Mirisi istoka u Vjekinoj kuhinji

192

vjeko

Vjeko Kramer i ove sedmice nam u popularnom kulinarskom show “Lonci i poklopci“ sprema ukusna i zdrava jela. Ovosedmičnu emisiju će započet će pripremom kiflica za Zatarom. Za one koji ne znaju Za’atar (Zatar) je mješavina začina i sezama koji se tradicionalno konzumira u arapskom svijetu. Stol nije zamisliv bez ovog izdašnog i vrlo ukusnog jednostavnog jela i to za doručak ili večeru. Za’atar je i hrana siromašnih. Umočeni kruh u maslinovo ulje pa u zataar i uz to crni čaj. Svojim neodoljivim ukusom užitak je za svakoga, a zataar mnogi stavljaju i u kajganu ili kao dodatak mnogim jelima. Uz to Vjeko će spremati ukusnu i zdravu piletinu sa šljivama, ljetni rižoto i salatu sa jogurt dresingom.
Emisiju „Lonci i poklopci“ pogledajte u programu OBN TV u nedjelju 15.6.2014. od 12 sati!

 

KIFLICE SA ZATAROM

800 gr brašna „Ivoi Bele“
1 Digo kvasac
10 gr šećera
3-4 dl mlijeka
2 jajeta
1 dl ulja
100 gr zatara
sol
sjemenke po želji

Pomješajte Digo kvasac, jednu kašiku šećera, malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomješajte brašno i sol, te umješajte kvaščevo mlijeko, 1 jaje, ulje i ostatak mlakog mlijeka tako da dobijete tijesto kjoje se neće ljepiti za ruke i stijenke posude. Tijesto ostavite pokriveno i na toplom mjestu dok ne udupla volumen. Zatim ga premjesite i podjelite u 4 bulice. Svaku razvaljate u krug koji podjelite na 8 trokuta. Na širu stranu trokuta stavite malo zatara te ga zarolajte u kiflicu. Kiflice poredajte u tepsiju i ostavite da se dizu još 15-ak minuta. Premažite umučenim jajetom i pospite sjemenkama pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180C oko pola sata.

 

NEDINA PILETINA SA ŠLJIVAMA

1 kg piletine
1 vrećica juhe od gljiva
¼ l slatkog vrhnja
½ vrhnja za kuhanje
200 gr suhih šljiva
100 gr badema
2 kašike sušenih trubica
ulje

Piletinu uvaljajte u sadržaj vrećice juhe od gljiva, pa popržite na malo ulja. Zalijte slatkim vrhnjem i vrhnjem za kuhanje. Dodajte suhe šljive i tucane bademe te začinite dodatno sušenim trubicama (vrsta gljiva). Pustite da se pirja na laganoj vatri oko pola sata.

 

 

 

 
LJETNI RIŽOTO

250 gr riže
1 vezica mladog luka
1 mrkva
1 tikvica
200 gr graška
ulje
Vegeta
pileći temeljac

Mladi luk očistite i isjeckajte na kolutiće, zajedno i bijeli i zeleni dio pa ispirjajte par minuta na malo ulja. Dodajte mrkvu i tikvicu isječene na kockice i svježi grašak. Propširjajte par minuta i začinite Vegetom te dodajte rižu da se malo zagrije. Prelijte kipućim temeljcem i kuhajte još 15min na laganoj vatri.

 

SALATA SA JOGURT DRESINGOM

1 glavica zelene salate
Chia sjemenke
jogurt
senf
limunov sok
maslinovoulje
sol i papar

Zelenu salatu operite i dobro posušite tako da se dresing lakše priljubi na listove.
Dresing pripremite tako da pomješate određenu količinu jogurta, senfa, limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra. Gotovu salatu pospite Chia sjemenkama.