Predstavnici „OAZA“-e održali radionicu sa učenicima Treće gimnazije

528

Treća gimnazija SIO

Sarajevo, 9. septembar 2014. – Predstavnici „OAZA“-e održali su jučer radionicu sa učenicima Treće gimnazije u cilju promovisanja međunarodnog takmičenja za osobe sa intelektualnim teškoćama – SPORTSKE IGRE OAZE i SPECIJALNE OLIMPIJADE BIH, a koje će se odžati od 25. do 28. septembra ove godine u Sarajevu.

– Tokom radionice učenici su odlično sarađivali, a naši korisnici su im dočarali svoj sportski duh i prezentovali sportove u kojima učestvuju ove godine. Imamo 29 novih mladih volontera iz škole na defileu SPORTSKIH IGARA OAZE I SPECIJALNE OLIMPIJADE BIH.

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“ ovo takmičenje organizuje po četvrti put međunarodno takmičenje za osobe sa intelektualnim teškoćama. Na takmičenju očekujemo preko 500 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Švedske, riječi su Armin Smajlović, predstavnika Udruženja „OAZA“.

U okviru četiri dana takmičenja, djeca i osobe sa intelektualnim teškoćama borit će se za medalje u osam sportova: plivanje, atletika, kuglanje, nogomet, stonitenis, košarka, bočanje i MATP program.

Takmičenje ima za cilj upoznavanje javnosti sa mogućnostima i sposobnostima osoba sa intelektaulnim teškoćama kroz sport u skladu sa članom 30. UN Konvencije o pravima osoba sa intelektualnim teškoćama.