Dejan Nestorović – Provodim se u Brazilu, ali i bodrit ću BiH

291
Asai bobice, koje imaju kombinovan ukus čokolade i borovnice, najjači su antioksidant na svijetu, a u njihovom ukusu, uživao je na najpoznatijoj svjetskog plaži Ipanema, direktor NVO,,Sigurna pozicija,’’reporter sa Bliskog istoka i wellness stručnjak Dejan Nestorović, pred sam početak svjetskog prvenstva 2014 u fudbalu. Iz prve ruke, on nam donosi priču o ovoj, najzdravijoj voćki na svijetu.
DEJAN tekst maj 2014 1

Asai bobice, koje imaju kombinovan ukus čokolade i borovnice, najjači su antioksidant na svijetu, a u njihovom ukusu, uživao je na najpoznatijoj svjetskog plaži Ipanema, direktor NVO,,Sigurna pozicija,’’reporter sa Bliskog istoka i wellness stručnjak  Dejan Nestorović, pred sam početak svjetskog prvenstva 2014 u fudbalu. Iz prve ruke, on nam donosi priču o ovoj, najzdravijoj voćki na svijetu

DEJAN tekst maj 2014 2

Ukusni ,,Božji plod, “brazilski delikates” samo su neki od naziva za asai bobice, malene i tamnoljubičaste, prirodni eliksir mladosti,  zdravlja i ljepote

Asai su ljekari i farmaceuti proglasili najzdravijom voćkom  na svijetu, raste isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u šumama Amazona. Ove bobice imaju  tri puta više antioksidanata od borovnice i čak deset puta više od crnog grožđa.

Bogate su aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama,

Asai uspješno reguliše višak kilograma i jača imuni sistem

Asai bobice ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju rad crijeva, oslobađaju otrove i višak tečnosti iz organizma, što direktno utiče na topljenje masnih naslaga.

Zbog velike količine vlakana i enzima, asai bobice smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što snižavaju nivo holesterola u krvi.

Bobice su izuzetno efikasne i u podizanju imunološkog sistema, organizam uspješno štite od virusa, bakterija i drugih nepoželjnih „napadača“ i podmlađuju lice i tijelo.

DEJAN tekst maj 2014

Brazilskih fudbaleri i sportisti koji se bave borilačkim veštinama tamane asai bobice

Amazonske bobice su i idealno gorivo za tijelo zato što povećavaju energiju i mišićnu snagu, zahvaljujući čemu možete da radite intenzivnije i duže a da ne osjetite umor. Dokaz za to je da su ove bobice na redovnom meniju brazilskih fudbalera i sportista koji se bave borilačkim vještinama.

A ako se odlučite da dopunite ishranu, preporučena dnevna doza je od 1.000 do 4.000 mg, što je znatno manja porcija od one koju Brazilci jedu jer je procijenjeno da je čak 42 odsto njihove ishrane bazirano na ovom voću.

U brazilskoj narodnoj medicini ulje asai se koristi za liječenje dijareje, koren za poboljšanje krvne slike i protiv žutice, kora ploda je dobra za čireve, a od sjemena se pravi čaj protiv povišene temperature. Ja sam u  Brazilu svaki dan bukvalno tamanio asai sa sladoledom na Ipanemi rekao je Dejan Nestorović za Auru.

Poznata američka tv voditeljka, Opra Vinfri kaže da je ubacivši asai u svoju ishranu smršala 20kg tokom godinu dana, a to joj nije i najdraži efekat ovih bobica. Naime, tvrdi da su joj asai bobice pomogle u regulaciji hormona štitne žlijezde sa kojima odavno ima problema.

Esencija korijena se koristi i protiv malarije, hepatitisa, dijabetesa, gubitka kose, krvarenja, bolesti bubrega, menstrualnih bolova i bolova u kostima.

IZVOR: Aura / Dejan Nestorović / E-turneja