Srbinu koji je pucao iz rafala prijeti zatvor?

249

Bane Stevanović iz Foče, koji je rafalom iz kalašnjikova čestitao najradosniji srpski praznik, nada se da ga to neće koštati krivične odgovornosti, jer nikada ništa loše nije uradio niti je imao problema sa policijom.

Bane Stevanović, Božić, rafal, printskrin

Fočak Bane Stevanović (20) božićno jutro čestitao je svojim sunarodnicima rafalom, a snimak koji je postavio na svoju Fejsbuk stranicu, za 15 sati, koliko je do posJete policije bio vidljiv, imao je blizu 200.000 pregleda.

Bane ga je blokirao na Fejsbuku, ali je osvanuo i na Jutjubu, gde ga je vidJelo preko 100.000 ljudi. Preuzeo ga je i veliki broj portala u čitavoj regiji, koji su zatrpani komentarima kritike, ali i podrške.

“Želio sam da Srbima čestitam, kao što sam i uradio, to je iz srca bilo, nikog nisam uvrijedio, ni povrijedio ni ozlijedio, i ako sam nekoga, ja se izvinjavam. Pucao sam odatle, puška je bila okrenuta u smeru gdje nema naselja, gdje je šuma”, kaže Stevanović.

Nije kaže očekivao da će se njegova božićna čestitka vidjeti širom svijeta. Na stotine zahtjeva za prijateljstvo stižu iz Njemačke, Norveške, Australije, Kanade. Stigla je, ali na kućna vrata, i policija, i to po pušku, za koju tvrdi da je našao.

“Ja sam to mislio da predam, ali mi je došla ideja da to snimim i za Božić sam se oglasio. Pušku sam mislio da predam prvi radni dan, ali ujutro mi je došla policija na vrata, imali su nalog za pretres kuće i pomoćnih objekata, kao i auta, pušku sam doborovoljno predao”, priča Stevanović.

Sveštenici kažu da se Crkva nije jasno odredila prema ovakvom načinu proslave Božića, jer vatreno oružje nije ni postojalo kada su se ta pravila pisala. Objašnjavaju da je pucanje za praznike isključivo narodni običaj, dok je jedini autentičan crkveni način oglašavanja putem litija, zvona i klepala.

Neobičnom čestitkom, zahvaljujući internetu, Bane je preko noći stekao veliku popularnost. Nada se da ga to neće koštati krivične odgovornosti, jer kako kaže, nikada ništa loše nije uradio niti je imao problema sa policijom.

 

Nije, do sada, ali mogao bi imati. I to, za nelegalno posjedovanje oružja.