460. izdanje popularnog kulinarskog showa „LONCI I POKLOPCI“ OBN TV posvećeno vinu

266

vjekokramer

Ovonedjeljno, 460. izdanje popularnog kulinarskog showa „LONCI I POKLOPCI“ OBN TV posvećeno je vinu. Gledaoci će imati priliku saznati kako se spremaju ukusna jela sa dodatkom vina. Vjeko Kramer će nam pokazati kako spoj raznih osjetila, zadovoljstvo zbog lijepog i ukusnog jela, ugodan i atraktivan miris, kao i užitak u ustima zbog raznih tekstura, okusa i topline … može nas voditi do vrhunskog kulinarskog užitka. Naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati jer bi učinak mogao biti upravo suprotan. Ovosedmičnu emisiju Vjeko će započet pripremom vinskih štapića, nakon čega slijedi priprema vinskog gulaša. Uz to Kramer će pokazati kako pripremiti paštetu od skuše, te za kraj napraviti i aromatične palačinke.

VINSKI ŠTAPIĆI

700 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
1 žlica vrhnja
2 dl ulja
2 dl bijelog vina
1 jaje
100 g sezama
100 g maka

Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka, podjeliti ga na 2 djela i ostaviti pokriveno da odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Tijesto razvaljati pomoću oklagije na debljinu od oko 4-5 mm, premazati ga razmućenim jajetom i sa te strane obilato posuti sezamovim sjemenkama, okrenuti cijelu plahticu pa i drugi stranu premaztai umućenim jajetom i tu stranu posuti makovim sjemnekama.
Pomoću oštrog noža plahticu tijesta rezati na štapiće širine oko 1cm što duže. Svaki dobiveni štapić oblikovati u spiralu, ufrkati, te tako oblikovane poredati u tepsiju, čije smo dno prekrili papirom za pećenje. Peći ih na 180ᵒC 15-20 min dok ne porumene.

VINSKI GULAŠ

800 g junetine
2-3 žlice ulja
4 glavice luka
250 g šampinjona
0,5 l svjetlog piva
2-3 češnja češnjaka
mljevena paprika
2 lovorova lista
sol i papar
peršinov list
Luk očistite pa ga pola isjeckajte na sitne kockice, a pola ispasirajte. U ekspres lonac stavite malo ulja i zagrijte na vatri, pa na njemu popržite sitno sjeckani luk dok ne omekša. Na pirjani luk dodajte meso sječeno na kocke željene veličine i pirjajte par minuta na jačoj vatri tako da se zapeku sa svih strana. Dodajte pasirani luk, gljive isječene na ¼ , usitnjeni češnjak, lovorov list, crvenu papriku prema želji, sol i papar. Zalijte pivom na kraju, dobro promješajte, učvrstite poklopac i kada je u loncu postignut pritisak, smanjite vatru i kuhajte 30ak minuta. Lonac skinite s vatre, smanjite pritisak i skinite poklopac. Prilikom posluživanja pospite sitno sjeckanim svježim peršinovim listom.

PAŠTETA OD SKUŠE

1 kg skuše
2 dl bijelog vina
ružmarin i lovorov list
1 glavica češnjaka
1 dl maslinovog ulja
1 kašikaa kapara
crne masline
sol i papar

Skuše stavite u vatrostalnu posudu, prelijte vinom i ostatak dolijte vodu tako da ih prekrije. Začinite solju i paprom, lovorovim listom, i ružmarinom te polovinom češnjaka. Kuhajte u rerni ili na plinu 20ak minuta pa onda ribu izvadite iz tekućine u kojoj se kuhala i ohladite pa odvojite od kostiju. Pola ohlađenog mesa skuše izmiksajte štapnim mikserom u paštetu uz dodatak maslinovog ulja, a drugu polovinu samo izgnječite viljuškom pa sjedinite. Crne masline usitnite kao i drugu polovinu češnjaka i kapare pa pomješajte sa mesom i začinite dodatno solju, paprom i maslinovim uljem.

AROMATIČNE PALAČINKE

8 aromatičnih palačinki
1 kašika maslaca
4 kašike šećera
2 dl crvenog vina
1 dl soka naranče
klinčići, muškatni oraščić, cimet, vanilija
1 kašika gustina

Aromatične palačinke pravite tako što u smjesu za palačinke dodate ribanu limunovu koricu, ribani muškatni oraščić, tucane karanfilčiće i malo cimeta ili neke druge slatkaste začine po vašoj volji.
Pečene palačinke preklapajte u trokut. Zakuhajte vino sa sokom od naranče, klinčićima, muškatnim oraščićem, vanilijom i cimetom u štapiću.
U tavi rastopite 1 žlicu maslaca, pa na njemu rastopite 4 žlice kristalnog šećera da dobije boju svjetlog karamela. Na rastopljeni šećer poslažite 4 preklopljene palačinke. Pecite tako svega par sekundi, pa ih lopaticom preokrenite kako bi karamel bio na obje strane.
Nakon toga zalijte polovicom kuhanog vina i krčkajte na jakoj vatri da se tekućina brže reducira. Kada skoro svo vino ispari dodajte preostalo vino u koje ste umješali žlicu gustina. Umak treba biti poput tekućeg karamela.