Topovski udar je djevojčici raznio pluća, a kad joj je stigla odšteta, roditelji samo što nisu pali u nesvijest od ŠOKA

147

Učenici su osigurani od početka do kraja školske godine, 24 sata, čak i kada nisu u školi, bez obzira kada se i gde nezgoda dogodila.

Devojčica M.M. (10), iz mesta Konjević kod Čačka, zadobila je krajem avgusta povrede grudnog koša i život joj je bio u opasnosti, kada je jedan od gostiju na porodičnom slavlju aktivirao takozvani “topovski udar”, sredstvo koje se u vojsci koristi za fingiranje eksplozije granate ili bombi. Ona je sada dobro, međutim, juče je na adresu njenih roditelja stigla naknada za odštetu na osnovu koje je osiguravajuća kuća devojčici ponudila samo 3.720 dinara.

Na osnovu lekarskih nalaza vidi se da su devojčici bila oštećena pluća i plućna maramica u dužini od osam centimetara i da su prognoze lekara u Čačku bile da će do Beograda teško stići živa.

– To je sramota od jedne osiguravajuće kuće koja je u stanju da pošalje neku takvu procenu, iako imaju uredne nalaze lekara gde se vidi da je dete imalo tri operacije i gde joj je život visio o koncu od Čačka do Beograda.

– Ponudu smo odbili jer je to uvreda za zdrav razum, neko više dobije kad slomi nokat – kaže Mirko Filipović-Gento deda povređene devojčice i dodaje da je unuka bila osigurana preko OŠ “Filip Filipović”.

Da li je osiguranje dece preko škola prevara?

Učenici su osigurani od početka do kraja školske godine, 24 sata, čak i kada nisu u školi, bez obzira kada se i gde nezgoda dogodila. Ovim osiguranjem se najčešće, u zavisnosti od ugovora zaključenog sa određenom osiguravajućom kućom, ostvaruje pravo na naknadu za pokriće troškova lečenja, dane provedene u bolnici, slučaj preloma (nošenja gipsa i sl.), slučaj trajne invalidnosti, smrt zbog nezgode i smrt zbog bolesti.

Osiguranjem od nezgode pokriveni su svi iznenadni i od volje osiguranika nezavisni događaji koji, delujući spolja i naglo na telo osiguranika, imaju za posledicu smrt, potpuni ili delimični invaliditet, narušeno zdravlje koje zahteva lekarsku pomoć ili prolaznu nesposobnost za rad.

Ako se dogodi osigurani slučaj, tj. povređivanje zbog nezgode, odmah se obratite lekaru za pomoć. Slučaj potom prijavite osobi u školi koja je odgovorna za osiguranje učenika, a ona će ga prijaviti osiguravajućoj kući s kojom je škola zaključila ugovor. Sačuvajte sve račune ako ste morali da platite neke troškove u vezi s medicinskim zbrinjavanjem deteta i sl.

Telegraf