NOVO IZDANJE KULINARSKOG SHOWA LONCI I POKLOPCI

203

lonci_poklopci_271116-00_52_58_23-still038

Vjeko Kramer i u nedjelju 27.11.2016. od 13:00 u kulinarskom show Lonci i poklopci će pripremati ukusna i zdrava Jela. Vjeko 577. Izdanje Lonaca i poklopaca započinje pripremom gljiva na puri, zatim će pripremati goveđi jezik na milanski za za kraj će pripremiti salatu od kupusa i cikle.

GLJIVE NA PURI

250 g kukuruzne krupice
½ kg mješavine gljiva
200 g cherry rajčica / 1 crvni luk / 3-4 češnja češnjaka
200 g mozzarelle
peršinov list
sol i papar
ulje
Vegeta

Skuhati malo gušću puru na vodi začinjenoj vegetom u koju smo dodali malo maslaca i izliti ju u okrugli kalup da se ohladi. Ispirjati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance. začiniti solju, paprom, vegetom i češnjakom te peršinovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure. Na vrhu rasporediti polovine cherry rajčica i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u pećnici dok se sir ne otopi.

GOVEĐI JEZIK NA MILANSKI

1 goveđi jezik
1 poriluk / 2 luka
1 mrkva / 1 paprika
ulje
goveđi temeljac
crvena paprika
1 žlica koncentrata rajčice
ocat
parmezan
maslinovo ulje
češnjak i peršinov list

Luk, poriluk, dio češnjaka, papriku, mrkvu očistiti i usitniti u blenderu pa propirjati na malo ulja dok ne omekšaju. Dodati im goveđi jezik koji smo prethodno skuhali u expres loncu i ogulili od kožice te nasjekli na ploške, začiniti crvenom paprikom, doliti goveđim temeljcem i kuhati barem oko pola sata, pa kada malo uvrije začinite koncentratom od rajčice, octom i prema potrebi solju i paprom ovisno o tome koliko je jak bio temeljac.
Servirati posuto maslinovim uljem sa usitnjenim češnjakom i peršinovim listom te parmezanom i prema želji octom ili limunovim sokom.

SALATA OD KUPUSA I CIKLE

1 glavica kupusa
3-4 cikle
5-6 feferona
100g oraha
1 dl vrhnja ili 2 dl grčkog jogurta
maslinovo ulje
češnjak
kopar
sol i papar

Kupus isjeći na rezance, a ciklu naribati na ribežu. Na malo ulja popržiti povrće ne duže od 3-4 minute. Pirjani kupus i ciklu ohladiti.
Dresing za salatu napraviti tako da u vrhnje ili grčki jogurt umješate sitno sjeckane kisele feferone koje i ne moraju biti ljute, ako ne volite, a i mogu, ako volite, kopar, usitnjeni češnjak, nasjeckane orahe i začinite solju i paprom. Ako ne želite koristiti kisele feferone onda zakiselite limunovim sokom.
Umješajte dresing u ohlađeno povrće i tako pripremljenu salatu držite u hladnjaku do posluživanja.