U BiH, kod Sanskog Mosta se utopila dvojica maloljetnika

192

Halil Arnautović upao u rijeku, a Armin Delić skočio da ga spasi

UtapanjeSMostT

Nezapamćena tragedija u Sanskom Mostu zasjenila je jučerašnji prvomajski praznik nakon što je gradom u popodnevnim satima prostrujala vijest da su se u rijeci Blihi utopila dva dječaka. Armin Delić (17) i Halil Arnautović (15), prijatelji iz škole i komšije, utopili su se u virovim Blihe, lijeve pritoke Sane, u mjestu Husimovci, tri kilometra od centra grada.

 

Dramatični dolazak

 

Okolnosti ove tragedije tek će se razjašnjavati u tužilačko-policijskoj istrazi.
Tijela dvojice dječaka u kupaćim gaćicama dovezena su u 15.50 sati i 16.15 sati u Službu hitne pomoći Doma zdravlja. Prvo je dovezeno, ispostavit će se, tijelo 15-godišnjeg Halila, a dežurni ljekar dr. Amna Ćehajić konstatirala je da je dječak dovezen mrtav.

– Već je bio poplavio – kratko je kazala dr. Ćehajić.

Bezuspješni pokušaji reanimacije

 

U 16.15 sati u kolima Hitne pomoći dovezeno je beživotno tijelo Armina Delića. Već tada se pred sanskim Domom zdravlja okupilo na desetine članova porodica, sudionika tragedije i posmatrača. Naime, veliki broj mladih Sanjana proslavljao je Prvi maj roštiljajući uz sanske rijeke, a vijest o utapanju pokrenula je brojne roditelje.

Pred Dom zdravlja stigao je Huse Delić, otac nastradalog Armina. Potpuno izgubljen, utrčao je u Službu hitne pomoć, a na crnu vijest bacio se na pod u hodniku plačući.

– To mi je sin, to mi je sin – ponavljao je bez prestanka, a onda je požurio kući u naselje Zdena, gdje su živjeli, strahujući za ženu Hamidu.

Dramatičan i bolan bio je dolazak majke Halila Arnautovića. Izbezumljena žena vikala je „gdje mi je sin“, a kada su joj ljekari kazali pretešku istinu, srušila se.

– On mi je jedinac, moj Bože! Čovjek će me ubiti! Ubit ćemo se oboje – ridala je ona.

Hamida Delić, majka rahmetli Armina, pala je na asfalt 30 metara ispred Doma zdravlja.

Ljudi su joj pritrčali i polusvjesnu u invalidskim kolicima uvezli su je u Službu hitne pomoći.

Svjedoci tragedije

U naselju Husimovci kod mosta na Blihi sanska policija, koja je prva dobila vijest o utapanju, osigurala je mjesto nesreće u iščekivanju dolaska dežurnog tužioca. Na desetine komšija, među njima i djece koja su svjedočila tragediji, okupilo se u blizini.

– Armin je izvučen ispod mosta, a Halil nekih 100 metara uzvodno -kazao nam je jedan dječak.

 

Kad sam čuo viku, znao sam šta se dogodilo

Suad Zahirović, čija je kuća neposredno uz kupalište Brana, na desnoj obali Blihe, gdje su oba dječaka nestala u virovima, ispričao nam je da je zatekao desetak njih kako roštiljaju i u više navrata im skretao pažnju da slučajno ne bi pomislili da se kupaju.

– Kada sam čuo viku i strku, znao sam da se nešto dogodilo. Tu kod Brane voda je brza, ima svrtke i duboka je i do četiri metra  – rekao nam je Zahirović.

Ispričao nam je kako je jedna žena, koja živi u Švedskoj, a došla je za praznike u Bosnu, iako bolesna, skočila u rijeku kako bi spasila djecu. Na kraju su i nju morali spašavati.