KUHAJTE I OVE NEDJELJE SA VJEKOM

186

IMG_9146

Vjeko Kramer na ekranima je uvijek vedar kuhar koji nam otkriva tajne svojih sjajnih recepata. I ove nedjelje, 25.5.2014. na „Dan mladosti“ koji je predstavljao jedan od najbitnijih praznika nekadašnje SFRJ, te je, uz popratne manifestacije, bio jedan od najbitnijih događaja bivše države uopšte spremat će još jedan zdravi i ukusni obrok. Započet će sa pripremom torte od krompira, nakon čega slijedi priprema piletine s češnjakom. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti Josipin kolač od griza, te za kraj napraviti i proljetnu salatu.

TORTA OD KRUMPIRA

-1,5 kg krumpira
-1 tikvica
-2 mrkve
-1 vezica mladog luka
-100 gr. ribanog parmezana
-100 gr. badema
-2 jajeta
-1 kašika maslaca
-origano
-muškatni oraščić
-sol i papar

Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i protisnite kao za pire. U još topal ispasirani krumpir umješajte umućena jaja, polovinu ribanog parmezana te začinite origanom, muškatnim oraščićem, solju i paprom pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Tikvicu nasjecite na tanke ploške, mrkvu naribajte, a vezicu mladog luka usitnite na kolutiće. Svo povrće ispirjajte na malo maslaca par minuta dok ne omekša i začinite solju i paprom. Kalup za tortu, željenog oblika, obložite aluminiskom folijom pa premažite maslacem i pospite bademima sjeckanim na ploške. Stavite pola količine smjese od krumpira, pažljivo utisnite, izravnajte pa pospite pirjanim povrćem, zatim ostatkom parmezana i ponovo prekrijte drugom polovinom smjese od krumpira, i opet pažljivo poravnajte. Pecite oko 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C. Poslužite toplo.

PILETINA S ČEŠNJAKOM

1 cijelo pile
1 kašika brašna
2 glavice češnjaka
1 grančica ružmarina
250 gr. šampinjona
2 kašike maslaca
4 dl pilećeg temeljca
1 dl vina
2 kašike gustina
sol i papar

Pile nasjecite naosam komada. Češnjak očistite. Piletinu začinite solju i paprom, pobrašnite, popržite na maslacu. Kada piletina porumeni dodajte na četvrtinu isjećene šampinjone i pirjajte dok ne puste vodu. U tavu dodajte negnječene , cijele, češnje češnjaka, iglice ružmarina i zalijte pilećim temeljcem i vinom. Pirjajte oko pola sata. Gustin promješajte u malo hladnog temeljca i time zgusnite umak.

JOSIPIN KOLAČ OD GRIZA

1 l soka od naranče
sok 1 limuna
200 gr. šećera
250 gr. griza
1 žličica ulja
1 puding od vanilije
1/2 lit mlijeka
3 kašike šećera
1/2 lit slatkog vrhnja

Naranče oprati u mlakoj vodi, obrisati i naribati koricu sa nekoliko komada, zatim ih iscjediti dok ne dobijemo 1 litru soka od naranče. Dodati mu sok 1 limuna, ribanu koricu naranče, 200 gr. šećera pa staviti da prokuha. Kada je blizu točke vrenja umješati 250 gr. griza i mješati dok se ne počne zgušnjavati. Kuhani griz staviti na dno tepsije koju smo premazali lagano 1 kašikom ulja kako bi se lakše odvajao prilikom vađenja i lijepo ga poravnati. Skuhati puding prema uputstvima na pakovanju i preliti ga preko griza. Kada se ohladi premazati ulupanim slatkim vrhnjem.

PROLJETNA SALATA

1 vezica mladog luka
250 gr. mladog sira
1 kiselo vrhnje
sol i papar
1 glavica zelene salate
1 glavica radića
sok 1 limuna
aceto balsamico

Pomješati svježi sir i vrhnje pa začiniti usitnjenim češnjakom,solju i paprom. Mladi luk očistiti i isjeckati na sitne kolutiće pa umješati u kremu od sira. Krastavce isjeći na tanke ploške. zelenu salatu i radić oprati, ocjediti i isjeći na rezance. Na dno tanjura složiti mješavinu zelene salate i radića, a sredinu posuti krastvacima. Začiniti limunovim sokom i acetom balsamicom, i na kraju na samu sredinu tanjura staviti lukmiru pazeći da je oko nje prsten krastavaca, a onda širi prsten zelene salate i radića