Bijelo dugme – Box set deluxe” predstavljen u Sarajevu i Beogradu

857

sarajevo2

Predstavljanje “Bijelo dugme – Box set deluxe” održano je unutar 24 sata na tri najznačajnije lokacije regije, a to su: Zagreb, Sarajevo i Beograd, 13 i 14.11.2014.

Prvo predstavljanje održano je u Zagrebu, 13.11.2014. na sajmu knjiga Interliber gdje je prisutne glazbenom izvedbom oduševio prvi pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek.

Predstavljanje u Sarajevu održano je u hotelu Holiday, gdje je u glazbenom dijelu nastupio Mladen Vojičić Tifa. Tifa je još jednom dokazao zašto je upravo on svojevremeno bio izbor Gorana Bregovića da zamijeni velikog Željka Bebeka. Sjajnom interpretacijom oduševio je mnogobrojne predstavnike medija i obožavatelje legendarnog Bijelog dugmeta.

Na predstavljanju projekta govorili su Bernarda Tolić, voditeljica projekta i odnosa s javnošću, likovni urednik knjige “Bijelo dugme” Ivica Propadalo, Bojan Hadžihalilović – autor vizualnog identiteta Box seta, zatim Davor Drezga, urednik reizdanja, basist Zoran Redžić i pjevač Mladen Vojičić Tifa. U Sarajevu je prikazan i dokumentarac CMC televizije o nastajanju povijesnog izdanja koji se svidio prisutnima, ali i virtualno okupio sve članove Bijelog dugmeta koji su govorili o projektu.

beograd1

Nakon Sarajeva, glavna fešta održana je istu noć u Beogradu u organizaciji Color Press Group gdje su brojni pjevači odali počast legendarnom bendu. Goste su na samom početku promocije uz piće dobrodošlice zagrijale Meat The House Sisters iz Hrvatske koje su samo za ovu priliku izmiksale hitove Bijelog dugmeta. Nakon prikazivanja dokumentarca prisutne je zabavljao sjajni bend Camera Darling, a njima su se sa svojim jedinstvenim izvedbama priključili Tijana Dapčević, Natali Dizdar, Zijo Valentino, Viktorija te brojni drugi.

Na predstavljanju projekta prisutnima su se obratili Želimir Babogredac, autor projekta i direktor Croatia Recordsa, zatim autori knjige ”Bijelo dugme” Siniša Škarica i Dušan Vesić, te Brian Rasic ugledni fotograf koji je pratio rad Bijelog dugmeta. Nakon projekcije dokumentarca, Brankica Glavonjić najavila je aukciju “40 predmeta za 40 godina Bijelog dugmeta”, a koje su darovali članovi benda. Aukcija kreće na Limundu od ponedjeljka, 17.11., a sav prihod ići će u humanitarne svrhe. Aukcija će simbolično biti završena na dan koncerta Gorana Bregovića u Novom Sadu, 27.12.2014.