LONCI I POKLOPCI: Ideja na nedjeljni ručak

155

vjeko1

Prohladno vrijeme, ugodna kućna atmosfera i šta vam fali…? Možda super ideja za nedjeljno porodični ručak!? Ako ste i vi jedna od onih osoba koje porodično okupljanje ne mogu zamisliti bez ugodnog objeda onda je za vas odlična ideja da budete uz program OBN TV u nedjelju 23.12.2014. u 12 sati kada je na programu još jedno izdanje popularnog kulinarskog show-a „Lonci i poklopci“ OBN TV. Vjeko Kramer nam i ove nedjelje suprema ukusna i zdrava jela čija priprema ne iziskuje puno vremena.

PITA OD KRUŠAKA I ŠUMSKOG VOĆA

200 g maslaca
100 g šećera
2 jajeta
200 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
mahuna vanilije
prašak za pecivo
malo soli
3 kruške
250 g šumskog voća
50 g šećera u prahu

Pomješajte prvo meko i glatko brašno, šećer, malo soli, sjemenke iz mahune vanilije te prašak za pecivo. Zatim dodajte jaja i na listiće nasječen hladan maslac. Tijesto treba biti mrvasto. Dvije trećine tijesta rasporedite na dno tepsije koju ste prethodno premazali maslacem.
Po tijestu rasporedite očišćene, oguljene, na kockice isječene kruške i šumsko voće. Preostalo mrvasto tijesto pospite po voću i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒC oko 25 minuta do pola sata dok gornji sloj tijesta ne postane zlatno smeđ. Kolač možete poslužiti topao ili ohlađen posut šećerom u prahu.

PRINCEZ KRAFNE S KOKOSOVIM NADJEVOM

20-ak princez krafni
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
3 žumanjka
1 mahuna vanilije
200 g šećera
1 kašika gustina
100 g kokosovog brašna
100 g čokolade za kuhanje
1 kašika maslaca

Stavite 9dl mlika da prokuha. Za to vrijeme pomješajte sadržaj 3 vrećice pudinga od vanilije sa 1 dl mlijeka, 3 žumanjka i 1 žlicom gustina te 200 g šećera. Tom smjesom zgusnite mlijeko i prilikom mješanja umješajte 100 g kokosovog brašna. Kremu ohladite pa ju ohlađenu stavite u dresir vrećicu i pomoću nje punite princez krafne. Čokoladu otopite na pari u maslacu i njome prelijte princez krafne.

PUNJENI KRUMPIRI

4 velika krumpira
½ kg janjećeg pečenja
4 kuhana jajeta
100 g zelenih maslina
100 g crnih maslina
1 crvena paprika
1 crveni luk
1 kašika majoneze
1 kašik senfa
peršinov list
limunov sok
sol i papar
jogurt
kopar
češnjak
zelena salata
paradajz

Krumpire skuhati u slanoj vodi na laganoj vatri tako da se ne raspadnu. Ohladiti ih i presjeći po pola. Iz svake polovine krumpira probati žlicom izvaditi što više kuhane sredine tako da dobijemo lađice koje ćemo poslije puniti salatom od janjetine.
Salatu pravimo tako što pečenu janjetinu isjecemo na sitne kockice, dodamo joj kuhana jaja sječena na kockice kao i crveni luk i crvenu papriku te usitnjene crne i zelene masline. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom, majonezom i senfom. Preljev za krumpire punjene salatom od janjetine napravimo tako što pomješamo jogurt, kopar i usitnjeni češnjak, začinimo solju i paprom. Krumpire poslužimo na podlozi od zelene salate, kuhane sredine krumpira i paradajza preliven jogurt preljevom.