INTERVIEW: Denis Zvizdić, predsjednik KO SDA Sarajevo

242

Vratit ćemo ugled i liderstvo Kantonu Sarajevo. Naš cilj je jako i stabilno Sarajevo kao mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. Kao mjesto u kojem mladi vide svoju porodičnu i profesionalnu budućnost dok se penzioneri osjećaju poštovanim i sigurnim. Sarajevo u kojem mladi parovi žele da se rađaju i odrastaju njihova djeca, u kojem se svi mogu školovati u prestižnim školama i fakultetima, u kojem svi mogu razvijati svoje talente. Sarajevo kao „zeleni grad“ uravnoteženog urbanog razvoja. Jednostavno, naš cilj je Sarajevo za koje će svaki njegov stanovnik sa ponosom kazati: da, ja sam stanovnik Sarajeva. Najveći, i jedino realan, organizacioni, programski i kadrovski kapacitet da ostvari nabrojane ciljeve ima SDA.

denis-zvizdic-1024x680

G. Zvizdiću, nedavno ste imali zanimljivo izlaganje na jednom savjetovanju pred oko 400 istaknutih članova SDA Sarajevo u kojem ste govorili o nekim od najvažnijih rezultata koje je ostvarila SDA u proteklom periodu. Možete li nam kazati nešto o tome?

Pitanje je vrlo zahtijevno, pa ću pokušati da sve ono što je SDA uradila u protekle 24 godine od njenog osnivanja, a uradila je toliko kapitalnih stvari da bi trebalo mnogo prostora i vremena da se sve navede i opiše, sublimiram u nekoliko najvažnijih značajki od kojih svaka može predstavljati ugaoni kamen moderne historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u njoj. Prije toga želim kazati da nećemo nasjesti na „puko kritizerstvo i isprazno politikanstvo“ naših političkih oponenata koji bi najradije pobrisali rezultate koje ima SDA i koji bi snagu naših argumenata utemeljenih u ispunjenim obećanjima i realiziranim idejama i projektima  zamijenili njihovim kvaziargumentima deklarativnih, a nikada ispunjenih obećanja i pompezno najavljivanih, a nikada realiziranih politika. Mi, naravno, ne pristajemo na takvu vrstu demagogije i na pojavu raznih čarobnjaka koji imaju gotova rješenja za sve probleme jer želimo, kao i do sada, voditi realnu, odgovornu i plodonosnu politiku.

Možete li nam takav stav malo pojasniti?

Naravno. Želim kazati da ćemo mi u SDA govoriti i o prošlosti i o sadašnjosti ali i najviše o budućnosti jer se samo tako, kada se ima u vidu „čitava slika događaja u protekle dvije decenije“, mogu definirati realni pravci daljeg političkog, društvenog i ekonomskog razvoja BiH

Ovom prilikom ću, samo taksativno, navesti neke od najvažnijih rezultata koje je ostvarila SDA u proteklom periodu.

Krenimo redom. SDA BiH je odmah poslije svoga osnivanja, na čelu sa njenim Predsjednikom, rahmetli Alijom Izetbegovićem, pokrenula proces pune afirmacije nacionalnih, političkih i vjerskih prava Bosanskohercegovačkih Muslimana – Bošnjaka, odnosno, proces njihovog izlaska iz višedecenijske nacionalne i političke anonimnosti i ulaska u fazu kulturnog i nacionalnog preporoda. Sjetimo se da su Muslimani-Bošnjaci 90-tih godina prošloga stoljeća bili jedini narod, na ovim prostorima, koji nije imao vlastite nacionalne institucije, nacionalno ime, jezik itd. Dakle, Bošnjaci tokom čitavog XX stoljeća nisu i pored nekoliko pokušaja, imali priliku da se u bilo kojoj sferi života i rada iskažu kao zaseban politički, nacionalni ili kulturni subjektivitet jer im je sustavno osporavana njihova nacionalna i kulturna posebnost. To je bila startna pozicija Bošnjaka prije osnivanja SDA 1990 godine. Prema tome, dominantna zasluga za afirmaciju nacionalnih i vjerskih prava Bošnjaka, poslije dugog perioda njihove marginalizacije, pripada Stranci Demokratske Akcije i njenom predsjedniku r. Aliji Izetbegoviću.

Dalje, članovi SDA i predsjednik Alija Izetbegović su na bazi jasno definisanih programskih ciljeva SDA utemeljenih na izraženoj državotvornoj svijesti i ispravnom razumijevanju vrijednosti Bosne i Hercegovine, kao multietničke zajednice, imali izuzetno važnu, pa možemo kazati i presudnu ulogu u organiziranju i provođenju referenduma za suverenost i nezavisnost BiH. Time je uspješno realiziran jedan od najvažnijih projekata bosanskohercegovačke politike u XX stoljeću. Međunarodno priznanje BiH je istovremeno i najveći uspjeh bošnjačke politike kojom su Bošnjaci potvrdili svoju državotvornost koju su zagovarali stoljećima. Naravno, ne smije se nikada zaboraviti da su u ovome historijskom projektu, osim Bošnjaka učestvovali i Hrvati kao i dio patriotski orijentisanih Srba, odnosno svi oni koji su prihvatali Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu.

Treća izuzetno bitna, možda i najbitnija, uloga koju su SDA i Predsjednik Alija Izetbegović imali u modernoj historiji BiH vezana je za izuzetan angažman u historijskom projektu osnivanja Armije BiH i organiziranju i odbrani BiH. Istovremeno je to bio i period u kojem Bošnjaci izrastaju u politički narod svjestan presudne važnosti očuvanja bosanskohercegovačke državnosti i njenog multietničkog karaktera.  Na bazi tako definiranih prioriteta Bošnjaci su postali nezaobilazan faktor u kreiranju i vođenju svih političkih i društvenih procesa na ovim prostorima. Ta tekovina, odnosno ta nepobitna činjenica da su Bošnjaci uvijek u svojoj historiji svoj status i svoju sudbinu vezali isključivo za sudbinu teritorijalno cjelovite Bosne, uz poštivanje njenog multidietničkog karaktera, bila je i ostala temeljna odrednica, kako za Bošnjake, tako i za BIH i njenu društveno-političku ukupnost.

Naredna važna uloga SDA je vezana za procese poslijeratne obnove, posebno za periode od 1996-2000. i od 2002-2006. U prvom periodu je pokrenuta sveobuhvatna sanacija ogromnih ratnih šteta, odnosno, revitalizacija društvenog života i ekonomskih tokova što je, nažalost, prekinuto dolaskom na vlast tkz. Alijanse za promjene kada nastupa dvogodišni period potpune stagnacije. No, na svu sreću, ta „nepogoda“ se brzo završila da bi u periodu 2002.-2006., kada je SDA imala lidersku ulogu na nivou većine Kantona, FBiH i BiH, počeo period istinske renesanse i razvoja svih segmenata bosanskohercegovačkog društva. Bilo je to vrijeme jačanja države Bosne i Hercegovine (tada su provedene najvažnije reforme na nivou države i formiran je najveći broj državnih institucija), trasiranja njenog euroatlanskog puta i stvaranja povoljnog ambijenta za domaće i strane investicije. To je generiralo ukupan društveni i ekonomski napredak, porast GDP, rast zaposlenosti, povećanje životnog standarda, mnogo kvalitetnijim uvjetima u sektorima obrazovanja, zdravstva, socijalne i boračke zaštite, opće sigurnosti, itd.

Kako vidite ulogu SDA u Kantonu Sarajevo poslije 2006., kada više nije bila u liderskoj poziciji?

SDA u dva posljednja mandatna perioda – 2006.-2010. i 2010.-2014. nije imala lidersku poziciju u KS što je, nažalost, rezultiralo nedostatkom ideja kao i usporenom dinamikom realizacije kapitalnih projekata bitnih za očuvanje i dalje jačanje dostignutog statusa Sarajeva kao političkog, ekonomskog, obrazovnog, kulturnog, turističkog itd. centra i Bosne i Hercegovine i regiona. Samo da podsjetim da je npr. budžet KS za 2005 godinu iznosio 580 miliona KM dok je za npr. 2007 iznosio cca. 710 miliona KM a za npr. 2011 – cca 720 miliona KM. Dakle, bilo je mnogo više novaca nego kada je SDA imala lidersku poziciju u KS, ali je očito da oni koji su u ovim periodima vodili Vladu KS nisu imali strategiju koja bi vodila daljem ekonomskom i društvenom prosperitetu Sarajeva, a istovremeno su „blokirali“ brojne projekte koji su bili „obojeni“ liderstvom SDA u periodu 2003.-2006. Sjetimo se administrativnih i političkih barijera kojima su „zamrznuti“ projekti poput razvoja Igmana i Bjelašnice, nastavka izgradnje sjeverne longitudinale, XII transverzale, proširenja i uređenja industrijskih zona, izgradnje osnovnih škola u Ilijašu, Hadžićima, Ilidži itd., Tada su potpuno ukinuti i drugi izuzetno važni projekti kao što je npr. kongres naučne dijaspore BiH koji je prilikom svog zadnjeg održavanja okupio više od 500 etabliranih bosanskohercegovačkih intelektualaca iz više od 80 zemalja svijeta, spremnih da prenesu svoja znanja i vještine i pomognu preduzećima i obrazovnim institucijama u njihovom razvoju i praćenju aktuelnih trendova u nauci i tehnologiji.

Ipak, i pored navedenih opstrukcija SDA je, u periodu poslije 2006. godine, iako nije imala lidersku poziciju niti je u punom kapacitetu učestvovala u vlasti, nastavila biti najodgovornija i najdržavotvornija stranka. Puno argumenata govori u prilog ovoj konstataciji. Pogledajte  npr. učinak članova Predsjedništva BiH koji su dolazili iz SDA i uporedite ih sa rezultatima članova Predsjedništva BiH koji su dolazili iz drugih partija. Vidjećete veliku razliku u stepenu njihovog angažmana i broju realiziranih političkih inicijativa i ekonomskih projekata bitnih za Bosnu i Hercegovinu – odapelacija ustavnom sudu BiH koje su uglavnom podnosili članovi Predsjedništva BiH koji su dolazili iz reda SDA BiH a koje su značile stalno jačanje državnog subjektiviteta BiH (apelcija A. Izetbegovića kojom je proglašena konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, apelacija S. Tihića kojom je određen status državne imovine i apelacija B. Izetbegovića kojom su sačuvane stotine hiljada bosanskohercegovačkih državljanstava u dijaspori) pa do ispravnog pozicioniranja BiH na međunarodnom planu ili privlačenja investicija i povoljnih ekonomskih aranžmana kakav je npr. kredit turske Vlade za razvoj poljoprivrede u iznosu od 100 miliona eura koji je dobiven zahvaljujući angažmanu g. B. Izetbegovića i koji je rezultirao povećanjem obima domaće proizvodnje i otvaranjem novih radnih mjesta.

Ili, pogledajte rad naših načelnika. Ograničiću se, ovom prilikom, samo na Kanton Sarajevo, odnosno, na SDA načelnike u Novom Gradu, Vogošći, Ilijašu, Ilidži, Hadžićima i u Novom Sarajevu. Riječ je o osobama koje imaju viziju planskog razvoja općina i koje posjeduju potrebna znanja i vještine za realizaciju takvih strategija. Sarajevski SDA načelnici su, zajedno sa našim općinskim vijećnicima, samo u ovih posljednjih par godina osmislili i realizirali stotine projekata koji su unaprijedili kvalitet života svih građana. Oni su pokazali da su promjene u korist općeg dobra građana u političkom i u svakom drugom smislu itekako moguće. Taj potencijal u Sarajevu i u BiH ima samo SDA.

Evo, i sami vidite koliko mnogo bi se moglo pisati o rezultatima SDA, ali završiću sa najsvježijim primjerima kao što je npr. uloga SDA u procesu Popis stanovništva kada smo opet pokazali maksimalan stepen odgovornosti i bili ključna politička snaga sa ispravnim i pravovremenim angažmanom u otklanjanju brojnih nejasnoća kojim je bio opterećen ukupan proces Popisa, i posebno Bošnjaci koji su bili primarna meta raznih manipulativnih djelovanja. Ili da podsjetim na angažman predstavnika i članova SDA, a ograničiću se opet na SDA Sarajevo, u vrijeme kada su poplave i klizišta prouzrokovali ljudske žrtve i velike materijalne štete u čitavoj BiH. Ponovno smo bili najorganiziranija politička partija  koja je izašla na teren i pomogla ugroženim građanima. Ne postoji praktično nijedno pogođeno mjesto, a da KO i OO SDA Sarajevo nisu organizirali i uputili neku vrstu pomoći. O ovome se, naravno, puno i ne zna jer to nismo željeli medijski iskorištavati.

Ipak, vaši politički oponenti često spominju „17 godina vlasti SDA“, evo konkretno u Sarajevu, aludirajući na dosta dug vremenski period, a što bi, po njima,  trebalo sugerirati da je to što se uradilo zapravo nedovoljno s obzirom na pomenute godine vladanja.

Bilo bi mi veoma drago kada bi svi oni koji to tvrde pojasnili formulu po kojoj su izračunali godine koje spominju. Dakle, SDA nije 17 godina na vlasti u Sarajevu. Nažalost, jer da jeste imali bismo mnogo bolju situaciju nego što je trenutno imamo. Istina je da je SDA u Kantonu Sarajevo bila na vlasti u periodu od 1996.-2000. i u periodu od 2003.-2006., računajući i ovaj zadnji period kada smo, stjecajem okolnosti morali kao odgovorna stranka, preuzeti vlast kako bi spasili i u mirnu luku uveli „brod“ koji se zove Kanton Sarajevo. Taj brod je pod rukovodstvom SDP-SBB-ovog „dvojca bez kormilara“ već počeo da tone. Moram kazati da, s ponosom, prihvatamo odgovonost za svaki od perioda kada smo imali lidersku ulogu u Kantonu Sarajevo, a popsebno za period 2003.-2006. Bilo je to vrijeme stvarnog prosperiteta, vrijeme entuzijazma i povjerenja u rad institucija kada se istinski za Sarajevo moglo kazati da je mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. Svi pokazatelji govore u prilog ovoj tvrdnji: od rasta uposlenih, obima domaćih i stranih investicija, broja realiziranih projekata, itd. Samo u tome periodu od 2003. do 2006. godine, kada je SDA imala lidersku poziciju u Kantonu Sarajevo, realizovali smo preko 1500 projekata koji nisu, za razliku od onoga čemu svjedočimo danas, smo lijepa priča, nego naprotiv stvarnost koju možemo posvjedočiti. Riječ je o projektima koji imaju svoje nazive, svaki od tih projekata se može vidjeti, svaki od njih se može dodirnuti rukom i zato predstavljaju realnost, a ne demagošku priču koju imamo priliku slušati od predstavnika drugih političkih stranaka. Neka svi oni koji tvrde suprotno uporede bilo koji socijalno – ekomonski parametar iz tog perioda sa bilo kojim drugim periodom poslije i uvjeriće se u istinitost ove tvrdnje.

Vi ste u periodu 2003.-2006. bili na čelu Vlade KS. Kako objašnjavate uspjeh koji je SDA tada imala u Sarajevu?

Postojanjem strategije razvoja, dobro struktuiranim budžetima koji su, iako mnogo manji nego što su to budžeti Kantona Sarajevo u zadnjih 7-8 godina, imali mnogo svrsishodnije kapitalne i druge izdatke, jasno definisanim projektima i rokovima njihove realizacije, maksimalnom pojedinačnom i institucionalnom odgovornošću, ozbiljnom finansijskom disciplinom, vrlo napornim radom i možda najvažnije, stabilnom skupštinskom većinom.

Pozitivna kauzalnost i sinergijski učinak svih navedenih faktora stvorili su inventivnu i radnu atmosferu unutar koje smo uspjeli realizirati veliki broj projekata i time stvoriti jaku bazu društvenog i ekonomskog razvoja Kantona Sarajevo čiji se pozitivni učinci osjećaju još i danas. Možemo i spomenuti neke od najvažnijih projekata realiziranih u tome periodu koji jasno pokazuju neka od naših ključnih strateških i projektnih opredjeljenja. To su respekt prema boračkoj populaciji, naše ispravno razumijevanje važnosti obrazovanja kao razvojne komponente i ključne karike u kreiranju društva znanja, naše opredijeljenje da damo kapitalnu podršku razvoju kulture i sporta kao neophodnim elementima nadgradnje pojedinca i društva u cjelini, zaštita i planska upotreba prostora kao najvažnijeg resursa, fokusiranje na razvoj poslovne i komunalne infrastrukture kao preduvjeta ekonomskog razvoja, uspješno dostizanje medicinskih standarda u cilju kvalitetne zdravstvene zaštite, zahtijevani nivo sigurnosti i opće bezbjednosti građana i materijalnih dobara itd. Nekoliko narednih projekata koje ću navesti govori u prilog činjenici da je tada Kanton Sarajevo imao uravnotežen razvoj na bazi sektorski definiranih prioriteta i bio istinski ekonomski, obrazovni, kulturni, zdravstveni itd, centar Bosne i Hercegovine pa i šireg regiona. Izgrađeno je i dodijeljeno u vlasništvo više od 450 stanova 100 % RVI, paraplegičarima, djeci bez oba roditelja, roditeljima šehida, borcima itd. Započeta je snažna i sveobuhvatna realizacija obnove turističkih i sportskih kapaciteta na Igmanu i Bjelašnici. Realiziran je projekat obnove primarne saobraćajnice Baščaršija-Ilidža-Baščaršija kao i projekat izgradnje sjeverne longitudinale od I do III transferzale te izvršena rekonstrukcija više od 200 km puteva na području KS. Izgrađen je most na rijeci Željeznici. Realiziran je projekat gasifikacije Igmana i Bjelašnice kao i filter postrojenje za snabdijevanje vodom Sarajeva uz izgradnju dva prateća rezervoara. Započeta je i u značajnoj mjeri realizirana izgradnja i infrastrukturno opremanje industrijskih zona u Vogošći i Hadžićima u obuhvatu od 250 000 m2. Završeni su brojni kapitalni projekti iz oblasti zdravstva kao što su: Projekat obnove porodilišta dr.Zehra Muidović – Jezero, Projekat izgradnje “Centra za srce” na KCUS, Projekat obnove i modernizacije “Centra urgentne medicine” na KCUS, adaptacija operacionog bloka u bolnici “primarijus dr. Abdulah Nakaš”, izgradnja i opremanje više od 20 ambulanti, itd.

Tu su i brojni drugi projekti iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, socijalne zaštite, policije itd, kao npr: projekat obnove “Doma mladih” – Skenderija, projekat izgradnje sportske dvorane u Ilijašu, adaptacija Narodnog pozorišta, rekonstrukcija vile Koste Hermana za smjestaj Zavoda za zaštitu naslijeđa, obnova kuće Alije Đerzeleza, rekonstrukcija objekta za smjestaj Tužilastva KS, izgradnja kompleksa za smjestaj specijalne jedinice MUP-s KS, izgradnja policijske stanice Hadžići, nabavka opreme za policajce i nabavka vise od 120 automobila za potrebe policije, izgradnja osnovne škole u Sokolju, dogradnja III i VII osnovne škole na Ilidži, opremanje (racunarima, opremom za učionice, laboratorije, itd.)  vise od 50 osnovnih, 20 srednjih i 10 visokoškolskih ustanova, stvaranje administrativnih i finansijskih uvjeta za prijem studenata – nosioca zlatne značke kao asistenata na matičnim fakultetima, stvaranje finansijskih uvjeta i dodjela, u mandatnom periodu, cca 10 000 stipendija djeci šehida i boraca. Uveden je videonadzor u 95 školskih objekata na podrucju KS, izgrađeno je vise od 30 sportskih ploha, izgrađen je centar za edukaciju poljoprivrednika, izgrađena je terapijska zajednica – kampus za radnu terapiju, itd.

Sve prethodno kazano je dokaz da je odgovorna politika u BiH itekako moguća. Zbog toga raduje činjenica da  građani pamte i prepoznaju takvu politiku SDA i pamte vrijeme kada je SDA bila stvarni lider u Kantonu Sarajevo, a Kanton Sarajevo jedan od najperspektivnijih evropskih regiona.

SDA nije bila u aktuelnom mandatnom periodu 2010-2014. najjača politička snaga u BiH a niti u Kantonu Sarajevo. Ipak tvrdite da je, i pored toga SDA najprogresivnija, najodgovornija i najdržavotvornija stranka.

Upravo tako. I pored toga što SDA nije imala najveći broj mandata u Skupštinama i Parlamentima, i pored toga što je „izbacivana“ iz vlasti, preglasavana, a njeni kadrovi šikanirani, SDA  se nije ponašala osvetnički niti je otišla u sferu ispraznog kritizerstva. Naprotiv, iz svake od takvih situacija smo izlazili još jači i prepoznatljiviji po svojoj ozbiljnosti i odgovornosti prema aktuelnim društvenim, ekonomskim i političkim procesima

Najbolji dokaz za ovu tvrdnju koji potvrđuje našu ozbiljnost i odgovornost prema građanima i vremenu u kojem živimo jeste naša spremnost da krajem 2013 godine, dakle pred kraj mandata i potpuno svjesni vrlo teškog stanja koje naslijeđujemo preuzmemo lidersku ulogu u Kantonu Sarajevo. Pogledajte samo sastav Skupštine KS u trenutku kada formiramo tu „labavu skupštinsku većinu“. Imali smo tada, i imamo nažalost i danas, veliki broj zastupnika bez partije i partija bez članstva. Jedna osoba je praktično i predsjednik i ukupno članstvo političke opcije koju predstavlja. A to je najnepovoljnija situacija koju možete imati u jednom parlamentarnom tijelu koje je ključni generator svih dešavanja i od kojeg zavisi realizacija svih projekata i strategija. Ipak smo se, kao partija koja je uvijek vodila odgovornu politiku prema državi i građanima, odlučili da preuzmemo vođenje Vlade i pokušamo zaustaviti dalje propadanje Kantona Sarajevo, svjesni činjenice da to možda radimo i na našu štetu. Ali, stavljajući na prvo mjesto, kao i uvijek u ovih zadnjih 24 godine, opće a ne stranačke interese, odlučili smo se na taj potez i ne žalimo zbog toga jer smo uspjeli zaustaviti retrogradne i destabilizirajuće procese kojima je bio izložen Kanton Sarajevo.

Naravno, želim naglasiti da više nismo u koaliciji sa bilo kojom političkom opcijom ili pojedincem u Skupštini Kantona Sarajevo, i da se iskreno nadamo da više nikada nećemo doći u situaciju da formiramo „skupštinsku većinu“ poput ove o kojoj sam prethodno govorio. Mislim da je to prava pouka i poruka za sudionike svih budućih procesa i događaja jer se bez ozbiljne i stručno i brojčano kapacitirane skupštinske većine ne mogu očekivati reformski zahvati i razvojni projekti.

Šta se može očekivati od SDA u Kantonu Sarajevu u narednom periodu?

Kao i uvijek do sada – pozitivne promjene u funkciji ekonomskog i društvenog razvoja. Podvlačim riječ promjene jer je SDA uvijek kada je imala lidersku poziciju bila sinonim za promjene koje su značile jaku BiH i jako Sarajevo. Ako bi se, shodno Vašem pitanju, ograničio na Sarajevo, to znači da ćemo se posvetiti realizaciji onih politika koje će Sarajevo opet učiniti stabilnim i jakim i vratiti mu istinsku lidersku poziciju u BiH.  Zbog toga će nekoliko ključnih oblasti biti u našem fokusu.

Na prvom mjestu su ekonomija i zapošljavanje. Napravit ćemo potrebne zakonske i administrativne reforme u cilju razvoja poslovne infrastrukture i kreiranju kvalitetnog poslovnog ambijenta. Zasigurno je došlo vrijeme da se usvoje ili izvrše izmjene i dopune nekoliko sistemskih zakona kao što su Zakon o prostornom planiranju, koncesijama, zapošljavanju, partnerstvu privatnog i javnog, konsolidaciji komunalne privrede, itd. Ovim zakonima ćemo pojednostaviti i ubrzati procedure i omogućiti mnogo jednostavnije investiciono ulaganje a samim time i novo zapošljavanje. Povećati ćemo obim izgradnje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture kao preduvjeta daljeg ubrzanog ekonomskog razvoja KS. Posvetiti ćemo se daljem razvoju poslovnih inkubatora i industrijskih zona kao i izradi programa i  finansijskih poticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća, posebno onih koje pokreću mladi ljudi. Pokrenućemo, uklanjanjem administrativnih barijera, ciklus novih i ozbiljnih investicionih ulaganja kroz konkretnu implementaciju usvojenih provedbenih planova. To će značiti novu izgradnju i puno angažovanje više desetina različitih privrednih djelatnosti. I, možda najvažnije od svega je da ćemo u oblasti zapošljavanja insistirati na pravdi i pravičnosti na način da ćemo izraditi i usvojiti potrebne zakone u kojima će biti definisana prednost koju će prilikom zapošljavanje imati osobe koje dolaze iz porodica u kojima ne radi niti jedan član porodičnog domaćinstva. Pojednostavljeno kazano, naš cilj  je da u Kantonu Sarajevo ne bude nijedna porodica u kojoj niko ne radi. To ćemo, uz Božiju pomoć, i ostvariti.

Naredni prioritet će biti sektor obrazovanja. Postoji puno prostora za kvalitativno poboljšanje nastavnih planova i programa i to od osnovnog do visokog obrazovanja. Istovremeno je potpuno jasno da obrazovanje mora, (uz ostalo) biti usklađeno i sa tržištem rada što sada nije slučaj što znači da se mora izraditi srednjoročni plan upisne politike. Osim toga, vrijedno i istrajno ćemo raditi na osmišljavanju programa i projekata putem kojih će mladi obrazovani ljudi dobiti posao poslije razumnog perioda čekanja koji se više ne smije mjeriti godinama kao što je to danas. Mladi ljudi svih nivoa obrazovanja, a posebno akademskog su budućnost ove države i oni moraju dobiti mogućnost da svoja znanja i vještine stave u funkciju razvoja zemlje. Zbog toga će oni biti jedan od naših ključnih  prioriteta.

Isto tako, jedan od prioriteta će biti jačanje porodice kao primarne i najvažnije jezgre svakog uspješnog društva. Pri tome posebno mislim na segment dječije zaštite odnosno na porodice sa većim brojem djece. Dakle, svim porodicama sa djecom kao i invalidnim osobama ćemo osigurati kvalitetniju socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Za finansijsku podršku porodicama sa većim brojem djece, osnovati ćemo Fond za dodjelu nepovratnih sredstava za svako novorođeno dijete kao podsticaj povećanju nataliteta u KS.

Oblast zdravstva će, takođe biti u fokusu našeg djelovanja i to u smislu potrebnih reformi u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite i pravičnijeg i jednakopravnijeg pristupa svim nivoima zdravstvene zaštite. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i oblasti kulture i sporta kao baznim faktorima duhovne i fizičke ravnoteže svakog pojedinca i društva u cjelini.

U oblasti boračko-invalidske zaštite ćemo osigurati realizaciju dostignutog obima prava uz pravično materijalno obezbjeđenje RVI, šehidskih porodica i djece bez oba roditelja.

Želim posebno naglasiti da će sigurnost građana i njihove imovine biti segment kojem ćemo se posebno posvetiti u narednom periodu. Imamo već spremne i razrađene ideje i projekte čijom ćemo realizacijom osigurati miran i bezbjedan život za sve građane u KS.

I, svakako, nešto na čemu ćemo posebno insistirati iako ne spada u isključivu nadležnost Kantona, ali jeste naša obaveza sa aspekta vodećeg Kantona i glavnog grada BIH, jeste zahtjev svim odgovornim institucijama da maksimalno ubrzaju euroatlanske procese kao jedan od najvažnijih prioriteta u narednom mandatu.

Dakle, mi, u SDA nudimo pozitivne promjene, neophodne reforme i kadrove koji raspolažu potrebnim znanjima i vještinama koji su spremni da rade vrijedno i pošteno stavljajući opće ispred pojedinačnih interesa. Parola onih koji će nas predstavljati i provoditi prezentirane ciljeve će biti: rad, red, disciplina, pravda i odgovornost.

Jeste li sigurni da će takve vaše poruke biti prepoznate i podržane od strane građana KS?

Vidite, ja mislim da je uspjeh uvijek sastavljen od najmanje dvije komponente: napornog rada zasnovanog na dobrim namjerama i Božije pomoći. Mi možemo garantovati da ćemo vrlo naporno raditi kako bi svakom građaninu KS približili i pojasnili naše ideje i projekte, a istovremeno ćemo se i moliti da nas u tim i takvim aktivnostima prati i Božija podrška.

Šta biste ovom prilikom mogli poručiti članovima SDA u Kantonu Sarajevo?

Da ćemo vratiti ugled i liderstvo Kantonu Sarajevo. Naš cilj je jako i stabilno Sarajevo kao mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. Kao mjesto u kojem mladi vide svoju porodičnu i profesionalnu budućnost dok se penzioneri osjećaju poštovanim i sigurnim. Sarajevo u kojem mladi parovi žele da se rađaju i odrastaju njihova djeca, u kojem se svi mogu školovati u prestižnim školama i fakultetima, u kojem svi mogu razvijati svoje talente. Sarajevo kao „zeleni grad“ uravnoteženog urbanog razvoja. Jednostavno, naš cilj je Sarajevo za koje će svaki njegov stanovnik sa ponosom kazati: da, ja sam stanovnik Sarajeva.

Najveći, i jedino realan, organizacioni, programski i kadrovski kapacitet da ostvari nabrojane ciljeve ima SDA. To je moja poruka i članovima i simpatizerima SDA, ali i onima koji su u nedoumici koju političku opciju da izaberu.