“Bijelo dugme – Box set deluxe” Redžić: “Svi mi kažu da im se više sviđa zvuk vinila”

250

Dokumentarac o grupi Bijelo dugme i realizaciji projekta “Box set deluxe” sniman je i u sarajevskom Domu mladih gdje je direktor programa CMC televizije Toni Volarić razgovarao s bivšim članovima legendarnog benda.

IMG_7154

 

Basist Zoran Redžić, skroman kakav je i danas, tom prilikom je izjavio: “Nisam ja Pastorius pa da sada fantaziram. Ja sam se uklapao da budem što više u funkciji pjesme. Nisam se nikada volio isticati, a tako sam na kraju krajeva i naučio svirat. Bas gitaru sam svirao jednostavno, nisam neki komplicirani tip.”

Što se tiče povratka vinila na tržište, Redžić je prokomentirao: ”Mlade generacije slijede modu, a vinil se vraća, kome god sam pustio samplove, nakon toga ipak svi kažu da im se više sviđa zvuk s vinila.”

Fotografija-Bojan-Mance-Brezovic-8558

 

Mustafa Kurtalić je mijenjao Redžića na jednoj od turneja po Makedoniji i Kosovu. Vrlo je brzo shvatio da će Dugme biti velik bend. Naime, uvjeren je da je sve što se prije Dugmeta događalo na rock sceni bivše države bilo pomalo naivno: “Prvi put je Bijelo dugme zvučalo upravo onako kako treba, prvi put je pjevač pjevao upravo onako kako treba, da to zvuči kao rock, a ne neka lijeva šlagerska varijanta s rock rifom. Prvi puta je rock rif zvučao onako pravo engleski, a ljudi su to prepoznali i vidjeli da je to iskreno.”

Kurtalić je tijekom razgovora priznao: “Kad sam ga čuo prvi put da svira gitaru ovdje u Domu mladih, ja sam mu prišao i rekao da nikada u životu nisam čuo nikoga da tako svira gitaru. To je bilo fenomenalno, pa čovjek je do jučer svirao bas, a onda prešao na gitaru i tako ju dobro svirao. I u njegovom je sviranju stvar u tome što vi čujete odmah da je to Goran.”

Čovjek kojem bi rijetko tko 1985. htio biti na mjestu, Mladen Vojičić Tifa, danas priznaje da nije mogao niti pretpostaviti kakvog se zadatka prihvaća: “Doći u formaciju Bijelo dugme 1985., pogotovo nakon izvrsnog pjevača kakav je Željko Bebek, vjerujte, bilo je itekako stresno. Vjerojatno sam ipak imao kvalitetu, kao nebrušeni dijamant koji je Goran ispolirao. Zbog straha od reakcije publike nakon promjene pjevača nisam se baš najbolje znao boriti s tim obvezama.”

IMG_7161

 

Za najdraži trenutak s Bijelim dugmetom izabrao je: “Najdraži dan mi je bio kada smo radili Makedoniju, a to je u Skoplju, tada smo imali dva koncerta za redom. Jedan je krenuo u 17 sati a drugi u 20 sati. Tada sam imao problema zdrastvene prirode, to mi nije smetalo jer je publika pjevala i prvi i drugi koncert. Što je bilo fenomenalno.”

“Bijelo dugme – Box set deluxe”, bit će regionalnoj javnosti predstavljen 13. i 14. studenog u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. “Box set deluxe” sadrži devet vinila remasteriranih u londonskom studiju Abbey Road, prvu singlicu benda, bogato opremljenu knjigu i memorabilije benda.

 
Izvor:showbizzmagazin.hr/e-turneja.com