ISTOČNA BOSNA: ASFALTIRANA DIONICA PUTA MZ “SUHA” U BRATUNCU! PREZADOVOLJNI SMO REZULTATOM I ZAJEDNIČKOM KOORDINACIJOM MJEŠTANA ISTIČE SALKIĆ-HODZIC!

270

page

Prigradsko naselje “Suha” je naseljeno mjesto u sastavu općine Bratunac, Republika Srpska, BiH.Broji oko tristotinjak stanovnika bošnjačke i srpske nacionalnosti i ima status MZ od 2006. godine.
Rekonstrukcija porušenih/zapaljenih stambenih objekata jedan je od krucijalnih pitanja i dan danas.Uz pomoć raznih donacija većina objekata je popravljena ili iznova izgrađena.Ekonomska pomoć stranih ili entitetskih donacija, ekonomska podrška povratnicima u vidu plastenika, sadnog materijala, tov junadi, pilića, sve do danas posebno bez zajedničke akcije i koordinacije  mještana nije dala prevelike rezultate.
Međutim jedno od značajnih problema sa kojim se godinama suočavalo stanovništvo je kako sanirati makadamski put koji bi svojom implemantacijom znatno olakšao život mnogima.
Još od kasnih devedestih sanacija dionice puta prvenstveno bila je tema mnogih kako stranih tako i državnih, entiteskih, i na kraju opštinskih značajnih pitanja.U početku svako je odgovarao, obećavao građanima međutim niko od njih nije ponudio ili napravio neko konkretno rješenje.Bar sve do danas.Zajedničkom akcijom prije svega mještana istog kraja konačno je asfaltirana dionica puta MZ Suha, Bratunac.Poseban doprinos ka izgradnji, ovom značajnom projektu, samoj kooperaciji sa lokalnom upravom i krajnjnom rješenju dali su potpredsjednik NSRS Ramiz Salkić i Osman Hodzić.Zahvaljujući njima, stanovnicima Suhe, od kojih većina živi van granica naše zemlje, te njihovim skromnim donacijama i samoj Općini Bratunac dobili smo “cestu” na koju se “godinama i godinama” čekalo.
Osim iniciranja, učešća mještana ovaj veliki projekt, podržan je od velikog broja entitetskih ministarstava , lokalne uprave, stranih donatora i domaćih organizacija civilnog društva.
MZ  Suha još uvijek je daleko od idealne sredine za život, njeni mještani i dalje se suočavaju kako sa infrastrukturnim, tako i sa ekonomskim društvenim izazovima. Ali ovakvim i sličnim projektima danas to malo mjesto više nije isto.Ono se transformisalo u jednu lijepu i zdravu sredinu za život priča Hodzic.
Autor: Amer Hodzic
[nggallery id=44]