Rusmir Hrvić direktor Vispaka – Kupujmo domaće – gradimo Bosnu i Hercegovinu

241

Rusmir_Hrvic_461104272Rusmir Hrvić iz kompanije “AS Group” spada u red mlađih privrednih lidera, koji vlastitim radom i istrajnošću trasiraju perspektivniji privredni ambijent, unatoć svim društvenim slabostima i nedostatcima.
Preduzetništvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i radni angažman od 1995. godine u kompaniji AS Jelah, osnova su na kojoj Hrvić gradi svoju poduzetničku i društvenu referentnost.
Kao direktor visočkog Vispaka, prvobitno impresionira odlučnošću da promjeni “poslovnu i kadrovsku politiku” u istom, a rezultati koji su potom uslijedili iznenadili su sve poznavaoce ovdašnjih prilika.
Proklamovana odlučnost da se kao proizvođači konditorskih proizvoda pozicioniraju među pet liderskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, djelovala je apstraktnom. Danas te ambicije djeluju kao stvarnost. Povećanje fizičkog obima proizvodnog programa, proširenje ponude novim proizvodima, širenje distribucijske mreže i tržišta uopće, samo su neki od trendova koji se nezaustavljivo razvijaju u Vispaku.
Osim toga, prije kupovine Vispaka od strane tešanjskog AS Jelaha, ova tešanjska kompanija je u visočki privredni ambijent ušla kupovinom Tvornice keksa KENT ELIT.

Samo za naš portal gosp. Hrvić je rekao nešto više o proizvodnji u Vispaku ali i planovima AS grupacije.

Gospodine Hrvić, kako Vi kao prvi čovjek Vispaka ocjenjujete 2013. godinu?

Prošla godina bila je rekordna po mnogo čemu. Vispak je u 2013. ostvario ukupne prihode od 32,78 miliona KM, dok su rashodi iznosili 29,37 miliona KM. Što znači da je naša dobit u protekloj godini iznosila 3,4 miliona KM. Ukupan izvoz Vispaka je dostigao 20 posto prihoda. Uduplali smo realizaciju kafe u protekle tri godine, od kada je AS GROUP postao većinski vlasnik Vispaka. Isto tako, ukupni prihodi Vispaka su uvećani za gotovo 100 posto. Prošle godine smo uspjeli i definitivno vratiti brandove Vispaka na prodajne police. Lansiran je čitav niz novih proizvoda i brandova, a naša kompetentnost za pravu bosansku kafu i bosanku kuhinju još je jednom potvrđena. Zlatna džezva, Tajna, Laganini, Tiru – Liru, Stampi, Begova čorba, Tarhana, Club čokolada, i ostali Vispakovi brandovi ušli su mnoge tržne centre na inozemnim tržištima.

Kakva je vaša procjena godine u koju smo uveliko zakoračili ?

Imamo razloga da računamo sa daljim razvojem poslovanja i u ovoj godini. Naša očekivanja su da ćemo uspjeti povećati ukupnu realizaciju između 10 i 20 posto. Osim daljeg etabliranja naših brandova na domaćem tržištu, postoje realne šanse za povećanje izvoza. Već na početku godine bilježimo veoma dobar rezultat sa „Limeted edition“ naše Zlatne džezve – „Pit ćemo mi nju ako Bog da u Brazilu“, kojom smo željeli i na taj način obježiti historijski uspjeh bosanskohercegovačkog fudbala i plasman naše Reprezentacije na SP u Brazilu.

Kakvi su Vaši planovi i ambicije prema daljnem razvoju Vispaka i AS grupacije ?

Dalje razvijanje naše kompetentnosti za pravu bosansku kafu i bosansku kuhinju, što se tičeVispaka. AS GROUP je kompanija sastavljena iz tri divizije – trgovine, prehrambene industrije i tekstilne industrije. Nastojat ćemo se značajnije pozicionirati u svakom od segmenata na najbolji mogući način, ne zaboravljajući našu najvažniju zadaću, a to je očuvanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u okolnostima u kojima poslujemo. Jer, AS GROUP u ovom trenutku zapošljava oko 2700 radnika.

Vispak, kao najpoznatija članica grupacije, prednjači i u plasiranju novih proizvoda na tržište, šta možemo novo očekivati od Vispaka?

Upravo ovih dana na tržište smo lansirali novi proizvod branda Tiru Liru. Riječ je o Tiru Liru mixu – krem, štapići, i igračka u jednom. U pripremi su i Tiru – Liru čokoladne loptice. Razvijamao još nekoliko proizvoda iz programa Vispakove „Bosanske kuhinje“, praškastog programa Laganini, a Choco club će dobiti novi izgled. Isto tako, razmišljamo o daljem razvoju Espresso kafe.

Visoko je samo jedan od gradova u kojima „AS“ ima svoju priču. Kakva je ona iz Vaše perspektive.

Nadam se da smo svojim primjerom mogli doprinijeti razvoju Visokog kao grada, ali i kao sredine u kojoj se isplati investirati.

U kojim zemljama regije je, sa svojim proizvodima, prisutan AS Group?

Prisutni smo gotovo u svim zemljama regije. Ostala je još Slovenija, ali i na tome radimo. Odlične rezultate bilježimo u Hrvatskoj, Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Albaniji. Kupovinom Klasa stekli su se uvjeti za još snažniji prodor na tržišta regije, prije svega na tržište Srbije. Primjera radi na ovom tržištu, brandovi poput Bosanskog lokuma nemaju konkurenciju.

Koji su proizvodi najtraženiji na BH tržištu ?

Potražnja na domaćem tržištu se ne razlikuje mnogo od naklonosti koja se pokazuje prema našim proizvodima na drugim tržištima. Traže se Zlatna džezva, Master, Kent, Tajna, Tiru – Liru, Laganini, ali i Klasovo brašno, Bosanski lokum, Zlatni puder, Klasova jufka, Sarajevski somun, itd. U svakom slučaju, kupci i potrošači prepoznaju kvalitet sa bosanskim predznakom. Mi u Bosni i Hercegovini često nismo niti svjesni bogatstva našeg kulturno – historijskog nasljeđa u kontekstu ljepote i raznolikosti ukusa naše kuhinje.

Nakon nedavnog širenja AS grupacije kupovinom Klas dd, planirate li uskoro na tržište plasirati neke nove proizvode iz Klasa ?

Kupovinom Klasa načinili smo jedan od bitnih koraka ka dostizanju našeg strateškog cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji. Nastala je jedna velika kompanija koja je u stanju integrirati kapacitete, znanja i snage, na način da od toga može imati koristi kompletna bosanskoherceogvačka industrija proizvodnje i prerade hrane. Sve naše potrebe za primarnim poljoprivrednim proizvodima kao što su žitarice, maline i ostalo jagodičarsto voće, a koji su nam potrebni, Klas će najprije nastojati podmiriti od domaćih proizvođača i poljoprivrednika. S druge strane, uporedo ćemo nastojati vratiti Klasove brandove na prodajne police čim prije. Dobrim dijelom smo u tome i uspjeli sa uvjetno kazano prvom grupom Klasovih brandova kao što je Klasovo brašno, lokumi, peciva, jufke. Slijedi povratak na tržište Klasove tjestenine, zatim Tahanhalve, i nekih drugih veoma snažnih brandova.

Vaša poruka svim stanovnicima BiH ali i našim čitaocima.

Kupujmo domaće – gradimo Bosnu i Hercegovinu. Samo na taj način imamo šansu da opstanemo u uvjetima bespoštedne svjetske tržišne utakmice kojoj su izložena sva tržišta pa i naše. Imamo kvalitet, znanje, i sposobnosti, iskoristimo ih. Ovo je naša šansa, možda nam se druga ne ukaže.