Mladi i djeca na internetu – ipak možemo uticati

169

Pokušaj otmice djeteta u Srbiji koliko god strašan sam po sebi bio takođe može poslužiti kao uvod za razmatranje brojnih dubljih problema koji su prisutni u čitavoj regiji.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nagađanja medija i javnosti da je djevojčica pronađena putem interneta pokreću pitanja. Tačnost ovih informacija može da se stavi u drugi plan, jer ako malo bolje pogledamo čak i da se to nije odigralo na taj način, to ne isključuje mogućnost da se prije ili kasnije ovaj scenario obistini. Svi koji imamo fejsbuk profile susrećemo se sa slikama djece koje postavljaju njihovi roditelji. Neki manje, neki više, ali u svakom slučaju to nije nimalo rijetka pojava. Sociolozi i drugi naučnici sigurno već imaju svoje teorije, ali zdrav razum teško da može da pronađe logično objašnjenje.

Masovna želja za eksponiranjem pojedinaca koja se pojavom interneta lako realizuje predstavlja jedan od društvenih fenomena koji zaslužuju punu pažnju. Tačno je da problemi nasilja, pedofilije i slično postoje odavno, ali brojne društvene mreže i olakšana komunikacija, posebno sa nepoznatim osobama, povećava mogućnosti da bezbjednost pojedinaca, uglavnom maloljetnika bude ugrožena. Mladi često bez puno razmišljanja dijele podatke o mjestu i datumu rođenja, stvarima koje vole, školi koju pohađaju i slično. To se u većini slučajeva svodi na bezopasnu zabavu i druženje. Međutim, činjenica je da je samo pitanje vremena kada će se neko odlučiti da nešto od toga iskoristi na određen način.

Najviše su ugroženi oni koji nisu upoznati sa načinim zaštite svojih podataka na društvenim mrežama, a takvih je nažalost najveći broj među kosrisnicima. Tehnološka nepismenost odraslih i njihova nemogućnost ili vrlo često nedostatak želje da bar donekle kontrolišu aktivnost svoje djece na internetu predstavljaju ključne uzroke za njihovo rizično ponašanje u sajber prostoru.

Svi pomenuti problemi dublji uzok imaju u pojavama poput tranzicije ili teške situacije u ekonomiji i drugim društvenim oblastima u našoj regiji. Prosto su izazvane promjenama koje su zahvatile veliki dio planete i ostaje samo da se svako na svoj način bori sa tim. Međutim, ono što svakako možemo da mijenjamo je da svi oni koji su se odlučili da slike i druge podatke o svojoj djeci podijele na internetu još jednom razmisle da li je to zaista neophodno. Tek rođeni ili par godina stari dječaci i djevojčice ne mogu sami da donose odluke, ne radmo to umjesto njih, jer nemamo pravo.

N.Gavrilović/e-turneja.com