KUPAC PRVOG “BIJELO DUGME – BOX SETA DELUXE” RENATO TONKOVIĆ: “HTJELI SU ODMAH NAKON PROMOCIJE OTKUPITI MOJ PRIMJERAK!”

273

unnamed

Predstavljanje “Bijelo dugme – Box set deluxe” održano je unutar 24 sata na tri najznačajnije lokacije regije, a to su: Zagreb, Sarajevo i Beograd, 13 i 14.11.2014.

Prva prezentacija održana je u Zagrebu, 13.11.2014. na sajmu knjiga Interliber gdje je prisutne glazbenom izvedbom oduševio prvi pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek. Predstavljanje u Sarajevu održano je u hotelu Holiday, gdje je u glazbenom dijelu nastupio Mladen Vojičić – Tifa. Tifa je još jednom dokazao zašto je upravo on svojevremeno bio izbor Gorana Bregovića da zamijeni velikog Željka Bebeka. Nakon Sarajeva, glavna fešta održana je istu noć u Grand Casinu u Beogradu gdje su brojni pjevači odali počast legendarnom bendu.

Kampanja za ovo limitirano izdanje privukla je mnogobrojne štovatelje i kolekcionare benda Bijelo dugme, a jedan od njih je svakako i Renato Tonković koji je na promociju u Zagrebu došao iz Beča kako bi kupio “Bijelo dugme – Box set deluxe” broj 1. Naime, Tonković upravo pripremadokumentarni film o bubnjaru Dugmeta – Goranu Ipetu Ivandiću, a za bend Bijelo dugme smatra da su zaslužni što danas možemo reći da smo imali naše Beatlese, Stonese itd. Mišljenja je da je Dugme svim novim bendovima otvorilo vrata. Renato je izdvojio da mu je jedan od najdražih koncerta upravo onaj povratnički:

“Mislim da mi je najinteresantniji bio koncert iz 2005. Vladala je jedna pozitivna atmosfera koja je s lakoćom prebačena na publiku, vidjelo se da je svatko na koncertu uživao.”

unnamed (1)

Kako se osjećate kao prvi kupac limitiranog izdanja Bijelo dugme – Box set deluxe?

“Kao prvo, sretan sam što sam prisustvovao promociji “Bijelo dugme – Box set deluxe”. U društvu sa Sinišom Škaricom, Brianom Rasicem, Veljkom Despotom, Dušanom Vesićem i da ne nabrajam sve ostale ličnosti iz regije, a posebno mi je bilo zadovoljstvo upoznati Želimira Babogredca, Željka Bebeka i Ivicu Propadala. Za mene je veliki privilegij kupiti prvi kolekcionarski primjerak “Box seta deluxe” jer je među kolekcionarima takozvani mali rat da se dođe do broja 1.”

Koji je razlog zašto ste kupili ovo kapitalno izdanje?

“Kod kolekcionara nema razloga, bitno je kako da dođem do tog limitiranog izdanja. Šalim se malo, naime, kako imam sve LP i singlice Bijelog dugmeta, htio sam ih čuti i u remasteriranim verzijama iz Abbey Roada, odnosno kako zvuče remasterirani od čovjeka koji je radio za Beatlese – Seana Mageea. Isto tako me je interesirala knjiga s još neobjavljenim fotografijama. Mogu slobodno reći da je ovakvo izdanje uvijek dobra investicija jer sam nakon promocije dobio ponude za otkup mog primjerka, a isto tako sam primjetio da su pojedinci kupovali po par primjeraka, tako da se kupnja u svakom smislu isplati.”

Upravo pripremate dokumentarni film o Goranu Ipetu Ivandiću. Možete li nam reći nešto više o tome?

“Da, film je trenutačno u postprodukciji, još ove godine nadamo se premijerama u regiji. Film“Izgubljeno Dugme” je biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, na kojem smo radili 5 godina i prošli put od Budimpešte do Londona. Interesantno je da nam je jedna poznata ličnost na 20 stranica opisala scene iz Ipetovog života koje smo naravno koristili u filmu jer svaka informacija koju niste našli u nekim knjigama i ostalim medijima je nama zlata vrijedna. Toj osobi je bilo bitno da idemo pravim putem i da protagonistima postavljamo “prava” pitanja. Sretan sam što nas je Dragan S. Stefanovićpodržao i dizajnirao plakat za film. Velika podrška je bila i od strane Ipetove sestre Gordane Ivandić, te naravno ostalih protagonista. Na kraju bih se zahvalio svima onima koji su dali podršku za ovaj film.”

Izgubljeno Dugme

 

 

Izvor:.e-turneja.com