Zvijezde prijelaznog roka!

413

14366355424445

Ofenzivni igrači tradicionalno su zvijezde prijelaznog roka, ali ove godine su se u priču uključili i desni bočni igrači.

Danilo je ovog ljeta postao treći najskuplji desni bek u historiji. Real ga je Portu platio 31,5 miliona eura, a skuplji od njega bili su samo Lillian Thuram (2001. godina, prelazak iz Parme u Juventus) koji je koštao tačno 10 miliona više, te Dani Alves kojeg je Barcelona Sevilli prije sedam godina platila 35,5 miliona eura.

Nije samo Real dovodio pojačanja na ovoj poziciji. I najveći rival ‘Kraljevskog kluba’, Barcelona, dovela je desnog beka. U njihovu svlačionicu došao je Aleix Vidal iz Seville.

Dva španska velikana samo su vrh cijele piramide klubova koji su ovog ljeta već potrošili miliona kako bi ojačali poziciju na desnoj strani. U Engleskoj je prednjačio Liverpool koji je skupo platio Nathaniela Clynea za kojeg je Southampton doveo dvije zamjene, iz Sportinga je došao Cédric Soares, a iz Twentea Cuco Martina. Dolaskom Clynea na Anfieldu nije bilo mjesta za Glena Johnsona koji je kao slobodan igrač najbliži Stokeu.

PSG je ovog ljeta otkupio Sergea Auriera, a Monaco Fabinha dok je Barcelona Interu posudila Martina Montoyu. Iz Athletica je u MLS otišao legendarni Andoni Iraola.

Koliko ove godine vlada pomama za desnim bočnim igračima, dokazuje i podatak o visini deset najvrjednijih transfera do sada. Igrači koji su prodani u prvih 10 dana ovog prijelaznog roka ostvarili su iznimno bogatije transfere od svojih kolega iz ranijih godina. Ukupni broj top 10 ovogodišnjih transfera iznosi 120,2 miliona eura. Prošle godine je top 10 vrijedio 70,08 miliona, a i to je bila najveća brojka u posljednjih 5 godina. Do kraja prijelaznog roka iznos će vjerojatno biti dvostruko veći nego lani, a svoj obol bi mogao dati i Šime Vrsaljko koji je u Italiji tražena roba.

Dvadeset najvećih ovosezonskih transfera desnih bočnih:

Danilo (23, Porto – Real Madrid, 31,5 miliona)
Nathaniel Clyne (24, Southampton – Liverpool, 17,7 miliona)
Aleix Vidal (25, Sevilla – Barcelona, 17 miliona)
João Cancello (21, Benfica – Valencia, 15 miliona)
Serge Aurier (22, Toulouse – PSG, 10 miliona)
Cédric Soares (23, Sporting – Southampton, 6,5 miliona)
Fabinho (21, Rio Ave – Monaco, 6 miliona)
Júnior Caiçara (26, Lodogorets – Schalke, 6 miliona)
Davide Zappacosta (23, Atalanta – Torino, 5,5 miliona)
Dušan Basta (30, Udinese – Lazio, 5 miliona)
Kieran Trippier (24, Burnley – Tottenham, 4,9 miliona)
Pavel Kadarábak (23, Sparta – Hoffenheim, 3,5 miliona)
Oliver Sorg (25, Freiburg – Hannover, 3,5 miliona)
Adam Matthews (23, Celtic – Sunderland, 2,8 miliona)
Kévin Théophile-Catherine (25, Cardiff – Saint-Étienne, 2 miliona)
Andreas Beck (28, Hoffenheim – Bešiktaš, 1,75 miliona)
Luis Pedro Cavanda 24, Lazio – Trabzonspor, 1,75 miliona)
Sener Özbayrakli (25, Bursaspor – Fenerbahče, 1,63 miliona)
Cuco Martina (25, Twente – Southampton, 1,5 milion)
Cristiano Piccini (22, Fiorentina – Betis, 1,5 milion)

NAPOMENA: Podaci su preuzeti s portala Transfermarkt. U zagradama su godine igrača, klubovi između kojih je transfer ostvaren, te visina odštete u eurima.