KAKO TO IZGLEDA ODLAZAK STUDENATA U DRUGU DRŽAVU?

707

 

Brojiš dane da konačno odeš, jer ti je sve dosadilo; i grad, i ljudi, i stalno zapitkivanje u kući – gdje, šta, kako, s kim. Želiš malo slobode i samoće.

Noć prije sve zapakiraš, skakućeš po kući, dogovaraš se sa prijateljima kako ćete, gdje ćete, šta ćete sve raditi.

Multi-ethnic group of friends (20s) having drinks at a bar. Focus on woman in middle and man on left.


Svo to vrijeme ne obraćaš pažnju na mamu koja provjerava da štogod ne zaboraviš i uopće ne vidiš suze koje krije u očima. Babo/tata koji inače ne priča puno, tu noć je posebno šutljiv, bori se sa nekakvim mislima i tu i tamo te nešto pita.

majka


Svane novi dan…
Isprazniš sobu, pospremiš krevet, torbu na rame, vučeš kofer za sobom i opet ne shvaćaš da to nije samo pražnjenje sobe.

Dok… ne siđeš niz stepenice i ugledaš mamu na vratima kuće kako ti u suzama govori da se čuvaš, javljaš i da ti je spakirala tvoju najdražu hranu. Tu je negdje ubacila i nešto para (da otac ne zna), malo sa strane da ti se nađe.
Tek tad te stegne u grlu i shvaćaš da to nije samo odlazak na par mjeseci, godinu. Ti, odlaziš, sam, u nepoznato – koliko god ti se poznato činilo. Od tog momenta stalni odlasci i vraćanja dio su tvog života.

odlazak-putovanje

Izlaziš, pokušavaš skriti suze koje bi mogle da teku kao voda iz česme, ali mamin pogled, zagrljaj i osmijeh umotan u suze… to je nešto što svako može zamisliti kada pomisli na svoju mamu.

79265188

Jedinstveno i neopisivo.

Odlaziš i u glavi ti je samo jedna slika:
tvoja mama na pragu kuće, maše, uplakana, ali i nasmijana – da te opet nekako pokuša utješiti.
Konacno si otišao. Lijepo je. Ne fali ti ništa. Sve su ti pružili i pružili bi ti više da tražiš.

Samo ti sad ponekad zafali ono majčino zapitkivanje. Poželiš da te netko pita šta ima i kako si, da te netko dočeka kad se vratiš sa fakulteta ili samo da netko pospremi onaj stol nakon ručka.

majka-sa-sinom

Uhvati te nostalgija noću pa gledaš slike dvorišta, psa, mačke. Prisjetiš se onih noći kad ste pili kavu i smijali se više od djece u vrtiću koja nemaju pojma zašto se smiju, ali sreća je očigledna. Sjetiš se svog grada i ulica koje poznaju tvoje korake.
Lijepo je, ali teško. Na početku.

Navikneš, jer kažem – lijepo je, ali studenta koji dolazi iz drugog grada nikad ne pitajte zašto živi za određeni petak i zašto mrzi riječ nedjelja.

Za sve studente,radnike i sve druge ljude koji su primorani da budu u drugoj drzavi,daleko od Bosne,ne zato sto su oni to zeljeli, nego zato sto su morali….

34cc95e4-6ba7-4f25-8794-3e74a9a78dc5_mw1024_mh1024_s

Jasmin.T/E-Turneja.com