LONCI I POKLOPCI na OBN TV

323

U nedjelju, 15.01.2017. na programu OBN TV je novo izdanje kulinbarskog showa Lonci i poklopci

Vjeko Kramer će i ove nedjelje od 13:00 u kulinarskom show lonci i poklopci spremati ukusna i zdrava jela. Ovonedjeljno druženje Kramer započinje pripremom Nadjeva od pilećih jetrica, zatim će pripremati kolač od višanja, kaponatu a na kraju će pripreniti krumpir salatu.
I ove nedjelje društvo Vjeki u studiju će praviti sestra Ivana.

NADJEV OD PILEĆIH JETRICA

400g pilećih jetrica
1 crveni luk
3-4 češnja češnjaka
1 namočena zemička
2 jajeta
ulje
1 žlica crnih trubica
kim
sol i papar
crvena začinska paprika
Vegeta

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada omekša dodamo mu usitnjena jetrica, kojima smo odvojili srca te prah crnih trubica i pirjamo par minuta. Kada potamne umješamo ocjeđenu namočenu zemičku ili sredinu starog kruha pa začinimo Vegetom, kimom, crvenom paprikom, solju i paprom. Povežemo smjesu umučnim jajima. Od ovako dobivene smjese možemo raditi dosta stvari od punjenja pileta do punjenja odrezaka ili ju koristiti kao paštetu. Možemo ju također zapeći samostalno pa ju koristiti kao dodatak sendvičima ili kao tapas…

KOLAČ OD VIŠANJA

250g petit beurre keksa
1 l soka od višanja
1 l mlijeka
1 kg višanja
350g griza
550g šećera
250g maslaca
½ l slatkog vrhnja

Nadjev 1 – prokuhati 1 litru soka od višanja i 300g šećera te zgusnuti grizom i na kraju ukuhati višnje bez koštica
Nadjev 2 – skuhati 3 pudinga na 1 litri mlijeka sa 250g šećera. Kada se ohladi umješati 250g maslaca koji smo temperirali na sobnu temperaturu
Na dno pravougaone tepsije poredati petit beure kekse pa ih preliti nadjevom 1 pa zatim nadjevom 2 i nakon toga tučenim slatkim vrhnjem.

CAPONATA – KAPONATA

2-3 patlidžana
2 luka
2 konzerve pelata
1 žlica kapara / 100g zelenih maslina
stabljika celera
sol i papar / 1 žličica šećera
bosiljak
češnjak
vinski ocat
ulje
Vegeta

Patlidžane isjecite na kockice veličine oko 1cm, malo posolite i ostavite da se cijede. Na malo ulja propirjajte sitno sjeckani crveni luk i češnjak pa kad omekšaju dodajte usitnjene pelate, začinite solju, paprom, Vegetom i šećerom te pirjajte još par minuta i onda dodjate izgnječene kapare i usitnjene otkoštene zelene masline.
U posebnoj tavi na ulju popržite ocijeđene kockice patlidžana i nakon par minuta im dodajte na sitnije kockice isječene stabljike celera pa pržite još par minuta, poprskajte vinskim octom pa onda prelijte umakom od rajčice te pustite da zajedno bace još jedan ključ i onda ostavite u poklopljneoj posudi do posluživanje. Caponatu možete poslužiti kao prilog jelima ili na brusketama kao predjelo. Ako vam je ostane, samo ju spremite u staklenku i držite u frižideru još par dana.

KRUMPIR SALATA

700g kuhanih krumpira
2 crvena luka
150g dimljenih purećih prsa / 150g tvrdog sira
150g kiselih krastavaca / 100g crnih maslina
3-4 kuhana jajeta
1 žlica senfa
1 žlica majoneze
1 žlica vrhnja
1 žlica tahina
limunov sok
maslinovo ulje
sol i papar

Kuhani krumpir oguliti i nasjeći na tanje ploške i poprskati limunovim sokom. Crveni luk, sir, dimljena pureća prsa nasjeći na kockice, a kisele krastavce na kolutiće. Masline usitniti kao i kuhana jaja. Sve sastojke pomješati i preliti dresingom koji smo napravili tako da pomješate senf, majonezu, vrhnje, tahin, sol i papar te limunov sok i maslinovo ulje.