LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

206

dejan

I ove nedjelje, Vjeko Kramer u klinarskom show „Lonci i poklopci“ za Vas će spremati ukusna jela. Na meniju će biti jela sa jagnjetinom a paočinje sa pripremom jagnjetine sa keljom. zatim slijedi priprema temeljca, jagnjeće ragu juhe i na kraju će završiti sa pripremom ukusnih jagnjećih ražnjića. Kulinarski show na programu OBN TV je i ove nedjelje od 12 sati.
ZAPEČENA JAGNJETINA S KELJOM

1 glavica kelja
½ kg mljevene janjetine
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
100 gr kuhane riže
3 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
200 gr krušnih mrvica
sol i papar
100 gr maslaca
Vegeta

Kelj skuhati u slanoj vodi, ocjediti, ohladiti i sitno nasjeckajti. Na malo ulja ispirjajte sitno sjeckani crveni luk i izgnječeni češnjak, dodajte mljevenu jagnjetinu. Začinite solju , paprom i vegetom. Pirjanom mesu dodajte kelj i promješajte. U posebnoj posudi umutite kiselo vrhnje i jaja pa dodajte polovinu krušnih mrvica i kuhanu rižu. U tu smjesu umješajte i pirjano meso te sve dobro promješajte. Tepsiju namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Odozgo pospite šakom mrvica i stavite par kockica maslaca. Pecite ovisno o debljini od 30 – 45 min na oko 200ᵒC.

 

PRIPREMA TEMELJCA

jagnjeće kosti
2-3 mrkve
1 korijen peršuna
¼ korjena celera
1 glavica luka
sol i papar
lovorov list

Sve neavedene sastojke staviti u expres lonac i ostaviti da se kuha.

JAGNJEĆA RAGU JUHA

400 gr jagnjetine
½ crvenog luka
1 mrkva i 1 korijen peršina i ¼ celera
1 šalica cvijetova cvjetače i 1 šalica graška
sol i papar
lovorov list
2 kašika maslaca
1 kašika brašna
2 dl vrhnja za kuhanje i 2 žumanjka
1 limun
peršinov list

Jagnjetinu isjeći na sitne kockice, ne veće od zrna graška, blanširati, ocjediti i isprati u hladnoj vodi. Korjenasto povrće i luk očistiti pa isjeći na kockice iste veličine kao i meso. Cvjetaču iskidati na sitne cvijetove. Pripremiti smjesu za legiranje od vrhnja za kuhanje i žumanjaka.
Na maslacu ispirjati korjenasto povrće i luk par minuta, zatim dodati jagnjeće meso i pirjati još 10-ak minuta. Zaliti jagnjećim temeljcem i kuhati 15-ak minuta. Pred kraj kuhanja dodati grašak i cvjetaču i kuhati još 3 minute. Na ostatku maslaca popržiti brašno da porumeni pa zaliti temeljcem i time zgusnuti juhu, a zatim dodatno legirati smjesom vrhnja i žumanjaka. Poslužiti posuto sitno sjeckanim peršunovim listom i limunovim sokom.

JAGNJEĆI RAŽNJIĆI

½ kg janjetine
1 luk
marinada:
1 dl maslinovog ulja
limunov sok i limunova korica
ružmarin
češnjak
podloga:
cous cous
jogurt
1 krastavac
češnjak i kopar

Napravite marinadu od limunovog soka, limunove korice, usitnjenog češnjaka i ružmarina pa u njoj marinirajte jagnjetinu isjčenu na krupnije kocke, barem 2 sata ili preko noći.
Na ražnjić nižite kocku jagnjetine i kocku luka pa ispržite na grill tavi, lagano sa svih strana, probajte okrenuti samo 4 puta, a svaku stranu grilajte oko 2 i pol minute.
Poslužite na podlozi od cous cousa, prelivenog umakom od jogurta i svježih krastavaca s češnjakom i koprom