17/07/2017 - 01:21


MUKE NAJDEBLJEG BOSANCA: Niko neće da ga vozi do ljekara, jer se boje da im ne razvali auto, najteže je kad se salo upali!

 

DOBOJ – Ovih tropskih dana teško je najdebljem čovjeku u Bosni i Hercegovini Musti Kariću, 55-godišnjem povratniku u dobojsko selo Sjenina. Salo se upalilo, pritisak skače, pa jedva diše. Musto je prije nekoliko dana stao na veliku vagu za otkup voća i ona je pokazala da je težak 246 kilograma. Po tome je, najvjerovatnije, najdeblji čovjek u BiH.

Prije tri godine, Musto je imao 252 kilograma. Obećao je tada da će poslušati savjete ljekara i krenuti s dijetom, pa je za nekoliko mjeseci skinuo 42 kilograma, ali je dijetu iz materijalnih razloga batalio, piše Avaz.

“Ljekari kažu da se, ako hoću koliko-toliko da se riješim kilaže, držim dijetu. Salate je bilo, voća i povrća se naradi u bašti. Ali, problemi je kada neko dva puta mjesečno treba autom da me odvede u Doboj na kontrolu. Neće niko, boje se da ću ovako težak da im razvalim sjedište automobila. Tako ti ja batalim dijetu, pa udri po starom, jedi što imaš, što ti duša želi i evo me opet onaj stari“, kaže Karić, uvijek spreman na šalu, na svoj i tuđi račun.

Kaže da ne voli ljeto, temperature iznad 20 stepeni za njega su smrt. Ove tropske vrućine dovode ga do ludila, pa noću spava u avliji pod vedrim nebom, na improviziranom krevetu, zajedno sa svojim kučićima.

Ujutro se budi u 5.30 da klasira kornišone, koje tokom dana za potrebe.

Zemljoradničke zadruge “Gračanka” naberu supruga, snaha i kćerka. Danju beži pod ventilator. Kaže da je počeo da se goji posle rata, dok je desetak godina radio u Italiji, u šumi.

“Dobro se radilo, dobro zarađivalo, a vala i dobro jelo. Moglo se. Tada je krenula kilaža s kojom se ja, zahvaljujući ovim poslovima na poljoprivredi, dobro nosim. Još da malo zahladni“, rekao je Musto prije nego što je otišao u kuću da pojede tri tanjira pasulja, za početak.

(Avaz)

 
POVEZANO