SP Katar 2015: Najskuplje, najbolje i BiH na njemu

184

dvorana13

U četvrtak će utakmicom između domaćina Katara i reprezentacije Brazila početi 24. Svjetsko prvenstvo za rukometaše na kojem će po prvi puta u svojoj historiji učestvovati i rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Prvenstvo koje će se igrati u dva grada (Doha i Lusail), koji su udaljeni jedan od drugog svega 24 kilometra, biće najskuplje i najbolje ikada organizovano otkada se igra rukometni Mundijal od 1939. godine.

U zemlji u kojoj je konjički sport jedan od najrazvijenijih sportova, u zemlji koja organizuje jake teniske turnire, koja je organizovala SP u plivanju, sve je spremno za početak Svjetsko prvenstva u rukometu, u kojem svi vide pravu uvertiru za ono što će uslijediti 2022. godine kada će ova mala azijska zemlja ugostit najboljeg svjetske fudbalske reprezentacije.

Katar nije štedio pa je u organizaciju SP uložio preko 80 miliona eura, a Al Jazeera i beIN sport na pravi način su poradili na promociji rukometne igre u ovoj zemlji. Domaćin se ne želi obrukati pa je i u sastavljanje prave “legije stranaca” koja će predstavljati Katar na ovom SP-u uložio pravo malo bogatstvo.

Oni upućeniji znaju da je Evropsko prvenstvo za rukometaša uvijek jače od Svjetskog prvenstva, a šampionat Starog kontinenta na kojem učestvuje šesnaest selekcija sada je gotovo “kopiran” na SP. Čak petnaest evropskih reprezentacija nastupiti će u Kataru, iako su Njemačka i Island “čudnim” putem stigli do “plasmana” na turnir najboljih svjetskih selekcija. IHF je ovaj put “glumio šefa” kada je trebalo pogurati rukometne nacije, pa su Australija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati ostali kod kuće, a zamijenile su ih dvije pomenute evropske selekcije i bogata Saudijska Arabija.

Još kada se kaže da su Evropljani “kući ostavili” selekcije kakve su Norveška, Mađarska i Srbija, jasno je da će ovo SP biti najkvalitetnije u historiji, a na njemu će se po prvi put u historiji rukometa začuti i himna Bosne i Hercegovine. Izabranici Dragana Markovića su u dvomeču baraža eliminisali veliki Island, kojeg je IFH naknadno “pomilovao” učešće na Svjetskom prvenstvu.

Ovo SP biće drugo koje će biti organizovano u Aziji, prvi puta nakon Japana i 1997. godine, a igrati će se u dva grada i tri dvorane i prvi puta sa moltenovom loptom. Nadati se da bi naša selekcija mogla biti jedno od najvećih iznenađenja 24. Svjetskog prvenstva za rukometaše koje počinje 15. januara.