LONCI I POKLOPCI: MIRIS JESENI U VAŠEM DOMU

158

lonci_poklopci_021114.Still003

Ako odlutate u mislima i izgubite pojam o vremenu i prostoru dok šećete gradom, jedno će vas nepogrešivo vratiti natrag – miris hrane. Kada je hrana u pitanju jesen je godišnje doba koje najljepše miriše. Tako da će nam i ove nedjelje 02.11.2014. od 12 sati najšarmantniji tv kuhar u Bosni i Hercegovini spremati ukusna i slasna jela od tikve. Tikva, buča ili bundeva, različiti su nazivi za ovo neopravdano zaboravljeno povrće u našoj prehrani. Riječ je o plodovima koji ispod često vrlo tvrde kore skrivaju slasno debelo meso u kojem su cijelu jesen i zimu uživali ljudi u doba kad nisu imali mnogo namirnica na raspolaganju. Zato su bili maštoviti i smislili mnogo, podjednako slatkih i slanih recepata u kojima slatko narančasto meso najbolje dolazi do izražaja i obogaćuje okus nekih već pomalo dosadnih jela.Vjeko Kramer ovonedjeljno kuhanje zapičinje spremanjem pekmeza od tike, zatim će spremati mesne krokete sa tikovom, pire od tikve a za kraj će napraviti i ukusan a zdrav sok od tikve.

PEKMEZ OD TIKVE

1 tikva
1 kg krušaka
½ kg suhih smokvi
2 dunje
100 g đumbira
1 kašika cimeta
1 kg šećera

Tikvu, voće i đumbir očistiti, usitniti, staviti u lonac, pošećeriti dodati 1 dl vode i kuhati oko 1h dok tikva omekša, a voće se počne raskuhavati. Začiniti cimetom i izmiksati štapnim mikserom pa mješati još par minuta. Staklenke oprati, dobro osušiti i zagrjati u rerni pa ih tople puniti toplim pekmezom i odmah zatvarati poklopcima koje smo prethodno isto tako oprali, dezinficirali kipućom vodom i malo poprskali rakijom.

MESNI KROKETI S TIKVOM

300 g pečene tikve
½ kg mljevenog mesa
1 jaje
100 g hljebnih mrvica
2 kašike heljdinog brašna
sol i papar
ulje za prženje

Pečenu tikvu ispasiramo i dodamo mljevenom mesu te promješamo uz dodatak jajeta, začinimo solju i paprom te prema potrebi dodamo hljebne mrvice i heljdino brašno, da smjesa ne bi bila mljeckava. Oblikujemo krokete i pržimo u vrućem ulju.

PIRE OD TIKVE

½ kg krumpira
200 g pečene tikve
1 žlica maslaca
malo mlijeka
sol i papar
kurkuma
muškatni oraščić

Krumpir oguliti, isjeći na kocke i skuhati u slanoj vodi. Kuhani krumpir procjediti, dodati mu pečenu tikvu, maslac, mlijeko i začine pa izmiksati u pire.

SOK OD TIKVE

¼ tikve
½ kg jabuka
½ kg mrkve
đumbir
1 žlica meda

Očistimo tikvu, mrkvu , jabuke i đumbir te ih protisnemo u sokovniku tako da dobijemo sok koji prema potrebi zasladimo medom.