Šaćir Ameti: Uvesti sevdah kao obavezno gradivo uz muzičko obrazovanje

264

U prvom izdanju druge sezone emisije “Zapjevajmo sevdalinku” koja se emituje na Sevdah TV svakoga četvrtka od 20 sati, voditeljica i urednica emisije Amina Krnjić je razgovarala sa pjevačem Šaćirom Ametijem.

sacir-sevdah1

Šaćir je govorio o svom iskustvu sa sevdalinkom, o tome koja su najpogodnija mjesta za izvođenje ove tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme, ali i budućnosti sevdaha na ovim prostorima.

Obzirom da se emisija snima u Bosanskoj sobi Zavičajnog muzeja Travnik, naveo je kako sevdah zaista zaslužuje da bude izvođen u takvim prostorijama. Istakao je da je za njega sevdah posebna inspiracija, da se ne može porediti ni sa jednom drugom pjesmom kao i da je sevdah potpuno neka druga dimenzija.

” Svima nam je drago i kad sviramo i kad pjevamo sevdah, jer je zaista posebna priča. Ne znam da li sam mu dorastao obzirom da kažu da mlad čovjek ne može dobro da pjeva sevdah. Ne znam zašto… Vjerovatno dok ne sazrije u životu, u punom smislu te riječi. Sevdah nije samo da tehnički otpjevate dobro, bit je i u iskustvu i u emociji i razumijevanju tematike. Sva ta duša dođe s godinama na svoje.”

Naveo je kako se kultura sevdaha gaji od ranih godina, te da bi on uveo sevdah kao obavezno gradivo uz muzičko obrazovanje, iako već sada postoji, ali ipak nedovoljno.

Kada je riječ o njegovoj ljubavi prema sevdahu, ističe da je od malih nogu, a prva sevdalinka koje se sjeća i koju jako voli je “Put putuje Latif-aga” koju je i otpjevao samo za gledaoce emisije “Zapjevajmo sevdalinku”.

Adna Mahić i Mirza Balić su činili muzičku pratnju i po ko zna koji put su dokazali svoja umijeća na instrumentima koje sviraju.
Pogledajte ovo zanimljivo izdanje emisije i uživajte u izvrsnim interpretacijama sevdaha.

Link za promo emisije: