Fantastično otvorenje plesne škole „OHNOEZ“ u Travniku!

251

adisTravnik, grad koji je  iznjedrio mnogobrojne poznate ličnosti, oduvijek je bio plodno tlo za nastanak novih modernih pravaca iz različitih oblasti umjetnosti. Mladi ljudi su uvijek pronalazili različite načine da u ovaj grad donesu dašak nečega novog.

Vrlo često nisu imali priliku  i veliku podršku društva ni relevantnih institucija, ali su ipak uz velike napore uspjevali Travnik svrstavati u moderne svjetske centre. Ovaj put vam donosim priču   o upravo  jednom takvom Udruženju, koje  je travničkoj omladini priuštilo zadovoljstvo za oči, ali i svojevrsnu  tjelovježbu.

Kroz nekoliko pitanja u razgovoru sa osnivačima udruženja „Ohnoez crew“,B.-boy Denis Šabić u plesnom svijetu poznat kao iScream i B-boy Fantastic Anes Sojtarić, vidjeti ćemo da li su se Travničani borili više sa vjetrenjačama ili kornjačama.

Portal e-turneja uvijek prva u svemu tako i u ovome, premijerne informacije o svim detaljima vazeno za plesnu školu i svim pratite na našem portalu.

 

Iako se breakdance kao jedan od elemenata hip hop kulture razvio davnih 70-ih godina u Bronxu, koliko mu je trebalo da dođe do Travnika?

Davne 1997 gospodin Ramić Abaz iz Njemačke je došao ovdje u Travnik da živi sa svojim bratom i to je donio ovdje i evo traje i dan danas.

 Zašto baš breakdance i da li je to samo hobi, ljubav ili čak određeni vid zarade ?

Za mene lično je to nesto posebno, jer bavio sam se svim sportovima malo grubo receno uspjevao sam u njima, ali nisam se osjećao ispunjeno u duši , kada sam imao prvi kontakt sa tim plesom vidio sam da su mi neogranicene mogucnosti kretanja i izrazavanja ”sebe” .

Koliko ima simpatizera B-boyinga u Travniku i da li imate B-girls u Udruženju?

Trenutno smo Anes Sojtaric i ja ostali jedini kao simpatizeri, jer ostali su otisli svojim putem primjera radi, otišli studirati, neki otišli raditi, neki samo prestali iz nekih svojih razloga zato smo mi i pokrenuli ovu školu da potaknemo što više b-boy simpatizera, a također imamo i b-girls-ica  i jako nam je drago zbog toga, a imamo članova djece koju treniramo.

Jeste li dosada imali nekih važnih takmičenja i da li ste osvojili neke nagrade?

Sudjelovali smo na mnogobrojnim takmičenjima, a jedno od velikih takmičenja je Red Bull BC ONE pored ostalih  koji se organizuju širom BIH. A,  ja kao pojedinac sam osvojio takmicenje region BiH-Srbija te nakon toga godinu dana bio sam sudija na regijonalnom takmičenju gdje su gosti bili iz BiH, Srbije, Slovenije i Makedonije. Naravno te uspjehe ne bi mogao ostvariti bez kolege Sojtarica koji mi je bio velika podrška u svemu tome.

Porijeklo nastanka naziva udruženja „Ohnoez crew“?

Neka ostane msterija. (kroz smijeh nam je rekao Denis)

Gdje trenirate i u kakvim uslovima?

Trenirali smo u Centru za kulturu Travnik, te od sada ćemo odvijati naše probe u Univerzitetu u Travniku gdje imaju strunjaše i sva potrebna pomošna oprema za treniranje.

Obično vaš ples prati i određena muzička podloga, je li moguće plesati bez muzike i da li je ustvari bitnija tehnika ili snaga, odnosno izdržljivost?

Plešemo uz Hip-Hop muziku to je opširno, al’ većinom ide uz Funk , najbitnije za plesanje je parke,  a strunjače koristimo kada želimo učiti neke ”leteće poteze” a za break dance nije potrebna snaga nego samo tehnika, ali pošto nama nema ko da pokaže to sve služimo se raznim pomagalima i pomažemo jedan drugome, da skontamo tehniku poteza da možemo prenijeti naše znanje na drugo, a izdržljivost se stiče kroz dosta treniranja.

Najdraži potezi, koje najlakše, a koje najteže izvodite takozvani powermoves?

Najdraži potez je Head Spin i invert freeze, jer baš osjećam se dobro dok to radim i stalno forsiram da to bolje uradim i naučim (kolegi Sojtariću je windmill i chair freeze)!

Imate li uzore i koji su ?

Za uzore teško je reči jer svi treniraju po 20 godina, a mi se trudimo da nađemo inspiraciju u neobičnim stvarima.

 I na kraju kako prikrivate modrice ? 😀

Modrice ako imamo osjećamo se na čudan naćin dobro,  jer znamo da smo uradili nesto ”teško” i da za sljedeći put sigurno neću imati tu modricu jer znam šta i kako ide, one se rijetko dešavaju jer prvo promislimo pa uradimo.

 

Plesna škola “OHNOEZ” zahvaljuje se svim partnerima ovog eventa: MH Photography, Naš Dom, Univerzitet u Travniku, Centar Za Edukaciju Mladih, Airsoft Club “Lilium Bosniacum”, Sarajevski Kiseljak, West City Production, The V Club i Longue bar Pasha.