LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

275

U 573. epizodi serijala Lonci i Poklopci, koja se emitira u zadnjoj nedjelji ove zime, naš veseli Vjeko će vam otkiti jednu sasvim drugačiju pitu. Slijedi savjet više svima vama koji želite skinuti kilograme i pripremiti se za proljeće, u obliku preukusnog dijetalnoh obroka. Za sladokusce, koji nemaju problema s kilogramima, bit će tu izvrsna salata od rakova. Vaš dio posla je samo pripremiti olovku i papir i opustiti se uz najgledaniji kulinarski show u BiH i na lijep način ispratiti zimu.

POSNA PITA

½ kg jufke
½ kg ribljih fileta
2 glavice luka
300g gljiva
3-4 češnja češnjaka
½ kg kuhanog krumpira
ulje
Vegeta

Riblje filete začiniti Vegetom pa ih pobrašniti i popržiti na malo ulja te isjeći na kockice. Luk isjeći na kockice i pirjati na ulju i kad omekša dodati mu na kockice isjeckane gljive te začiniti usitnjenim češnjakom i pirjati dok gljive ne puste vodu pa ohladiti. Kuhani krumpir izdrobiti viljuškom pa mu dodati usitnjenu prženu ribu i pirjani luk i gljive, začiniti solju i paprom. Ovim nadjevom puniti jufke, zarolati, složiti u nauljenu tepsiju i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 30ak minuta.

DIJETALNI LONAC

1kg bakalara
½ glavice kupusa
1 glavica crvenog luka
10ak češnjeva češnjaka
¼ korijena celera
1 korjen peršina
2 mrkve
1 kriška tikve
½ kg mahuna
2 poriluka
½ l soka od rajćice
temeljac
peršunov list
crvena paprika
sol i papar

Svo povrće očistite i isjecite na sitnije komade. U veći lonac redajte povrće u slojevima. Prvo kupus, pa na njega luk, tikvu, mrkvu, korijen celera i peršinov korjen, pa mahune i poriluk i onda odreske bakalara i tako ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Svaki sloj malo začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Češnjak stavljate cijeli u češnjacima. Završite redom kupusa pa prelijte temeljecem, sokom od rajćice i vodom, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata ili u expres loncu 20ak minuta.

CRNI RIŽOTO

1 kg sipe
300g riže
2-3 lavice luka
3-4 češnja češnjaka
koncentrat rajčice
sol i papar
peršinov list
maslinovo ulje
riblji temeljac

Sipe operemo i prema želji odstranimo tamnu kožicu, odvojimo kost i pažljivo izvadimo vrećicu crnila, kojuju ostavimo za kasnije, a meso sipe sitno isjeckamo. Na ulju popržimo sitno sjeckani crveni luk i češnjak te sitno sjeckanu sipu. Začinimo solju i paprom te koncentratom rajčice i pirjamo dok sipa ne omekša i onda ju prelijemo 1/3 ribljeg temeljca. U posebnoj posudi na malo ulja popržimo rižu pa ju zalijemo ostatkom ključalog temeljca. Kada riža upije tekućinu dodamo pirjane sipe i crnilo sipe te na laganoj vatri pirjamo uz povremeno miješanje. Poslužimo vruće posuto sitno sjeckanim peršinovim listom i extra djevičanskim maslinovim uljem.

SALATA OD RAKOVA

200g surimi račića
2-3 kuhane mrkve
½ kuhanog celera
2 kuhana krumpira
200 g kiselih krastavaca
200 g kuhanog graška
200 g kukuruza
1 jabuka
posna majoneza
sol i papar
limunov sok

Svo povrće i jabuku isjeći na jednake kockice i pomješati s kukuruzok i graškom te posuti limunovim sokom. Surimi račiće isjeći na kolutiće i pomješati s povrćem. Začiniti solju i paprom i povezati posnom majonezom.