Matthias Fanimo: Pogodak protiv Budućnosti mi najviše znači, lijepo je živjeti u Sarajevu

261

Matthiasa Fanima bio je gost u 9. epizodi emisije Bordo sedmica prije nešto manje od dva mjeseca, međutim nakon osam postignutih golova ove sezone, Englez je za zvaničnu stranicu kluba sa Koševa govorio kako je proslavio pogotke, te koji pogodak mu je ostao u posebnom sjećanju.

Podsjećamo, Fanimo je ovog ljeta došao je u redove FK Sarajevo, a već u prvim nastupima pokazao je da će biti pojačanje za bordo ekipu. Proteklog vikenda krilni u utakmici protv FK Borac igrač postigao je dva pogotka, te je tako produžio niz bez poraza svoje ekipe.

Postigli ste dva pogotka protiv Borca ali smo na kraju osvojili samo bod. Da li ste sve vrijeme vjerovali da možemo doći do pozitivnog rezultata?

Utakmica je gotova tek kada sudija svira kraj. Mislim da smo to pokazali i na utakmici protiv Radnika kada smo došli do pobjede u posljednjim minutama. Kada je u pitanju utakmica protiv Borca, mislim da smo pokazali veliki karakter tako što smo sa igračem manje došli do pozitivnog rezultata. Uspjeli smo se vratiti kada je to bilo naizgled nemoguće – dva puta smo primili gol, igrali sa gračem manje a uspjeli smo odigrati neriješeno… Svaku utakmicu idemo na pobjedu ali mislim da na kraju ipak možemo biti zadovoljni.

Koliko Vam znače pozitivni komentari navijača?

Lijepo je znati da činite navijače sretnim zahvaljujući vašim nastupima, nadam se samo da ću nastaviti u tom ritmu i da će navijači imati samo još više razloga za sreću.

Da li Vam je lakše igrati pred praznim ili punim tribinama?

Moram reći da za mene ne pravi veliku razliku u motivaciji to da li su navijači na tribinama, nije mi se teško motivisati ni u situaciji kada su prazne tribine jer znam da navijači gledaju te utakmice. Samo zato što nisu na tribini ne znači da se ne vesele ili nerviraju ispred malih ekrana. Ono što je sigurno prednost toga kada su navijači tu je činjenica da imate sa nekim slaviti pobjede i golove, a to je ono što mi nedostaje.

Da li ste sretni sa svojom trenutnom formom?

Sretan sam sa svojim igrama trenutno, ali ne želim da ostane na tome. Ostalo je još dosta da se igra i nadam se da ćemo kako ja, tako i ekipa, iz kola u kolo igrati sve bolje, te da će dobra forma i igre koje pružamo nastaviti se i u sljedećoj godini.

Koji gol u bordo dresu vam najviše znači?

Za sada je to pogodak protiv Budućnosti, zbog toga što je to pogodak koji nam je donio plasman u Play-off. Također, to je pogodak koji je meni lično mnogo značio. Teško je riječima opisati emocije koje sam osjetio u tom trenutku.

U Sarajevu ste već neko vrijeme. Kako Vam se dopada klub i da li Vam se sviđa život u gradu Sarajevu?

Što se tiče kluba moram reći da su uslovi za trening odlični, ekipa je super, atmosfera je u kontinuitetu iznimna što mislim da stanje na tabeli potvrđuje. Lijepo je živjeti u ovom gradu. Moram reći da stvarno uživam ovdje i trudim se da posjetim što više dijelova grada i znamenitosti kada imam slobodnog vremena.

Koliko su trenažni uslovi u Bosni i Hercegovini drugačiji od onih u Engleskoj?

Moram reći da je FK Sarajevo klub koji ima odlične uslove za rad. Tu je Trening centar Butmir sa dva odlična terena sa prirodnom travom i jednim sa plastičnom tako da za nas nema problema. Nažalost, posmatrano u globalu razlika je i dalje velika. Naravno sve je to rezultat manjeg ulaganja u fudbal. Razlika u iznosu ulaganja u fudbal u Engleskoj i Bosni i Hercegovini je ogromna i to se direktno odražava na infrastukturu.

Sigurno da je veika razlika u uslovima i kvaliteti lige između BiH i Engleske, ali šta je po Vama najveća razlika kada gledamo stil igre?

Možda se ne bi reklo na prvu da je tako, ali u Bosni se igra dosta više na snagu, u određenim situacijama ona zna biti vrlo presudna. Engleska je možda ranije bila takva, ali sada su se više okrenuli taktici i dolasku u prilike kroz posjed, te je najbitniji pravi trenutak kada dodati loptu, šutirati ili krenuti u napad.

Kakvi su vam planovi na pauzi? Šta ćete raditi?

Iskoristiću ovaj period da se odmorim i napunim baterije pred drugi dio sezone. Sigurno da ću otići kući i da se tome najviše i radujem. Poželio sam svoju porodicu i jedva čekam da provedem vrijeme sa njima, posebno praznike.

Sport Centar