U petak počinje Sarajevo International Guitar Festival 2014!

269

Još samo dva dana dijele nas od početka novog, četvrtog izdanja Sarajevo International Guitar Festivala, koji će se u glavnom gradu naše zemlje održati u periodu od 11. do 14. aprila. I ove godine organizacioni tim Festivala, predvođen direktorom Šehu Đanijem, okupit će vrhunske gitariste današnjice koji će kroz niz koncerata, radionica za učenike i studente, te gitarističko takmičenje, predstaviti svoj umjetnički i pedagoški rad, te dio znanja prenijeti na mlade generacije gitarista.


Četiri festivalske večeri bit će u znaku koncerata pet renomiranih umjetnika u oblasti muzike za gitaru. Svoje umjetničko stvaralaštvo predstavit će na pozornici Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te publiku povesti na nezaboravno putovanje kroz muzičku historiju, te različite muzičke stilove.

SIGF 2014

Prve festivalske večeri, nakon svečane ceremonije otvaranja Festivala u 19:30 h, u 20:00 h sarajevskoj publici će se predstaviti mladi ruski gitarista Anton Baranov. Na svom premijernom nastupu u Sarajevu izvest će dio klasičnog gitarističkog repertoara, koji je i centralni fokus njegovog umjetničkog rada, a čine ga djela Legnanija, Smirnova, Llobeta, Barriosa, Moscardinija, Santorsole. Za drugu festivalsku večer organizatori su pripremili dvostruko muzičko iskustvo, kroz interpretacije dvaju mladih umjetnika. Odličan početak subotnje večeri kreirat će mladi slovenski gitarista Jure Cerkovnik koncertom u 20h. Svojim interpretacijama djela Scarlattija, Bacha, Regondija, Waltona i D’Angela publiku će provesti kroz historiju muzike za klasičnu gitaru. Koncert gitariste Borisa Tešića iste večeri u 21 h bit će izvrstan nastavak “groznice” subotnje gitarističke večeri. Njegov nastup bit će u znaku najznačajnijih gitarističkih djela majstora muzike za gitaru, Barriosa i Tarrege. Treće festivalske večeri, u nedjelju, 13.04. u 20 h, publici će se predstaviti uspješni škotski klasični gitarist Matthew McAllister. Ovu koncertnu večer učinit će posebno zanimljivom izvedbama djela za gitaru inspiriranim keltskom tradicionalnom muzikom, te djela gitarista-kompozitora, Brouwera, Townera i Laura. Posljednje festivalske večeri, u ponedjeljak, 14.04. u 20h nastupit će španski gitarista i kompozitor Paco Seco i svojim nastupom svečano zatvoriti četvrto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala 2014. Publika će time imati jedinstvenu priliku čuti njegova vlastita djela, često inspirisana tradicionalnim zvucima Andaluzije i flamenkom.

Paralelno, u četiri festivalska dana na Muzičkoj akademiji u Sarajevu odvijat će se edukativni i takmičarski program festivala. Vrhunski svjetski gitaristi i gitaristički pedagozi imat će priliku raditi sa učenicima i studentima iz čak 11 zemalja svijeta (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija, Slovačka, Češka, Bugarska, Rumunija, Meksiko i Turska). Za najbolje učesnike takmičarskog programa Festivala obezbijeđene su vrijedne nagrade, a glavna nagrada za pobjednika najstarije, VI kategorije, je svakako odlazak na najveće svjetsko gitarističko takmičenje, Guitar Foundation of America, koje će se ove godine održati u Los Angelesu. Nadamo se da će i ove godine brojni ljubitelji muzike za gitaru u Sarajevu svjedočiti vrhunskim muzičkim izvedbama nekih od najboljih umjetnika današnjice, te svojim prisustvom dati značaj ovom i sličnim prijeko potrebnim kulturnim dešavanjima u glavnom gradu naše zemlje.
Za  sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba.

sigf2014/e-turneja.com