Kao nekad u Trst: Grčkim ratnim avionom do bankomata u Turskoj

450

Neimenovani pilot grčkog ratnog vazduhoplovstva navodno je privremeno oteo lovački avion F-16 kojim je upravljao i sletio u susjednu Tursku kako bi na bankomatu podigao 2.000 eura, i time izbjegao strogo ograničenje na podizanje gotovine u Grčkoj, javlja britanski Telegraf.

Pilot je patrolirao iznad grčkog ostrva Samos u subotu, kada je iznenada promjenio kurs i uputio se prema napuštenoj pisti u gradu Soke, samo tri kilometra daleko na zapadu Turske, tvrdi jedan francuski vazduhoplovni  portal.
Nakon toga, “sakrio” je avion vrijedan 15 miliona dolara u obližnjem hangaru i krenuo prema centru grada, gdje je podigao oko 2.000 eura u turskim lirama sa tri bankomata, i potom ih razmjenio u eure u mjenjačnici. Zatim je ponovo uzletio sa svojim avionom i vratio se u bazu Nea Ankialos u Grčkoj.
Službenik grčke vlade priznao je da je čuo za incident ali je odbio da ga komentariše.
U Grčkoj je i dalje dozvoljeno podići najviše 40 eura dnevno na bankomatima, a pred bankama, gdje se može podići 60 eura, nalaze se veliki redovi. Grčka novinska agencija objavila je u ponedeljak kako uskoro više neće biti moguće da se podiže gotovina u inostranstvu sa grčkim kreditnim karticama, već će se samo obavljati kupovina roba i usluga, što je mogući razlog za nesvakidašnje ponašanje grčkog pilota.