Zmajevi sa pola snage slavili protiv Gibraltara

267

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je večeras pobjedu protiv selekcije Gibraltara u petom kolu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Zmajevi su u Zenici slabašnog protivnika savladali sa 5:0.

Prvu priliku Zmajevi su imali već u drugoj minuti. Miralem Pjanić je izveo korner, a Edin Cocalić šutirao glavom, ali lopta odlazi preko gola. Odmah u narednom napadu novi korner za naš tim, ali je odbrana Gibraltara uspjela otkloniti opsanost. U četvrtoj minuti gostujuća odbrana je prvi put kapitulirala. Pjanić je poslao jednu dubinsku loptu za Vedada Ibiševića koji se odlično snalazi i šalje loptu u donji lijevi ugao Ibrahimovog gola za 1:0.

Igrala se 15. minuta kada su gosti imali prvu priliku. Asmir Begović se spetljao, ali Casciaro nije uspio pogoditi praznu mrežu našeg gola. Samo dvije minute Sead Kolašinac je napravio veliku glupost. Bez potrebe je faulirao Casciara i dobio je žuti karton, zbog kojeg neće konkurisati za duel sa Grcima koji u junu igramo na Bilinom polju. Nakon prekida našem golu zaprijetio je upravo Casciaro, ali je Zukanović blokirao njegov udarac.

Ermin Bičakčić je u 26. minuti bio u dobroj šansi, ali je sa tri metra poslao loptu pored gola. Nakon njega pokušavali su Edin Višća i Armin Hodžić, ali promjene rezultata nije bilo.

Ibrahim je drugi put loptu iz svoje mreže vadio u 43. minuti. Višća je asistirao, a Ibišević sa dva metra glavom šalje loptu u praznu mrežu a 2:0.

Debi u dresu reprezentacije upisao je fudbaler Sampdorije Daniel Pavlović koji je u igru ušao u 46. minuti umjesto Seada Kolašinca. U nastavku je naš tim krenuo agresivno prema golu gostiju. Nakon jednog solo prodora Hodžića, Bičakčić je ubacio, ali je udarac Ibiševića završio u korneru. Na semaforu je stajala 52. minuta kada je debitant Pavlović centrirao, a loptu u mrežu šalje povratnik u nacionalni dres Avdija Vršajević. Samo dvije minute kasnije Vršajević je asistirao, a strijelac je bio Edin Višća.

Cimirot je u 72. minuti pokušao ugroziti gol Gibraltara, ali je Ibrahim bio na mjestu. Priliku da debituje u nacionalnom dresu dobio je i Riad Bajić koji je zamijenio Avdiju Vršajevića u 75. minuti. Minut kasnije Hodžić je dobro šutirao, ali promjene rezultata nije bilo.

U posljednjim trenucima susreta pobjedu našeg tima je potvrdio Ermin Bičakčić čime je postavljen konačan rezultat utakmice. Naši momci su večeras upisali sigurnu pobjedu i tako na najbolji način najavili, možda i najvažniji meč u ovim kvalifikacijama, koji nas očekuje u junu na Bilinom polju protiv Grčke.

BOSNA i HERCEGOVINA – GIBRALTAR 5:0

Stadion: Bilino polje. Gledalaca: 10.000. Sudija: Svein-Erik Edvartsen (Norveška). Strijelci: 1:0 – Ibićević (4), 2:0 – Ibišević (43), 3:0 – Vršajević (52), Višća (55), Bičakčić (90). Žuti kartoni: Kolašinac (BiH) / (Gibraltar).

Bosna i Hercegovina: Begović, Cocalić, Bičakčić, Kolašinac (od 46. Pavlović), Vršajević (od 74. Bajić), Cimirot, Hodžić, Ibišević, Pjanić (od 57. Vrančić), Zukanović, Višća.Trener: Dragan Perić.

Gibraltar: Ibrahim, Garcia, R. Chipolina, R. Chipolina, Casciaro, Payas, Casciaro, Hernandez, Guilling, K. Chipolina (od 53. Pusey). Trener: Jeff Wood.

Sportske.ba