OBN TV: Lonci i poklopci

156

IMG_9146

Omiljeni kuhar i voditelj showa na OBN-u “Lonci i poklopci” Vjekoslav Kramer i ove nedjelje od 12 sati sprema ukusna i zdrava jela. Započet će sa pripremom voćne torte, nakon čega slijedi priprema grilane piletine. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti špinat, te za kraj napraviti i salatu od peteljki špinata. Ako želite spremiti neko od Vjekinih jela tu su i recepti za njih:

VOĆNA TORTA

biskvit:
3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike brašna
malo maslaca
malo brašna

krema:
1 mahuna vanilije
1/2 litre mlijeka
3 žumanjka
3 kašike žlice gustina
5 kašike šećera
100 g maslaca

dekoracija:
voće
želatina

Odvojiti bjelanjake od žumanjaka. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i 1 kašiku vode te umutiti čvrst snijeg. U snijeg dodati prvo 3 kašike šećera pa nastaviti mutiti, zatim žumanjke i opet nastaviti mutiti. Prilikom dodavanja brašna prestati mutiti mikserom već brašno umješati ručno žicom za mućenje, pjenjačom. Ovako pripremljenu biskvitnu smjesu izliti u prethodno lagano maslacem namašćen kalup koji smo još posuli i brašnom. Peći u obavezno prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 10-ak minuta dok se lagano ne počne odvajati od stijenki kalupa i ne porumeni.
Na vatru staviti da zakuha 4 decilitra mlijeka kojima smo dodali unutrašnjost mahune vanilije. Za to vrijeme u 1 dl mlijeka umješati, žumanjke, gustin i šećer tako da dobijemo glatku smjesu bez grudvica. kada mlijeko zakuha umješati smjesu od žumanjaka i pažljivo mješati dok ne provri pazeći da ne zagori. kada se krema ohladi umješati maslkac koji smo temperirali na sobnoj temperaturi.
Pečeni ohlađeni biskvit prvo poprskati voćnim sokom, možete ga aromatizirati i nekim alkoholom tipa rum, amaro ili nekim voćnim likerom. Zatim biskvit premazati kremom tako da pokrije cijeli dio koji ćemo dekorirati poslije toga voćem. Pazite da između voća i samog ruba ostane malo prostora tako da žele ne prelazi rubove dekoriranog djela.
Žele skuhati prema uputstvima na pakiranju ovisno o tome koristite li želatinu u prahu ili listićima.

GRILANA PILETINA

4 kom pilećih prsa
100g dimljenog sira
40g suhog mesa
sol i papar
ružmarin
Solia ulje

Pileća prsa prerezati pažljivo po dužini tako da ih možemo otvoriti i lagano istucati kako bismo dobili što veći i tanji odrezak, pazeći da ga nidje ne probijemo. ovako pripremljene odreske začiniti solju i paprom, preliti uljem i ostaviti da se mariniraju oko 2 sata u hladnjaku. Komad dimljenog sira isjeći na 4 štapića, suho meso isjeći na tanke rezance. U svaki pileći odrezak staviti po jedan štapić sira, malo usitnjenog suhog mesa i malo ružmarina, preklopiti ga i zatvoriti čačkalicama. grilati na gril tavi premazanoj uljem s obje strane po par minuta dok ne porumeni. Dimljeni sir će vam se lagano topiti, a neće curiti van kao što bi se desilo ako koristite obične žute sireve.

ŠPINAT

1 kg špinata
2 kašike brašna
Solia ulje
3 dl mlijeka
3 jajeta
5-6 češnjeva češnjaka
muškatni oraščić
sol i papar

Špinat odvojiti od peteljki pa blanširati u vodi. Ocjediti ga, vodu baciti, a kada se malo ohladi špinat usitniti nožem na dasci za sjeckanje. Na malo ulja popržiti usitnjeni češnjak, pa mu dodati brašno i propirjati par minuta, zaliti hladnim mlijekom pa začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. U ovako dobiveni bešamel prvo umješati usitnjeni špinat pa kad provrije umješati lagano umučena jaja.

SALATA OD PETELJKI ŠPINATA

peteljke špinata
4-5 češnjeva češnjaka
2 kuhana jajeta
Solia ulje
vinki ocat
sol i papar

Peteljke špinata skuhati u vodi pa ocjediti i ohladiti. Vodu baciti jer se u peteljkama nalazi najveća količina natrijevih soli koje nisu zdrave, a posebno štete bolesnicima koji imaju problema s regulacijom vode u organizmu. Ohlađene peteljke preliti dresingom za salatu koji smo dobili tako da promješamo sve ostale sastojke i usitnjeni češnjak. Salatu možete dekorirati usitnjenim kuhanim jajima.

Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom!