Ispovijest svjedoka napada u Rajlovcu: Izbjegao sam smrt u sekundi

249

Enes Omeragić sinoć je u Rajlovcu, u naselju u blizini Sarajeva, ubio dva vojnika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nedeljka Radića i Almira Salkića. Nekoliko osoba lakše je povrijeđeno prilikom napada, koji je počeo u kladionici – Omeragić je potom pucao na autobus gradskog prijevoza, a onda pobjegao u Sokolje, u porodičnu kuću, gdje je počinio samoubistvo eksplozivnom napravom.

anadolija-policija-2_14478804120

SIPA je preuzela istragu i, kako nam je rečeno, prve činjenice ukazuju da se radi o terorističkom napadu.

Jedan od svjedoka, koji je uspio pobjeći iz kladionice kada je Omeragić s puškom ušetao u prostoriju, dao je izjavu za medije.

„Bio sam već u policiji i dao iskaz. Prestravljeni smo. U momentu kada je Enes ušao u kladionicu s puškom ja, još jedan moj drugi i Kinez, koji se također kladio, uspjeli smo pobjeći. Bukvalno smo prošli pored njega, a nažalost vojnici nisu imali nikakve šanse, jer su bili u ćošku kladionice.

Imao je luđački pogled, istrčali smo, a imam osjećaj da nas trojicu nije ni primijetio. Trčeći prema kući čuo sam rafal, a zatim vrlo brzo i drugi“, priča svjedok Murat za agenciju Patria.

On je dodao da su Enesa viđali i ranije da se kretao u blizini kladionice i da je imao čudno i nestabilno ponašanje.

Također radnici jedne građevinske firme koja gradi kuću u neposrednoj blizini kladionice kazali su da su uvijek strahovali kada on naiđe, te su sklanjali alat da on ne bi ukrao.

„Ma šta da pričam više. Izbjegao sam smrt‚ u sekundi. Nikada nisam ni pomislio da bi se ovo moglo desiti. Ja nisam čuo da je Enes bilo šta uzvikivao kada je ušao u kladionicu“, dodao je Murat.