ZAŠTO NISTE SREĆNI ?

407

 

sreća

“Bit ću sretna kad se udam i dobijem djecu.”

“Bit ću sretan kad budem imao svoj stan.”

“Bit ću sretan kad dobijem dobar posao.”

“Bit ću sretna kad…”

Jeste li i vi skloni tako razmišljati? Koliko ste bili sretni kad ste ostvarili ono za čime ste čeznuli? Je li taj osjećaj potrajao ili ste nakon nekog vremena opet posali nezadovoljni? Kad čovjek postigne nešto što je dugo priželjkivao, naravno da je sretan zbog toga, ali takva je sreća obično kratka vijeka. Trajna sreća ne temelji se samo na ostvarenim postignućima i gomilanju materijalnih dobara. Prava sreća, baš kao i dobro zdravlje, ovisi o čitavom nizu faktora.

Svi se mi razlikujemo jedni od drugih. Ono što jednog čovjeka čini sretnim nekome drugom možda uopće ne pričinjava radost. Pored toga, čovjek se s godinama mijenja, pa mu ono što ga je nekad radovalo kasnije možda ništa ne znači. Međutim, brojna istraživanja upućuju na zaključak da ipak postoje neki uobičajenosti koji doprinose sretnom životu. Naprimjer, da bismo iskusili trajnu sreću, trebamo biti zadovoljni onim što imamo, čuvati se zavisti, ljubiti svoje bližnje i razviti pozitivan stav prema životu. U nastavku pogledajmo zašto je to važno.

1. BUDITE ZADOVOLJNI ONIM ŠTO IMATE

“Novac je zaštita”, napisao je jedan mudar čovjek koji je dobro poznavao ljudsku prirodu. No on je također napisao: “Tko ljubi srebro, nikad mu nije dosta srebra, i tko ljubi bogatstvo, nikad mu nije dosta dobitka. Što je time htio reći? Ne možemo živjeti bez novca, ali trebamo se čuvati pohlepe jer se pohlepan čovjek ne može zasititi bogatstva niti zna uživati u onome što ima.

 ČUVAJTE SE ZAVISTI
Zavidan čovjek teško podnosi tuđi uspjeh, nezadovoljan je zbog onoga što netko drugi postiže i priželjkuje ono što drugi ima. Zavist je poput otrova. Ona nas izjeda i lišava sreće. Kako u našem srcu može niknuti sjeme zavisti? Kako kod sebe možemo prepoznati tu ružnu osobinu i kako je možemo iskorijeniti?

Kako kod sebe možete prepoznati sklonost zavisti? Upitajte se: “Radujem li se tuđim uspjesima ili sam zlovoljan kad vidim da drugima nešto ide od ruke? Ako moj brat ili sestra, vršnjak iz škole ili kolega s posla ne uspiju ostvariti ono što su željeli, je li mi zbog toga žao ili se veselim tome?” Ako ste odgovorili “zlovoljan sam” i “veselim se”, to može biti znak da se u vašem srcu ukorijenila zavist.

Zavist može toliko zatrovati čovjekov um da on više nije u stanju uživati u onome što je dobro u njegovom životu niti cijeniti sve lijepo što mu život pruža .Osoba koja je sklona tome teško može biti sretna i zadovoljna.”
Zavist možemo iskorijeniti iz svog srca tako da se trudimo biti istinski ponizni i skromni. Te će nam lijepe osobine pomoći da zapažamo i cijenimo tuđe vrline.

Nemojte sami sebe ubijati u pojam!
Ljudi koji imaju pozitivan stav prema životu i ne predaju se lako znaju se nositi sa životnim neuspjesima. Kad učine neku pogrešku, neće se ponašati kao da su im sve lađe potonule i govoriti: “Ja sam promašen slučaj” ili “Ništa ne znam napraviti kako treba”. Da bismo se mogli uspješno nositi sa životnim problemima, “moramo biti svjesni činjenice da su greške i neuspjesi sastavni dio života”, kažu psiholozi.Na nama je kako ćemo reagirati kad nam se takvo što dogodi.”Na nama je kako ćemo reagirati kad nam se takvo što dogodi.”

 

“Budite zahvalni!”
Uistinu je mudro poslušati taj savjet.Istraživanja pokazuju da je dobro razmišljati o pozitivnim stranama života i pokazivati zahvalnost kad drugi učine nešto lijepo za nas jer će nam to pomoći da budemo sretniji i zadovoljniji.