Počela 13. po redu humanitarna akcija Fonda gazi Husrev – beg prikupljanja sredstava za stipendiranje studenata i učenika u Bosni i Hercegovini i Sandžaku

169

131009087.2_mn

Humanitarni fond „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) i ove godine organizira sada već tradicionalnu humanitarnu akciju sakupljanja sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u školskoj 2014./2015. godini. Riječ je o 13. po redu akciji pod nazivom „Da se nada ne ugasi“, a koja je počela u ramazanu i trajat će do kraj augusta. Akciji sakupljanja donacija prethodio je Javni konkurs, objavljen u maju ove godine, u okviru kojeg je na adresu Fonda GHB pristiglo ukupno 245 prijava, od toga 140 prijava od učenika i 105 prijava od studenata.

„Da se nada ne ugasi“ je jedna od najuspješnijih akcija Fonda GHB Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Od početka ove akcije do sada ukupno je obrađeno 3.967 molbi i podijeljeno 1.610 stipendija po 500 eura, što odgovara iznosu od 805.000 eura ili 1.600.000 KM.

Prošle godine Fond GHB uspio je prikupiti i podijeliti 149 stipendija po 500 eura. Ova jednokratna pomoć upućuje se svima onima kojima je pomoć potrebna u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

– „Da se nada ne ugas“ je humanitarna akcija koja se već 13. godinu za redom provodi u svim našim džematima na području Savezne Republike Njemačke. Uvjereni smo da ćemo i ove godine postići odličan rezultat i da ćemo zajedno sa donatorima uspjeti osigirati dovoljan broj stipendija. Ovim putem, pozivamo sve one koji su u mogućnosti da učestvuju u ovoj plemenitoj akciji, kako pojedince, tako i kompanije koje mogu i žele na upravo ovakav organiziran način pomoći mladim ljudima u njihovom školovanju“, kazao je tom prilikom Omer ef. Sarajlić, upravitelj Humanitarnog fonda „Gazi- Husrev beg“ IZBNJ.

Kampanja se provodi u svim džematima na području SR Njemačke, ali i širom svijeta gdje god žive i rade građani Bosne i Hercegovine.

Planirano je da se dodjela stipendija upriliči u Sarajevu početkom oktobra ove godine.

Prošle godine stipednije studentima i učenicima su u amfiteatru Gazi Husrev – begove Medrese uručili reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazaović, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, te upravitelj Fonda Gazi Husrev – beg Omer ef. Sarajlić, i glavni imam regije Frankfurt Ishak ef. Alešević,