“Ja ću tebe spasit!” Ja ne mogu zaboravit koliko sam pite pojela od tvoje mame.

245

Samo ti završi školu i napravi pasoš, odma te:”tetka, striko, amidža, ujko, dajdža, materina strina, rodica po ocu, kćerka djedove kone ” vodi sebi u svijet. Nemaš ti tu sine budućnosti nikakve, vidiš da su svi bez posla.
“Ja ću tebe spasit!” Ja ne mogu zaboravit koliko sam pite pojela od tvoje mame.
“Zaslužili ste Boga mi”
Završena škola, pasoš gotov, išao na pijacu kupio sebi malo robe nove od para sto je mater u dnevnici zaradila,da me može spremiti ko insana u svijet.


Javljam svima da sam spreman.
Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera:
– “Ma znaš sad je malo drugačije ,nije ko prije lako ni ovdje za pos’o”
– “Eto da si prije mjesec, ovdje tražili u jednom hotelu nekog da čisti, ali sad su popunjeni s personalom”
Da je kao onda moglo bi, al sad svi traže jezik da se zna, ajd nauči njemački pa će tebe tetka pozvat”
– “Ima u jednom selu traže da se štala čisti, al ne bih ja tebe tu, žao mi te..Sačekaj još malo, bit će možda nešto ”
– “Evo ovdje traže na poljoprivredi al nemaju smještaj.Ja bi tebe kod nas al znaš da moja djeca ne mogu ni jedno s drugim pa svako u svoju sobu voli mir”
-“Znaš, rode i ja ću možda ostat bez posla, sad je i ovdje zavladala ona kriza, pa ne znam ni ja kako ću se za sebe izborit”
Nema veze, familijo moja…Hvala Vama na pokušajima! “Razumijem” ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, hajte meni u Bosnu.Ovdje trenutno traže u rudniku, a dobra je i plata, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme.Ima i u prodavnici traže, možda i tetka uspije nać šta, ima iskustva.
Ne brinite za smještaj, ja ću spavat na podu a “Vi” možete na sećiji što nam je komišija dao, razvlači se ima mjesta za vas!Nećete bit gladni.Znate, moja mama još uvijek pravi one iste pite koje su vas odhranile kao i mene!
Ako Vam još nekako mogu pomoć samo recite, nekako se osjećam “dužan” što ste makar “pokušali” meni pomoć !Hvala vam do neba, Bog će Vam vratit….

 

Jasmin.T/E-Turneja.com