MRAČNA TAJNA: ERKAN PETEKKAYA JE BIO ALKOHOLIČAR

152

4

Šarmantni Galip iz serije “Jesen”koja se emitue na TV OBN: Odustao bih od glume da mi supruga prijeti razvodom, porodica mi je najvažnija
Odrastao sam u porodici koja poštuje običaje. Iako imam samo jednu sestru, nikada nismo bili usamljeni jer moj otac ima šestero braće i sestara pa su uvijek njihove porodice bile kod nas – prepričava Erkan. Njegovo je djetinjstvo bilo tipično – družio se s klincima iz naselja, malo su se tukli, malo mirili, ali uvijek su se zabavljali.
Erkan se rodio 11. decembra 1970. godine u Elazigu, a ima jednu sestru.

Očaran pozorištem
O glumi kao životnom pozivu nije razmišljao sve dok nije stao na daske koje život znače.
– Pred kraj srednje škole došao sam na pozornicu i premda nisam ništa glumio, bio sam očaran. Tada sam odlučio da želim upisati glumu i nekoliko mjeseci prije prijamnog ispita samo sam uvježbavao tekst. Prvi put sam glumio kada sam došao na prijamni – ispričao je Erkan jednom prilikom u intervjuu za turski magazin Hurriyet. O velikim planovima u glumi ne razmišlja, kaže da mu je dovoljno što je dobio priliku igrati u Narodnom pozorišti, a nikada nije imao bolesne ambicije.
– Ništa u životu ne radim vođen ambicijama. Trudim se posao koji radim napraviti što je moguće bolje, ali, iskreno, ne znam jesam li dobar glumac. Umjetnost je ionako relativan pojam – kaže Erkan. Slobodno vrijeme koristi za odmaranje, a u šali kaže da je ostario jer ne može spavati više od sedam sati.
Supruga me oblikovala
– Ne bavim se nikakvim sportom, osim povremeno plivanjem. U tome uživam. Jedne zime čak sam skočio u zamrznut bazen – prepričava Erkan. Za sebe kaže da je u mladosti bio jako popularan jer je uvijek radio ludosti.
Otkad se prije deset godina oženio, više ne preferira ni noćne izlaske.
– Nekoć sam stalno izlazio i to mi je davalo energiju. Sada to rade neke druge stvari – priznaje glumac koji je u braku s Didem Dursun, inženjerkom geologije. Par je 2004. godine dobio sina Cem Cana, a Erkan kaže da mu je najsretniji trenutak u životu bio kada ga je primio u naručje. Koji mu je pak najžalosniji trenutak u životu, ne sjeća se, ali priznaje da mu nisu sve životne odluke bile dobre.
– Žalim što se nikada nisam dovoljno posvetio muzici. Tokom studija palicama sam udarao po jastuku, ali prvi sam put sjeo za bubnjeve na zadnjoj godini fakulteta. Toga sam dana odlučio da ću kupiti bubnjeve kad budem imao novca. To sam i učinio. Još samo da naučim note… Znam da sam darovit – kaže glumac. Erkan je imao problema s alkoholom, ali riješio ga se zahvaljujući pomoći supruge.
– Mislim da sam sada dobar otac, suprug i čovjek, ali Didem me puno toga naučila. Dobro da sam se oženio njome. Bože, hvala ti što si mi je poslao. Imala je strpljenja i oblikovala me – iskreno će glumac. Njegova tajna za sreću je pozitivan pogled na život, prijatelji i ljubav, no nije uvijek bio tako optimističan. Priznaje da je radio stvari koje nisu dobre, a jednom se kaznio tako što šest mjeseci nije nikamo izlazio.

Seriju „Jesen“ u programu OBN TV možete pratiti od ponedjeljka do petka od 20 sati.