PRVA FOTOGRAFIJA BEZ MASKE Ovo je Jihadi John: Kako je uzorni školarac postao dželat Islamske države

558

Nasmijan na slici sa svojim školskim prijateljima, ništa nije povezivalo ovog školarca iz srednje klase sa nemilosrdnim terorističkim jihadi Johnom. Fotografiju na kojoj se po prvi put vidi bez zloglasne crne maske, objavio je britanski Daily Mail.

bez-maske-ovo-je-zloglasni-jihadi-john-kako-je-pristojni-skolarac-postao-dzelat-islamske-drzave_1424998846

Došavši u Veliku Britaniju kada mu je bilo šest godina, izgledalo je da je kuvajćanin Mohammed Emwazi prigrlio britanski način života, igrajući fudbal na ulicama zapadnog Londona, navijajući za Manchester United, piše Daily Mail.

Komšije ga se prisjećaju kao pristojnog, tihog, marljivog dječaka koji je pohađao školu u kojoj je bio jedini musliman u razredu. Sin kuvajtskog taksiste, mladi Ewazi znao je tek nešto riječi engleskog jezika, te se više zanimao za fudbal nego za islam.

Zaljubljen u fudbal!!

Išao je u džamiju sa porodicom, a u kući su govorili arapskim jezikom. Nosio je zapadnjačku odjeću te bio vrlo popularan među svojim britanskim kolegama u St Mary Magdalene osnovnoj školi.

Njegove bivše školske kolege ne mogu da vjeruju da je on ustvari najpoznatiji svjetski terorista. Njegova uloga dželata u Islamskoj državi daleko  je, kažu, od onog fudbalom zaluđenog školarca koji je 1993. sa roditeljima iz Kuvajta došao u Veliku Britaniju.

Njegov otac zaposlio se kao taksista i dostavljač, dok je majka kod kuće čuvala Muhameda i njegove dvije mlađe sestre, sada u dobi od 25 i 23 godine. Kasnije su dobili još troje djece. Bili su tako bliski da su roditelji svaki dan odlazili po njih u školu. Imena ostalih članova porodice nisu navedena zbog njihove sigurnosti.

Bivše kolege u St Mary Magdalene školi kažu da je Emwazi povremeno upadao u tuče, ali da je uglavnom bio rezervisan i posvećen religiji.

“Bio je jedini musliman u razredu. Jednom prilikom nam je pričao osvojoj religiji. Bilo je to u osmom ili devetom razredu. Njegov engleski nije bio baš dobar tokom osnovne škole, znao je tek nekoliko riječi. Igrao je fudbal i tako je učio jezik. Kao i svi, želio je da bude napadač. Nije bio toliko dobar učenik, ali je bio sportski tip, bio je popularan”, rekao je jedan od njegovih bivših kolega.

Nakon osnovne škole 1999, Muhamed se seli u Quintin Kynaston Community akademiju. Tamo je počeo da vodi više računa o religiji te je počeo nositi tradicionalnu islamsku odjeću, a njegove sestre počele su nositi hidžab. Učitelji kažu da je Muhamed i dalje bio vrijedan i marljiv, da je bio učenik za poželjeti, dok su komšije rekle da je bio kao i svaki drugi tinejdžer.

Radikalni islam!!

Kada je počeo da studira računarske tehnologije na Univerzitetu Westminster, njegovo ponašanje počelo je da se mijenja. Univerzitet je bio povezan da nekoliko zagovornika radikalnog islama, a Emwazi je, čini se, pao pod njihov utjecaj.

Počeo je odlaziti u džamiju i povezivalo ga se sa Bilal el-Berjawijem, koji je ubijen u napadu dronom u Somaliji prije tri godine.

U augustu 2009. godine, nakon što je diplomirao, Emwazi je sa prijateljima odletio u Tanzaniji. Vlastima su rekli da idu na safari. No, nisu im dozvolili ulaz u zemlju te su avionom vraćeni u Holandiju. Emwazi je kasnije tvrdio da je bio ispitivan od strane MI5 agenta koji se zvao Nick. Britanski oficir ga je optužio da planira putovati u Somaliju da se pridruži militantnoj grupi Al Shabaab, te je bio na radaru MI5. Emwazi je odbacio sve optužbe.

Prije tri godine otputovao je na Bliski Istok, a kasnije se pridružio ISIS-u. Učestvovao je u egzekucijama britanskih humanitarnih radnika Alana Henninga i Davida Hainesa, američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, japanskog novinara Kenjija Gota i sirijskih vojnika.

Kćerka Davida Hinesa, jedne od žrtava koje je smaknuo jihadi John, rekla da će osjetiti olakšanje jedino kada ubica završi sa metkom između očiju. Bethany Haines izgubila oca kojeg je Emwazi brutalno smaknuo. 44-godišnjak iz Škotske uhapšen je u Siriji 2013., a ubijen je u septembru prošle godine.

Njegova kćerka pozdravila je činjenicu što je obznanjeno o kome se radi: “To je dobar korak, ali mislim da će porodice osjetiti olakšanje tek nakon što dobije metak u čelo”, rekla je 17-godišnja Bethany.