Akif Fazlić (SDA): U rekonstrukciju regionalnog puta od centra do Starog Ilijaša uloženo preko 1 milion KM

154

Akif Fazlić

Ilijaš, 13. august, 2014. – Općina Ilijaš ima rasprostranjenu putnu mrežu koja zahtijeva velika ulaganja, što uveliko utječe na kvalitet življenja stanovnika, kako za stanovanje tako i za poslovanje. „Dosta toga se uradilo na izgradnji i modernizaciji putne mreže, međutim još uvijek je puno zahtjeva za putnu infrastrukturu“, kazao je načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić (SDA).

U planu za ovu godinu je da se asfaltira nekoliko putnih pravaca. Na području MZ Kamenica, naselje Odžak, prošle sedmice je asfaltirano 1100 m, na dobrobit i zadovoljstvo stanovnika ovog dijela. Urađena je i rekonstrukcija regionalnog puta od centra do Starog Ilijaša u koje je uloženo preko 1 milion KM. 20. jula postavljen je habajući sloj kao završni dio rekonstrukcije tog dijela. Kako načelnik Fazlić objašnjava, i Općina je sudjelovala u ovom projektu: „Radove na regionalnom putu je vodila Direkcija za ceste, u suradnji sa općinom. Zadatak općine je bio da riješi pitanje imovinskih odnosa kako bi se trasa poboljšala sa aspekta preglednosti, kako je definisala projektna dokumentacija za završetak rekonstrukcije tog dijela.“

Pored navedenih, u toku su radovi na putnom pravcu od Alića rampe preko rijeke Misoče, čime se povezuje industrijska zona Luka i dva velika naselja Luka i Mioča.
Finansijska sredstva su izdvojena dijelom iz općinskih sredstava, a dijelom iz GSM licenci Federalnog ministarstva saobraćaja.

Osim ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, konstantno se ulaže u projekte vodovodne i kanalizacione mreže. Jedan od najbitnijih projekata je izgradnja vodovoda za MZ Malešići, gdje će se pristup gradskoj vodi obezbijediti za 150 domaćinstava, a realizacija počinje ovih dana. Pored ovog,tu su i manji projekti vodosnabdjevanja po mjesnim zajednicama.

Razvoj infrastrukture i njena funkcionalnost je važna za sve općine, međutim velike općine poput Ilijaša (koja je teritorijalno najveća općina Kantona Sarajevo) sa razuđenim naseljima, imaju još veću potrebu da unaprijede taj aspekt.