Odličnim koncertom Antona Baranova otvoreno četvrto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala!

289

Sinoć je sala Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovo postala centralno mjesto okupljanja ljubitelja muzike za gitaru, koji su u Sarajevo stigli iz različitih dijelova svijeta da podrže i učestvuju u jednom od najvećih regionalnih događaja tog tipa, SIGF 2014Sarajevo International Guitar Festivalu. Ovogodišnje četvrto izdanje Festivala svečano je otvoreno obraćanjima direktora Festivala, Šehu Đanija, te Alexandera Swetea, profesora gitare na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Govoreći o značaju jednog ovakvog Festivala, te njegovom kontinuitetu, istakli su da nedostatak finansijske podrške vrlo često dovodi u pitanje održavanje ovakvog i sličnih događaja. No, entuzijazam i podrška nekoliko sponzora i partnera omogućili su da se SIGF po četvrti put predstavi sarajevskoj javnosti. nakon svečane ceremonije otvaranja uslijedio je koncert ruskog gitariste Antona Baranova, prošlogodišnjeg pobjednika dvaju prestižnih gitarističkih festivala, Guitar Foundation of America International Competition i Francisco Tarrega Competition.
Svoj premijerni nastup u Sarajevu Baranov je otvorio Pot-pourrijem, op. 203 talijanskog kompozitora, gitariste i graditelja gitara, Luigija Legnanija. Ovo djelo salonske muzike, nastalo u obliku pot-pourrija na popularne mađarske teme, bez posebnih umjetničkih zahtjeva, Baranov je izveo sa mnogo dovitljivosti i humora, koji i pristaju djelu ovog žanra. Nastup je nastavljen izvedbom djela ruskog kompozitora Yurii Smirnova, Images of Saint-Petersburg. Djelo pisano u tri karakterno različita stava, muzikom opisujući prizore života u jednom od najljepših gradova Evrope, St. Petersburgu, Baranov je izveo vrlo izražajno, a istovremeno intimno proživljeno, uz posebnu pažnju da zvučne slike prenese što vjerodostojnije.

4. sigf_11. april 05, Foto Vanja Cerimagic

Svoje izuzetne tehničke sposobnosti i virtuozitet, koji su i dalje u funkciji muzike, a ne sami sebi svrha, Baranov je predstavio kroz vlastitu interpretaciju Varijacija na temu Fernanda Sora španskog kompozitora i gitariste Miguel Llobeta. Smjenom izrazito virtuoznih, te nježnih, lirskih varijacija, Baranov je pokazao svoju umjetničku raznolikost, te posebnu lakoću u kreiranju i donošenju različitih zvučnih ugođaja. Posebno izražajna bila je izvedba čuvenog djela Contemplacion paragvajskog gitariste i kompozitora Agustin Barrios Mangoréa. Karakteristično po popularnoj gitarističkoj tehnici, tremollu, ovo djelo Baranov je izveo sa mnogo mašte, tembrovskih i dinamičkih kontrasta, i liriku karakterističnu za Barriosa. Atmosferu kreiranu ovim djelom vrlo brzo je zamijenio uzburkanim čuvstvima, zvučnom snagom i kontrastima djela Suburbio argentinskog gitariste i kompozitora Carlosa Moscardinija. Bazirano na ritmničkim uzorcima milonge i tanga, karakterističnih argentinskih plesova u savremenijem zvučnom ozračju, Baranov je interpretirao sa mnogo žara, uz izražajnu i preciznu ritmiku, te impresivnu tehničku spretnost. Posljednje djelo koncertnog programa, Sonata br.4, Italiana kompozitora Guida Santorsole donijelo je jedinstven zvučni ugođaj. Baranov je izveo dva njegova stava, Reverie, kojim je pokazao svu svoju lirsku izražajnost, izuzetnu muzikalnost, te sposobnost kreiranja zvučno vrlo intimne atmosfere u koju uvuče sve svoje slušateje, te stav Alla tarantella, kroz koji je kreirao kontrastno raspoloženje puno pokreta, bure, nemira, pokazavši veliku spretnost i virtuoznost uz uspješno izvedene karakteristične perkusativne elemente djela. Publika je sve njegove izvedbe ispratila burnim aplauzima, a Baranov se zahvalio uz kratku, komičnu kadencu  u A-duru koju je izveo na bis.
Nakon uspješnog početka festivala, večeras nas očekuje dvojna muzička poslastica. Na pozornici Doma OS BiH u 20 h nastupit će mladi slovenski gitarista Jure Cerkovnika, a u 21 h bosanskohercegovački gitarista Boris Tešić. U nedjelju, 13.03.2014. u 20h očekuje nas koncert škotskog gitariste Matthewa McAllistera. Mnogima je poznat kao jedan od vrlo zanimljivih i talentovanih evropskih klasičnih gitarista. Studirao je na Kraljevskoj škotskoj akademiji za muziku i dramu u klasi profesora Allana Naevea. Od završetka studija 2003. godine ostvario je međunarodni uspjeh kao muzičar i pedagog nastupajući na brojnim koncertima i festivalima klasične gitare. Nastupao je u brojnim istaknutim svjetskim muzičkim dvoranama među kojima su i Concertgebouw u Amsterdamu, The Purcell Room u Londonu, Teatro Britanico u Limi, The Sage u Gatesheadu, Cenart u Mexico Cityu, Caesars Palace u Las Vegasu, Eugene O’Neil Theater u San Joseu i u Domu Armije u Sarajevu. Održao je niz koncerata širom Sjeverne i Južne Amerike, Kanade, Evrope i Azije, na kojima je nastupao i kao solist, ali i kao član kamernih ansambala. Snimio je i mnoštvo nosača zvuka za diskografsku Natural Studio Records. Kao muzički pedagog, Matthew McAllister angažovan je kao profesor klasične gitare i muzički predavač na Univerzitetu St Andrews i Kraljevskom konzervatoriju Škotske, te ljetnoj školi Classical Guitar Retreat koja se održava na otoku Cumbrae uz zapadnu obalu Škotske. Na koncertu u Sarajevu McAllister će se predstaviti zanimljivim programom.

4. sigf_11. april 08, Foto Vanja Cerimagic

U prvom dijelu koncerta izvest će niz djela inspirisanih tradicionalnim keltskim melodijama, dok će drugi dio koncerta biti rezervisan za djela gitarista-kompozitora, Lea Brouwera, Ralpha Townera i Antonia Laura.
Nadamo se da će i ove godine brojni ljubitelji muzike za gitaru u Sarajevu svjedočiti vrhunskim muzičkim izvedbama nekih od najboljih umjetnika današnjice, te svojim prisustvom dati značaj ovom i sličnim prijeko potrebnim kulturnim dešavanjima u glavnom gradu naše zemlje.

Za  sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba.