Ramazan u Zenici kroz objektiv Amara Delića

1257

Ovo je za muslimane najposebniji mjesec u godini. Ali, čak i pripadnici drugih religija, za vrijeme ovih mubarek-dana, osjete nešto posebno, nešto plemenito i uzvišeno. Postači se, ne samo od jela i pića, te ostalih fizičkih potreba, odriču i ostalih loših stvari u svim životnim sferama: ogovaranje, trač, psovke, nedolično ponašanje, oskudno odijevanje, laži.. Sve su to stvari koje izostaju iz života vjernika u mjesecu Ramazanu.

11694407_10206771111378119_1077451927_n

U mjesecu Ramazanu, u noći Kadr, počela je objava svete knjige Kur’ana – vodilje i upute svih muslimana na Ovome svijetu.

Post jača našu volju i izdržljivost, uči nas suzbijanju i obuzdavanju potreba. U srcu postača, jedan od najljepših gostiju za vrijeme posta je – saosjećanje. Saosjećanje i samilost sa osobama teškog imovinskog stanja, ljudima koji gladuju i ne mogu priuštiti sebi sve raskoši našeg svakodnevnog života. Buđenjem saosjećanja, u našem srcu rađa se potreba za pomaganjem onima kojima je to najpotrebnije. Pa slobodno možemo reći – kada bi svi ljudi postili i okušali slast hrane poslije cjelodnevne gladi – na svijetu ne bi bilo gladnih ljudi. „Posti pa ćeš saznati šta znači glad i žeđ, ali i otvoreno, darežljivo, plemenito srce.“

Ovi plemeniti i veličanstveni dani ponukali su fotografa Amara Delića da zabilježi predivne fotografije grada Zenica za vrijeme Ramazanskih noći, iftara, teravija i ostalih namaza.