Enver Bijedić saslušavan tri sata u Tužilaštvu BiH

239

Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija saslušan je danas u Tužilaštvu BiH. Enver Bijedic Za Sedmicu 05 IS

Ministar Bijedić je osumnjičen za više krivičnih djela, među kojima su i njegovi poslovi sa Sedinetom Karićem iz vremena dok je Bijedić bio zaposlen u carinama, te ugovori koji se odnose na gradnju koridora 5c.

Bijedić je inače u Tužilaštvu BiH saslušavan puna tri sata, a zgradu Tužilaštva BiH napustio je iza 12 sati.

Saznajemo iz izvora bliskih istrazi da je ministar Bijedić saslušan u vezi predmeta “Pandora”, u kojem je podsjećamo SIPA do sada uhapsila 40 visokopozicioniranih službenika Upravne za indirektno oporezivanje BiH, među kojima je bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević.

 Bijedić je tužiocima dao iskaz u svojstvu svjedoka, a tužioce je zanimalo kakva je njegova veza sa uhapšenim Sedinetom Karićem zvanim Sido, koji je uhapšen u augustu prošle godine u akciji Tužilaštva BiH kodnog nazivaMaster. Predmet interesovanja tužioca, između ostalog, su poslovi Bijedića dok je bio na čelu Carine Tuzla.

Saznajemo da je Bijedić saslušan i u predmetu koji se odnosi na Autoceste Federacije BiH i izgradnju koridora 5C. Iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH nam je nezvanično potvrđeno da je riječ o ozbiljnom predmetu u koji je, između ostalog, upleten i Bijedić.

Podsjećamo, Bijedić (SDP) je tražio je 50.000 KM mita Sedinetu Kariću zvanom Sido, osuđeniku zbog privrednog kriminala i korupcije. Tvrdi to upravo Karić u svom iskazu Tužilaštvu BiH koji je dao 7. februara ove godine.

Naime, u svom iskazu tužiocima, a što je prije nekoliko dana objavila i Federalna TV u svom Centralnom dnevniku, Karić je naveo da mu je Bijedić tražio mito ispred ugostiteljskog objekta “Zlatnik” u Tuzli.

– Sredinom 2013. godine ispred ugostiteljskog objekta “Zlatnik” sreo sam ministra Envera Bijedića. Pitao sam ga da li može pomoći da Robina Mujačića imenuju za direktora KPZ-a Tuzla. Bijedić mi je tada rekao: “To ćete koštati.” Pitao sam koliko, a on je odgovorio – 50.000 KM – naveo je Karić u svom iskazu. Karić, koji je uhapšen u avgustu prošle godine u akciji Tužilaštva BiH kodnog naziva “Master” zbog višemilionske utaje poreza i prevare, još ranije se dovodio u vezu s ministrom Bijedićem, dok je ovaj obavljao poziciju šefa tuzlanske Carine.