Prekinuta dominacija Messija, Ronaldo u suzama!

199
U organizaciji FIFA-e i France Footballa večeras je održana svečanost na kojoj je dodijeljena nagrada za najboljeg igrača u 2013. godini. Priznanja su uručena i drugima…
Prekinuta dominacija Messija, Ronaldo u suzama!

U Zurichu su se večeras okupile brojne zvijezde iz svijeta nogometa. Ipak, fokus je bio na trojici sjajnih nogometaša, koji su konkurisali za trofej Ballon d’Or (Zlatna lopta). Lionel Messi je branio titulu, a napadali su je Cristiano Ronaldo i Franck Ribery.

Argentinac nije uspio da peti put zaredom osvoji nagradu. Ona je otišla u ruke Ronaldu, sjajnom Portugalcu koji nije osvojio nijedan trofej s Realom, ali je na individualnom planu uradio velike stvari. Postigao je 66 golova u ukupno 56 utakmica u 2013. godini, kako u klupskom, tako i u reprezentativnom dresu.

Postigao je i pet hat-trickova, a najznačajniji onaj protiv Švedske u play-offu za Svjetsko prvenstvo, kada je Portugal odveo u Brazil. Ribery je uradio najviše s Bayernom. Pokorio je Njemačku, Evropu, na kraju i svijet, ali to mu nije bilo dovoljno da dobije prestižnu nagradu.

Ronaldo, Messi i Ibra predvode tim godine

Izabrana je i najbolja momčad u 2013. godini: Manuel Neuer (Bayern), Dani Alves (Barcelona), Thiago Silva (PSG), Sergio Ramos (Real Madrid), Phillip Lahm (Bayern), Andres Iniesta (Barcelona), Xavi Hernandez (Bacelona), Franck Ribery (Bayern), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (PSG) i Lionel Messi (Barcelona).

FIFA-in predsjednik Sepp Blatter dodijelio je predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacquesu Roggeu “predsjedničku nagradu” FIFA-e za posebna dostignuća. Najboljom trenericom u 2013. godini proglašena je Silvia Neid.

“Nevjerovatan je osjećaj osvojiti ovu nagradu. Ipak, veliki doprinos ide ljudima koji su iza kulisa, a koji su sa mnom radili. Bez tih ljudi ne bi večeras bila tu. Ovo je velika nagrada za mene i za njemački ženski nogomet”

Heynckes najbolji trener, nagrade za Afganistance i Ibrahimovića

Očekivano i zasluženo je nagradu za najboljeg trenera dobio Jupp Heynckes, koji je s Bayernom osvojio sve što se moglo osvojiti.

“Želim zahvaliti svima koji su bili uz mene i koji su mi pomogli da stvorim pobjedničku momčad. Prije 10 godina nisam mogao ni zamisliti ovo. Počastvovan sam i sretan što sam ovdje. Hvala vam svima”, poručio je on po preuzimanju nagrade.

Nagradu za Fair Play dobio je Afganistanski nogometni savez. Autor najljepšeg gola je Zlatan Ibrahimović. Nagradu Ferenc Puskas dobio je zbog spektakularnog gola kojeg je postigao Engleskoj u kvalifikacijama za SP.

“Ponosan sam što sam večeras ovdje. Želio bih i da čestitam svim ostalim kandidatima. Hvala ljudima koji su glasali za mene”, reko je Ibrahimović nakon što je saznao da je autor najljepšeg gol u 2013. godini.

Peleu počasna Zlatna lopta, Nadine najbolja igračica svijeta

Počasnu Zlatnu loptu dobio je legendarni Brazilac Pele. “Kada razmišljamo o nogometu i povijesti, jedno ime odskače. Nijedan igrač nije imao takav utjecaj na igru. Niko nije davao toliku inspirciju. Njegovo nasljedstvo govori dovoljno. Njegovi polet i vještina su bezvremenski. Njegova kreativnost je neograničena, kao i njegova dobroćudnost”, nahvalio je Blatter Pelea.

Goman njemačke reprezntacije Nadine Angerer proglašena je najboljom igračicom u 2013. godini. Nagradu joj je uručila Mia Hamm, dvostruka bivša najbolja igračica svijeta. “Moram reći da sam malo iznenađena, ali i zahvalna. Prije svega, hvala svima koji su glasali z mene. Želim da odam počast Marti i Abby, koje su imale izvrsnu 2013. godinu”, rekla je Nadine.

Izvor:sportsport