LONCI I POKLOPCI na OBN TV

232

Cijeli mjesec oktobar Vjeko Kramer u kulinarskom show Lonci i poklopci priprema jela sa tikvom. Jedna od legendi kaže „da su se u davna vremena ljudi pitali gdje se to sunce skriva s dolaskom jeseni. Priroda je odgovorila dajući ljudskom rodu predivan plud bundevu. Ljeti ona upija svu toplinu i energiju sunca, poprimajući žarku boju dok je hladne mihioljske noći okrepljuju vlagom.
I Marizela Šabanović nutricionistikinja iz Tuzle savjetujw da se i ove jeseni na meniju obavezno pronađe i mjesta za tikvu. Sa obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, tikva je nezaobilazna namirnica na trpezi.

lonci_poklopci_301016-00_11_34_11-still007

Vjeko novo druženje sa gledaocima OBN TV u nedjelju, 30.10.2016. započinje priprem zemički od buče, pripremati će još i namaz od piletine, gril salatu od cous cousa a za kraj je ostavio poslasticu koju će vaši najmiliji tražiti da je neprestano pripremate jer je bolja i od samog Rafala: kuglice od tikve i kokosa.

Kako da se hranite u pojedinim godišnjim dobima sa velikim brojem savjeta možete više saznati na www.nutricionizam.ba stranici koju vodi Marizela.

ZEMIČKE OD BUČE

½ kg pšeničnog brašna
200 g integralnog brašna
1 kvasac
½ kg buče
150 g bučinih sjemenki
1 žlica šećera
4 dl sirutke
4 žlice ulja
žlica soli
1 jaje
malo maslaca

Buču pripremimo tako da ju ispečemo u rerni, ogulimo, odvojimo sve zagorene komade, ispasiramo i ohladimo. Zagrijemo surutku da bude mlaka i umješamo u nju šećer te kvasac pa ostavimo na toplom mjestu da se zapjeni za to vrijeme odvojimo pola sjemenki buče za tijesto, a drugu polovinu prepržimo na nepomašćenoj tavi i ohladimo. Pomješamo brašno i sol , pa mu dodamo ispasiranu pečenu tikvu, kvaščevu sirutku, ulje i mjesimo barem desetak minuta. Tijesto oblikujemo u kuglu, pobrašnimo ju i ostavimo u pobrašnjenoj zdjeli da se diže barem 2 sata pokriveno čistom krpom na toplom mjestu. Kada tijesto nabuja umjesimo mu prepržene bučine sjemenke oblikujemo više malih kuglica i složimo u maslacem premazan pleh te ostavimo da se dižu još oko sat vremena. Jaje razmutimo uz dodatak malo vode, i kada se kruh opet digne premažemo ga i pospemo neprženim bučinim sjemenkama. Zemičke stavimo da se peku u prethodno zagrijanoj pečnici ovisno o veličini od 45-50 minuta ili ako se radi o više malih zemičkih oko 30ak minuta na 180ᵒC.

NAMAZ OD PILETINE

200g piletine
1 luk
200g svježeg sira
2-3 kuhana jajeta
1 jabuka
3 žlice majoneze
limunov sok
sol i papar

Piletinu isjeći na kockice i popržiti na malo ulja. Kuhana jaja, luk i jabuku isjeći na kockice. Pomješati svježi sir i majonezu, začiniti limunovim sokom, solju i paprom te u tu kremu umješati ohlađenu grilanu piletinu, jaja, luk i jabuku. Do posluživanja držati u hladnjaku.

GRIL SALATA OD COUS COUSA

500g cous-cousa
temeljac
maslinovo ulje
2 konzerve tunjevine
1 mrkva / ¼ korijena celera
1 kriška tikve / 1 luk / 1 crvena i 1 zelena paprika
1 patlidžan
2 paradajza
100g grožđica / 100g badema
sol i papar
korijander
limunov sok
Vegeta

Svo povrće isjecite na jednake sitne kockice i izgrilajte na grill tavi na jako malo ulja. Za to vrijeme grožđice namočite u vodi,a bademe izdrobite.
Cous cous pripremite tako da zakipite temeljac i prelijete ga preko cous cousa koji ste prethodno rasporedili u tepsiji ili vatrostalnoj posudi i posuli maslinovim uljem ili na njega stavili malo maslaca isječenog na kockice. Ostavite ga i ne mješajte 5-7 minuta dok cous cous ne upije tekućinu a zatim ga rukama ili uz pomoć viljuške istrajbajte tako da se svako zrno odvoji i da ne bude u grudicama. Tako pripremljenom cous cousu dodajte grillanu mješavinu povrća i tunjevinu. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i sve lagano izmiješajte. Dekorirajte kriškama svježeg paradajza.

KUGLICE OD TIKVE I KOKOSA

½ l mlijeka
300g šećera
200g gustina
250g maslaca
200g kokosa / 100g mljevenih keksa
1 mahuna vanilije / malo ruma
za dekoraciju:
kokosovo brašno

U mlijeko umješajte pire od tikve i zagrijte ga do ključanja pa ga zgusnite mješavinom šećera i gustina, odprilike kao da kuhate puding. Tako dobivenu smjesu ohladite.
Ohlađenoj smjesi dodajte maslac temperiran na sobnu temperaturu te kokosovo brašno i mljevene kekse. Masa treba biti lagana za oblikovanje.
Ruke namažite maslacem pa oblikujte kuglice koje onda uvaljajte u kokosovo brašno. Ako želite dobiti efekt Rafaela možete utisnuti u svaku kuglicu i jedan prženi lješnjak. Poslužite ohlađene.