Admir Džubur direktor KJKP Toplane Sarajevo – U toku su pregovori sa nekoliko investitora oko izgradnje novih postrojenja

219

Direktor KJKP Toplane Sarajevo Admir Džubur u intervjuu za naš portal govori, između ostalog, o protekloj sezoni grijanja, odnosu između KJKP Toplane Sarajevo i viših nivoa vlasti, cijeni toplotne energije za stambene prostore,ukupnim dugovanjima građana prema tom preduzeću, ali i dugovanjima KJKP Toplane Sarajevo, broju zaposlenih, budućim planovima.

Slika Admir Dzubur,direktor KJKP Toplane Sarajevo d.o.o.

Nedavno je zavšena sezona grijanja. Možete li nam reći da li su Toplane Sarajevo ispoštovale zahtjeve građana ?

– Proteklu sezona grijanja možemo podijeliti u dva dijela ,na period od 05.10.2013.godine do 24.03.2014.godine, te od 24.03. 2014.godine pa do 07.05. 2014.godine, kada je završila. Uprvom dijelu isporuka toplotne energije se odvijala u skladu sa svim Tehničkim normama i Uredbom o proizvodnji isporuci i korištenju toplotne energije . U periodu od 24. marta do kraja sezone grijanja isporuka toplotne energije je, zbog poznatih problema sa prirodnim gasom, bila reducirana i vršena je u dvokratnom dnevnom režimu rada. O svemu ovome naši korisnici su blagovremeno informisani, a mi kao Preduzeće smo učinili sve da poremećaje u proizvodnji toplotne energije naši korisnici što manje osjete .

Da li su cijene grijanja bile prilagođene svim novoima društva,i da li su građani redovno izvršavali svoje obaveza prema vama ?

– Cijenu centralnog grijanja određuje Vlada Kantona Sarajevo na osovu prijedloga KJKP Toplana Sarajevo, koji je baziran na Kalkulaciji cijene grijanja koja se svake godine uz Plan poslovanja Preduzeća dostavlja Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje. Trenutna cijena centralnog grijanja ne može pokriti troškove poslovanja Preduzeća, te iz tog razloga Preduzeće posluje sa gubitkom. Što se tiče izvršavanja obaveza građana za isporučenu toplotnu energiju možemo reći da smo relativno zadovoljni, ukupni procenat naplate na godišnjem nivou je oko 95 posto što i nije tako lose s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, neadekvatna zakonska riješenja koja bi omogućila efikasniju naplatu od građana koji ne izvršavaju svoju obavezu.

Kolika je bila dnevna potreba grada Sarajeva za toplotnom energijom ?

– Potreba za toplotnom energijom zavisi od vanjskih temperature zraka, a direktno je vezana sa potrošnjom prirodnog gasa kao osnovnim energentom za proizvodnju toplotne energije, a kreće se i do 400 hiljada m3 dnevno u decembru , januaru i februaru. Ukupna planska godišnja potrošnja prirodnog gasa je 54,7 milona m3. Ne govorimo o proizvedenoj toploti jer su ovako prezentirani podaci pretpostavljamo lakši za razumjeti običnom čitaocu

Kakva je saradnja između KJKP Toplane Sarajevo i viših nivoa vlasti ?

– Sa našim osnivačem tj., Kantonom Sarajevo imamo vrlo korektan odnos koji se zasniva na obostranom uvažavanju. Kao kompanija koja se bavi komunalnom djelatnošću pripadamo resoru Ministarstva prostornog uređenja i okoliša sa kojim imamo stalne i korektne kontakte. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti zajedničkim snagama riješiti neke od gorućih problema i napokon poslovanje Preduzeća izvući iz dnevno političkih prepucavanja bez argumenata, te pustiti struku i zaposlene da odgovaraju za rezultate i rad Preduzeća.Od osnivača očekujemo da završi donošenje zakonskih propisa koji će da urede dodatno ovu oblast: Tarifni sistem i Propise o certificiranju firmi koje će se moći baviti ovom djelatnošću na području Kantona Sarajevo. Vrlo je bitno i donošenje zakonskih propisa koji će da stvore uslove za bolju naplatu potraživanja.

Koliko radnika Toplane trenutno zapošljava i sa kojeg područja su zaposleni?

– U Toplanama Sarajevo je trenutno zaposleno 356 radnika i to je smanjenje u odnosu na 01.01.2013. godine kada smo imali 362 radnika. Ovaj broj se smanjuje iz godine u godinu i do njega dolazi zbog prirodnog smanjenja broja radnika kao i stalne modernizacije postrojenja . Mora se naglasiti da Toplane nemaju problem viška radnika ako uzmemo u obzir da ovaj broj zaposlenih veoma uspješno upravlja sa sistemom u čijem je sastavu 138 kotlovnica, 200 podstanica , 100 km toplovodne mreže te zagrijavaju 52 000 stanova i poslovnih prostora. Možemo reći da je ukupan broj zaposlenih u zadnjih 5 godina smanjen za 15 radnika. Skoro svi zaposleni imaju mjesto prebivališta u Kantonu Sarajevo, asamo nekoliko njih na posao dolazi iz drugih kantona.

Da li postoje neki projekti u Toplanama koji će se realizirati u narednom periodu ?

– U skladu sa Planom redovnog i preventivnog održavanja u periodu van sezone grijanjaplanirano je da se uradi kompletan remont postrojenja i instalacija i to:
* Kotlovska postrojenja;
* Toplotne podstanice;
* Distributivne mreže sa pripadajućim šahtovima;
* Mjerila utroška toplotne energije.
Sva postrojenja za proizvodnju, transformaciju i distribuciju toplotne energije do početka naredne sezone grijanja će biti u potpunosti spremna za normalnu funkciju. Planirano je da se uradi zamjena cca 2km toplovodneiIi vrelovodne mreže na kojoj smo uočili probleme tehničke prirode tokom rada u protekloj sezoni.

Zbog otežane finansijske situacije neće biti poslova na rekonstrukciji i zamjeni postrojenja za proizvodnju tolotne energije što nije dobro jer se samo stalnim ulaganjem i zanavljanjem dotrajale opreme može postići sigurnost i efikasnost u radu postrojenja..
Od ostalih aktivnosti u toku su pregovori sa nekoliko investitora o ulasku u zajedničke projekte izgradnje novih postrojenja ili priključenju novih objekata na postojeća postrojenja, odnosno sistem Toplana.
Već je potpisan ugovor i u toku su aktivnosti na izgradnji kotlovnice sportske dvorane “Srce”- Buća potok, koju radimo u saradnji sa Općinom Novi Grad, Sarajevo sa kojom inače imamo odličnu saradnju. U toku su završni razgovori sa još nekoliko investitora, akada budu razgovori završeni i potpisani ugovori javnost će biti informisana putem naše oficijelne web stranice www.toplane-sa.co.ba i putem drugih medija.
Sve ove aktivnosti radimo sa investitorima koji Toplane prepoznaju kao modernu, efikasnu, tržišno orjentisanu i veoma organizovanu kompaniju.

Svako preduzeće ima svoju viziju budućnosti, koja je vaša?

– Naša vizija je da, kao najveći proizvođač i distributer toplotne energije u Bosni i Hercegovini, budemo lider u svim aktivnostima koje se tiču ove oblasti. Naša je obaveza i namjera da radimo na objedinjavanju komletne infrastrukture za proizvodnju toplotne energije u Kantonu Sarajevo, a onda da sa raspoloživim kadrovima, iskustvom i znanjem koje imamo učinimo pomake naprijed u cilju što ekonomičnije, efikasnije, ekološki prihvatljivije proizvodnje i distribucije toplotne energije u Kantonu Sarajevo.

Kakvi su Vaši planovi za blisku budućnost ?

– Osnovni kratkoročni plan je da obezbjedimo sigurnu proizvodnju i nesmetanu isporukutoplotne energije do naših korisnika u predstojećoj sezoni grijanja za 2014/2015.godinu.

E-TURNEJA.COM