Bosna i Hercegovina zauzela deseto mjesto

175

image005

Večeras je u velikoj areni „TatNeft“ u Kazanu, spektakularnim izvedbama predstavnika zemalja učesnica, završeno međunarodno finalno takmičenje pod nazivom Turkvizyon 2014.

Takmičenje je obilovalo muzičkim izvedbama kojima je cilj predstavljanje različitih umjetničko-muzičkih tradicija. Bosna i Hercegovina je učešćem na ovom takmičenju pokazala kako se i kod nas njeguje muzička tradicija. Osim dobrog plasmana, cilj nam je bio da se zastava Bosne i Hercegovine zavihori i u tom dalekom dijelu svijeta. Neka svi čuju i vide kako Bosna hrabro korača putevima uspjeha i slave.

Predstavnik naše zemlje Mensur Salkić i njegova podrška na sceni Hana Hadžiavdagić-Tabaković i Benjamin Baković izveli su veselu pjesmu “Šutim” i ostvarili 176 bodova što ih je poziconiralo na deseto (10 ) mjesto. Podsjećamo, na Turkvizyonu se takmičilo dvadeset i šest zemlja, a pobjedu je zasluženo odnio predstavnik Kazahstana Janar Dugalova.

Budući da je konkurencija zaista bila velika, možda čak jača od prošlogodišnje, mi smo prezadovoljni osvojenim plasmanom. Turkvizyon je gledao ogroman broj ljudi i ovo je izuzetna prilika da predstavimo svoju zemlju, našu muziku, kreativnost mladih ljudi, našu tradiciju. ”- izjavio je ovogodišnji bh. predstavnik.

Direktor Hayat produkcije Ahmed Švrakić poručuje da ovakve i slične vrste takmičenja u svijetu imaju za cilj podizanje svijesti mladih osoba o tome da je praćenje kulturnih dešavanja i očuvanje tradicije važan segment života svih nas. Ovakvim učešćima se čuva kultura jednog naroda.

Naglasio je da je takmičenje prošlo izuzetno dobro, da je bilo „uživanje“ čuti pjesmu na bosanskom jeziku u dalekom Kazanu pred velikim brojem gledatelja i slušatelja. Nažalost, nisu svi mogli ponijeti nagradu, ali je „žiri imao priliku da se uvjeri u raskošan talent naših mladih ljudi, pred kojima je lijepa budućnost”.
„Hvala svima koji su bili uz nas sve ovo vrijeme“ , jednoglasno su izjavili naši predstavnici.