Izetbegović: SDA može u ovoj bogatoj zemlji konačno izbaviti građane iz siromaštva

178

DSCN2000

Ilidža, 2. oktobar 2014. – U prepunoj Sali Kulturno-sportskog centra Ilidža, pred oko 2.500 ljudi sinoć je održan centralni predizborni skup SDA za Općinu Ilidža na kojem su predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti sa područja Kantona Sarajevo. Pored članova, simpatizera, čelnika ove stranke, prisustvovali su i kandidati za sve nivoe vlasti na predstojećim izborima sa područja Kantona Sarajevo.

Skupu su se obratili Bakir Izetbegović predsjedavajući predsjedništva BiH i član za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić predsjednik KO SDA Sarajevo i nosilac liste za Parlament FbiH izbrna jedinica 11, Asim Sarajlić nosilac liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, Safet Kešo nosilac liste za Parlament FBiH izborna jedinica 7, Sabahudin Delalić nosilac liste za Kantonalnu Skupštinu KS, Senaid Memić načelnik Općine Ilidža, te u svojstvu domaćina skupa Fikret Prevljak predsjednik OO SDA Ilidža.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović se osvrnuo na prioritete SDA za naredni period među kojima očuvanje cjelovitosti BiH, jačanje države i kao najvažniji prioritet – jačanje ekonomije.

– SDA može u ovoj bogatoj zemlji konačno izbaviti građane iz siromaštva i u bogatoj zemlji napraviti bogate građane. Briljantna pobjeda našeg načelnika Omerovića u Sreberniku je dobar predznak. Četrdeset načelnika i ja u vrhu, ovo između valja nam popuniti. Treba završiti posao koji niko osim nas završiti neće”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o rahmetli predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću Izetbegović je kazao kako će ga historija pamtiti i kao političara i kao čovjeka. “Strašne stvari je pretrpio u Beogradu, i nije dopsutio da ga vrtlog osvete uhvati, dijelio je ljude samo na dobre i loše. A njegova bolest je počela tačno nakon nezasluženog poraza, kada su rušenjem Aprilskog paketa srušili i njega. Borio se sa bolešću i problemima. Biće zapamćen po svom fantastičnom mandatu kada smo gradili ovu državu”, podsjetio je sve prisutne Izetbegović.

Denis Zvizdić je istakao da SDA nikada nije izgubila na Ilidži, niti će, ako Bog da. On je podsjetio na bolje dane u kojima je SDA bila na vlasti čime je dokazano da kada je jaka SDA da je jako i Sarajevo i cijela BiH.

– Nikada nije bilo ovoliko čarobjaka koji imaju rješenje za sve probleme. Govore neistinu, spinuju informacije, ujedinjeni u namjeri da pobjede SDA, ali se to neće desiti. Zašto? Zato što je SDA jedina iza koje stoji ozbiljan politički kapital. Jedina koja može govoriti o projektima koje je osmislila i realizirala i koja je vratila ponos bošnjačkom narodu. Drugi to nemaju zato dugi i ne žele da govorimo o takvim stvarima, ali govorićemo, jer zaborav je najveći neprijatelj i protivnik Bošnjaka i BiH. Zato večeras dižemo naše zastave slobode, bosanskog ponosa, dižemo zastave bosanskog prkosa, dižemo zastave za SDA i njenog idejnog tvorca i osnivača, najvažnije ličnosti za Bošnjake – Alije Izetbegovića, za sve patriote BiH, one koji su sa nama i one koji leže u bosanskim mezarjima. Krucijalno važan je izbor člana Predsjedništva. Spinuju nam situaciju, ubacuju lažne dileme, govore da ta funkcija nije važna i da nije važno koga ćemo izabrati. Lažu nas, pokušavaju nas destabilizovati, skrenuti snagu koja dolazi. Bakir je pokazao koliko je ta funkcija važna i koliko može biti značajna za BiH i sve njene narode, i zato ćemo u ovim izborima izabrati jednog i jedinog kandidati koji na ponosan način može predstavljati Bošnajke i BiH”, kazao je Zvizdić.

Skupu se obratio i Asim Sarajlić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

– Kuda to da ide BiH? Dosta je šarenih laža i lijepih priča. Naš narod ništa ne dobija lahko i na lijepe oči. Ovi u prvim redovima na štakama i kolicma to najbolje znaju. Mi to sve krvlju plaćamo. Zato je 10 kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva. Ali SDA je kičma bošnjačkog naroda i kičma politike BiH, i ta kičma se ove jeseni ispravlja”, riječi su Sarajlića.

Sabahudin Delalić, nosilac liste za Kantonalnu Skupštinu KS i kapiten Reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci BiH, osvrnuo se na uspjeh i izgrađenu infrastrukturu Općine Ilidža kojom u kontinuitetu vlada SDA.

– U općini sam u kojoj se lakše diše jer je SDA u kontinuitetu na vlasti i jaka je. Lahko je prepozanti prostore gdje je SDA jaka. Tamo se radi i ima reda i poretka i osjeti se da ova općina ima domaćina. Ovdje se ne može desiti da nekome i padne na pamet da udari na bosanske svetinje kao što su u Centru udarili na Predsjedništvo. Ovdje je SDA jaka. Siguran sam da ćete 12. oktobra opet i još jače podržati SDA. Vrijeme je da završimo poslove koje je SDA počela iz vremena kada je SDA bila na vlasti i bila jaka”, rekao je Delalić

Safet Kešo je prokomentarisao kako je SDA znala organizovati odbranu, Armiju BiH, i obnovu ove zemlje nakon agresije, te da će znati i uspostaviti red, i povesti ovu zemlju u progres danas nakon osam godina beznađa.

Načelnik Senaid Memić je naglasio kako se treba izboriti za veća prava boraca i porodica šehida da im se vrati dostojanstvo i prava za koja se bore. “Svi ćemo glasati i boriti se za Bakira i za SDA kako bi nam sutra bilo bolje”, kazao je načelnik Memić.

Fikret Prevljak je u svom obraćanju naglasio da uz iskustvo starijih članova i obrazovanje i entuzijazam mladih kadrova SDA naša država može nastaviti svoj privredni i ekonomski razvoj.

– SDA je osnovana da se izbori za suverenu, cjelovitu i nezavisnu BiH, a sa ostvarenjem našeg cilja počela je i agresija. Danas ovim vašim prisustvom i okupljanjem pokazujete da Bosna na Ilidži izvire i jača. Ponoviću riječi Bakira Izetbegovića prilikom posjete u Beogradu: da bismo krenuli u budućnost trebamo pogledati u prošlost, ali tražimo da se poštuje Ustav. Na Balkanu ne postoje dvije bosanske države, ni dvije srpske države. BiH je suverena, neovisna i međunarodno priznata država, nikada neće nestati ni brzo ni polahko. Samo SDA može spriječiti te namjere i samo jaka SDA garantuje očuvanje cjelovitosti BiH”, rekao je u svom obraćanju Prevljak.