Rođaci Esme Redžepove ne prestaju da se bune oko nasljedstva, a 47 pjevačicine djece ćuti: Nikako da joj ostvare želju!

18

Prije oko deset godina pjevačica Esma Redžepova radovala se što će jednog dana otvoriti Dom humanosti – kako je trebalo da se zove muzej u njenoj porodičnoj kući u skopskom naselju Šutka.

Na pitanje kad će dovršiti Muzej i dom, Esma je 2004. godine rekla: “Stariji ljudi znaju da kažu: ‘Nemoj nikad odmah dovršiti kuću. Ostavi barem nešto nedovršeno da imaš razloga da živiš.’ Ali bih ipak željela barem ove godine da dovršim Dom humanosti, kako će se zvati muzej.”

Pjevačica i njen suprug Stevo Teodosievski tokom života usvojili su četrdesetsedmoro romske djece, a Esma, koja je imala veliku porodicu, finansijski je pomagala i djeci svoje braće i sestara i brinula se o njima.

Međutim, nakon njene smrti došlo je do brojnih problema oko podjele nasljedstva.

Podsjetimo, Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine, dok je u junu iste godine počela je da piše testament. Najavila je da će Muzej ostaviti Makedoniji, ali oko kuće su počeli da se otimaju nasljednici. Kako se navodi, počela je da se vodi bitka između Humanitarne zadruge Esma i Stevo Teodosievski, kojoj je trebalo da pripadne kuća i koja je zatim trebalo da postane vlasništvo države.

Međutim, tome su se usprotivili pjevačicini nasljednici, ali među njima nije bilo nikoga od Esmine usvojene djece. Oni nikad nisu tražili nasljedna prava, ali su to učinili Esmini rođaci – djeca i unuci njene braće i sestara. Iza pjevačice ostalo je pravo bogatstvo i u intelektualnom vlasništvu jer je Esma Redžepova bila zvijezda čiji su se CD-ovi prodavali u cijeloj Evropi. Tako su, osim na nekretnine, rođaci polagali pravo i na autorska prava i nagrade od izvođenja njene muzike, što im niko nije osporavao, ali i na kuću koju je pjevačica željela da pokloni svojoj domovini.

Prva se, kako se dalje navodi, na društvenoj mreži Fejsbuk javila Vaska Jankovska, pjevačica iz benda Gorana Bregovića, koja je rekla da sumnja u istinitost Esminog testamenta i da bi autorska prava trebalo da pripadnu Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim koncertima i nastupima i brinuo o njenoj karijeri nakon smrti supruga Steve.

Takođe, Esmina braća, njihova djeca i unuci najavili su sudsko osporavanje testamenta i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, poručio iz Njemačke preko jednog magazina da će tražiti svoja prava i tužiti humanitarnu zadrugu za uzurpiranje imovine i lažiranje testamenta.

.

.

.

.

24sata.hr