To što je Novak Đoković uradio podiglo je svijet na noge!

570

thumb460_74255_1novak djokovic

Novak Đoković je i prije jučerašnje pobjede ostvario trijumf – ljudski. Reprezentativni dres najboljeg svjetskog tenisera stigao je u Japan kao poklon za njegovu obožavateljku, devetnaestogodišnju Tomoku Sumitanji koja je izgubila roditelje i rođake u naletu cunamija marta 2011. godine i sada se, usljed teške bolesti, nalazi na samrtnoj postelji.

“Stigao nam je Novakov dres sa zastavom Srbije i vrlo toplom, pažljivo napisanom porukom za Tomoku!“, s radošću priča njen staratelj, ujak Šigeki Sumitanji i pokazuje nam gusto ispisani crvenu majicu koju Novak nosi u mečevima naše Dejvis kup reprezentacije.

74255_sigeki-sumitanji-dres-foto-ilja-muslin-1436700771-699271

 

“Kada sam joj pokazao dres, toliko se uzbudila da se uključio alarm koji reaguje na nagli rast pulsa, pa su medicinske sestre morale da dotrče“, kaže on s brigom i čuđenjem, ali i zadovoljstvom u glasu.

U malenom kafiću u centru Tokija, izmoren trudom oko svoje teško bolesne usvojene kćerke i neprospavanim noćima, jer Novakovi mečevi na Vimbldonu po japanskom vremenu padaju nekoliko sati pred svitanje, Šigeki Sumitanji, sa krupnim graškama znoja na čelu, napregnutog izraza i zajapuren, polako ispija hladni čaj.

“Tomoka je primijetno življa i bolje raspoložena nego prije. Sada više jede,“ kaže on potvrdno klimajući na naše pitanje o tome da li je Tomoki bar malo bolje, dok mu se usne iz blagog, zadovoljng osmijeha vraćaju u čvrstu, pravu crtu a u očima nakupljaju suze staklastog sjaja.

Tiha radost i duboka tuga izmešani su u tom osmijehu jer Tomoka pati od pancitopenije, neizlječive bolesti krvi, i trenutno teži svega 23 kilograma, očekujući neminovni kraj. Ona je, kao posljednji veliki životni san, u bolnici izražila želju da uzme u ruke neke od sportskih rekvizita koje je koristio Novak kako bi iz njih crpla snagu potrebnu za sopstvenu borbu.

Novakove igre počela je da prati još u vrijeme kada on nije bio u samom vrhu, nekoliko godina prije nego što je veliki cunami uništio njen rodni grad Kesennumu.