BiH građani oplakuju žrtve i pomažu preživjelima

231

Oslušnite dobro, u svakom od nas živi istinski heroj, onaj obični dobri čovjek, Bosanac, Hercegovac, Krajišnik, Semberac, Posavac, Podrinjac, dijete ove zemlje, i proklizalog brda i nabujale rijeke, koji iskreno želi pomoći čovjeku u nevolji, pružit mu ruku i poturit’ rame da se osloni, dok ponovo ne stane na noge

8153

Danas država Bosna i Hercegovina zvanično oplakuje svoje žrtve. Proglašen je Dan žalosti u cijeloj zemlji.

Dok oplakujemo ljude čije je živote odnijela bujica koja je danima tutnjala sjeverom naše zemlje moramo se zapitati i hitno pronaći odgovor na pitanje kako pomoći preživjelima. Naše komšije i susjedi, zemljaci, ostali su bez igdje ičega, gradovi su ostali bez vode i struje, a sela i bez puteva, bez kojih ni hrana ni lijekovi ne mogu stići do unesrećenih. Klizišta nose cijela naselja. Životi su i dalje u opasnosti.

Zato molimo sve građane da razmisle koliko stvarno mogu pomoći. Vrijeme je da u sebi čujete tugu i bol bližnjeg, onog što živi iza drugog brda, onog što živi dalje niz rijeku, onu istu koja mu je za par sati odnijela cijeli život. Oslušnite dobro, u svakom od nas živi istinski heroj, onaj obični dobri čovjek, Bosanac, Hercegovac, Krajišnik, Semberac, Posavac, Podrinjac, dijete ove zemlje, i proklizalog brda i nabujale rijeke, koji iskreno želi pomoći čovjeku u nevolji, pružit mu ruku i poturit’rame da se osloni, dok ponovo ne stane na noge.

7858

Mnogi već danima pomažu na najkritičnijim mjestima, spašavajući živote, gradeći nasipe, transportujući najhitniju pomoć, hljeb, vodu i lijekove. Za ovaj hitan posao, koji nam je svima pred očima i čeka, ne treba Vam štela, samo malo ljudskosti, volje i snage. Nagradu ćete prepoznati na licu mjesta i biće vam urezana u pamćenje do kraja života. U zahvalnom osmjehu čovjeka u nevolji krije se najveća ljepota, u njegovim očajnim očima probudiće se iskra nade. To je Vaša dnevnica i nafaka, nećete je potrošiti dok ste živi. Kada pomognete čovjeku da vrati svoj život u devastiranu kuću, dobili ste još jedan dom, a u domaćinu otkrićete brata.

Zato posebno molimo sve nezaposlene građane ove države da iskoriste svoje slobodno vrijeme na najbolji način, da pokrenu svoja zdrava mlada tijela i upute se u najbliže gradove pogođene poplavama, kojima bez hitnog i temeljnog čišćenja prijete problemi sa epidemijama zaraznih bolesti.

Pozivamo medije da bar danas, na Dan žalosti, nijednog državnog službenika ne spomenu po imenu, bez obzira šta je rekao, gdje je bez prisustva novinara i medijske pompe bio, koliko mu je malo žrtava bilo dok je brojao i koliko god bijele čizmice bile u kojim se krenulo u blato.

Ako ste se probudili u toplom krevetu, imate doručak, a nemate plan, oslušnite još jednom, možda čujete heroja koji nekom želi i hoće popraviti dan.

7860